Arkitektur, design samt en lunch i Riga

För ett par veckor sedan hade jag förmånen att åka på en inspirerande kryssning till Riga. Kryssningen hölls ombord på Tallink Sveriges färja Romantika och arrangerades av resebloggarnätverket Nordic Travel Bloggers, i samarbete med Investment and Development Agency of Latvia (LIAA), Live Rīga samt Tallink Sverige. Förutom att nätverka och diskutera kring olika frågor gällande vårt bloggande så var resans syfte även att utforska Riga, och till viss del den lettiska kulturen i allmänhet. Detta började redan på båten, där det i vårt mötesrum hade dukats upp ett stort[ för att inte säga jättestort] fikabord med lettiska produkter.

NTB Summit i Riga nelleulla
Lyxiga och färgglada chokladtryfflar på vårt lettiska fikabord.

”I Lettland vill vi aldrig låta våra gäster gå hungriga från bordet”, säger Lelde Benke, som jobbar med PR och marknadsföring på den lettiska turistbyrån (som i sin tur är en del av LIAA). Sedan förklarar hon att de varumärken och produkter som vi bjuds på till fika i huvudsak är utvalda på grund av sin höga standard samt att de på olika sätt representerar den lettiska matkulturen. Vissa av produkterna är traditionella och flera av dem är ekologiska och/eller baserade på lokala ingredienser, som bär och örter. ”Vi äter gärna så naturlig mat som möjligt”, fortsätter Lelde.

En krona kan man bära när som helst på året, utom på Midsommarafton. Då ska man passa på att göra sig en blomsterkrans.

Hela bordet ser väldigt aptitretande och vitaminrikt ut, med starka färger. Bland mycket annat fastnar jag för de veganska tryfflarna från Seklu Muss, goda bars från The Beginnings samt hantverkschoklad från Nelleulla. Detta sköljer jag ned med ett glas mousserande björksav från varumärket Birzī. Björksav är något av ett superfood, och även en ingrediens jag gärna ser inkluderad i kosmetikprodukter. Den mousserande versionen känns festlig och kan säkert fungera som alkoholfritt alternativ till drycker som champagne, cava, prosecco eller cocktails.

NTB Summit i Riga krona
Kreativiteten flödar under vår workshop. Kronan som skymtar i mitten är Brigitas egen skapelse.

Medan vi botaniserar från det lettiska fikabordet påbörjar vi samtidigt en  kreativ workshop, där vi får i uppgift att designa och tillverka varsin krona utifrån traditionell lettisk stil. Workshopen leds av den mångsidiga kreatören Brigita Stroda, som berättar att hon började göra sina första egna kronor när hon i sena tonåren skulle sy en folkdräkt åt sig själv. ”En krona kan man bära när som helst på året, med ett undantag. Bär den inte på Midsommarafton, då ska man passa på att göra en blomsterkrans till huvudbonad”, säger Brigita.

NTB Summit i Riga grill house
Vegansk förrätt i Romantikas Grill House, en zucchini- och tomattartar.

En intressant parallell till workshopen, som vi pratar en del om under resan, är hur alla i gruppen fick precis samma förutsättningar och tillgång till samma material. Ändå blev resultatet 19 stycken kronor, som var och en såg helt annorlunda ut från de andra. Lite samma sak är det som händer när flera bloggare ska skriva om samma destination, eller till och med om samma event. Var och en plockar upp sin unika vinkel gällande text och bild, och i slutänden är inget av inläggen det andra likt.

NTB Summit i Riga hamnen
Strax före ankomsten till Riga, vid floden Daugavas mynning. Bitande kallt och oändligt vackert.

När våra kronor börjar bli klara får vi även en rundvisning på Romantika av fartygets Cruise Manager, Daiga Laizāne. Vi börjar med att gå upp på kaptensdäck. Här är det fotoförbud av säkerhetsskäl, men vi får demonstrerat lite kring hur de olika kontrollpanelerna fungerar, med bland annat radar, information om aktuellt djup samt information om rederiets andra färjor som befinner sig i närheten. ”Passa på att önska er något när ni är här uppe. Det slår alltid in”, säger Daiga innan hon lotsar oss ned till passagerardelen av skeppet igen.

Vi äter middag i Romantikas Grill House-restaurang, som imponerar med goda och vällagade veganalternativ till för- och huvudrätt. Till bordet har jag bloggarna Annette, från Travellingmunk och Helena, från Oh Darling, samt kronmakaren själv, Brigita. Vi delar på en flaska Sauvignon Blanc från Marlbourough och därefter är jag redo att gå och lägga mig.

NTB Summit i Riga art nouveau
Art nouveau-byggnad i design av den berömde arkitekten Mikhail Eisenstein.

Vid ankomsten till Riga nästa morgon delar vi upp oss i olika grupper och ger oss ut för att utforska staden. Vår grupp tas om hand av guiden Mikhail, som börjar med att visa oss runt bland Rigas fantastiska Art Nouveau-arkitektur.

I Riga finns det uppemot 800 byggnader i art nouveau-stil, vilket enligt uppgift är fler än i någon annan stad i Europa. Tillsammans med den medeltida arkitekturen och de karakteristiska trähusen från 1800-talet, har stadens art nouveau-byggnader bidragit till att sätta Rigas historiska stadskärna på UNESCO:s lista av världsarv. Mikhail förklarar att Art Nouveau byggdes under en ganska begränsad period, jämfört med flera andra arkitekturstilar. Den hade sin storhetstid kring det förra sekelskiftet, för att därefter följas av den mer avskalade neoklassicismen.

NTB Summit i Riga art nouveau2
Ännu en av Eisensteins byggnader, som ligger i Rigas vackra art nouveau-kvarter.

Art nouveau-arkitektur är intressant i och med att den kan ha många olika uttryck, beroende på land, stad och arkitekt. På liknande sätt har stilen även olika namn på olika språk, till exempel jugend på svenska eller modernisme på spanska och katalanska. När man tittar efter ser man dock att det finns tre grundinriktningar, som inspireras av respektive: naturen, geometriska former samt folklore. Sedan kan element från de olika stilarna även blandas i olika konstellationer på samma byggnadsverk.

NTB Summit i Riga art nouveau3
Art nouveau-detaljer. Till vänster från exteriören av det blå huset på bilden ovan. Till höger från spiraltrappan på bilden allra överst.

Rigas art nouveau-byggnader har influerats av art nouveau-rörelsen i övriga Europa. Vid den här tiden hade staden en relativt god ekonomi och det fanns därför möjlighet att bygga. Husen uppfördes ursprungligen som bostäder och många av dem var försedda med vackra innergårdar, med trädgårdar och fontäner. Idag har de flesta av byggnaderna gjorts om till kontor och representationslokaler, och av trädgårdarna finns endast ett fåtal kvar. En av stadens mest framstående arkitekter är antagligen Mikhail Eisenstein, som ligger bakom 19 av Rigas art nouveau-hus. Eisenstein är känd för sina extremt rikt dekorerade fasader, som till en stor del är koncentrerade i det så kallade art nouveau-kvarteret, vid Alberta Iela.

NTB Summit i Riga national museum of art3
Askungekänsla vid trappan i Lettlands nationella konstmuseum.

Det är en bitande kall dag, så där som det nog bara kan vara i de baltiska länderna. För att värma upp oss marginellt tittar vi in som hastigast i art nouveau-museet, där vi möts av en sagolikt vacker spiraltrappa. Vid det här laget kan jag knappt röra fingrarna för kylan och fotograferandet av trappan blir en omständlig historia.

NTB Summit i Riga national museum of art
Genom glasgolvet kan man betrakta vad som händer på våningsplanet nedanför.

Från art nouveau-museet är det bara en kort promenad till Lettlands nationella konstmuseum, som ligger i utkanten av Esplanadparken och nyinvigdes 2016, efter omfattande renoveringsarbeten. Museet är inhyst i en imponerande byggnad från 1905, som faktiskt var den första byggnaden i Lettland att uppföras med syftet att bli ett museum. Vi får en guidad tur i museet, som främst visar lettisk konst från olika tidsperioder.

Utställningarna i all ära men det som imponerar mest på mig är husets interiör och arkitektur. Vid entrén möts man av en trappa, som för tankarna till Askungens bal och fortsätter upp i en stor hall med högt i tak. På det översta våningsplanet finns det ett genomskinligt glasgolv i en av salarna, genom vilket man kan betrakta vad som händer på våningen nedanför. Därifrån går det sedan vidare upp på ett vackert loft i vitmålat, lite opolerat trä. Vår guide visar oss även ned i husets källare, där vi bland annat får se hur tavlorna förvaras när de inte hänger uppe, som i ett slags konstbibliotek. En rolig detalj med museet är att det ändrade sin adress år 2017. Tidigare var adressen ett nummer på gatan som går förbi utanför, Kr. Valdemāra Iela. Nu har man istället bytt till att museet officiellt ligger vid det lilla Jānis Rozentāls-torget, som befinner sig på en annan sida av byggnaden och är uppkallat efter den lettiske målaren med samma namn.

NTB Summit i Riga national museum of art2
Underbar loftlokal högst upp i det nationella konstmuseet.

Från historisk till samtida kultur beger vi oss när vi promenerar upp från Esplanadparken längs med Baznīcas Iela för att slutligen nå butiken BOLD Concept Store[ som sedan dess dock ska ha flyttat till nya lokaler på Tērbatas Iela]. BOLD Concept Store har jag även besökt vid ett tidigare tillfälle. Butikens namn är en välfunnen akronym, som står för Best of Local Design. Sortimentet består främst av mode, design samt kosmetik och inkluderar ungefär 90 designers från länder som Lettland, Litauen, Estland, Ryssland, Georgien, Ukraina, Storbritannien och Frankrike. Vi blir välkomnade i butiken av Managing Partner Krista Birmane, som berättar att det även hålls olika typer av aktiviteter i lokalerna, som pop ups och utställningar. Efter att ha kikat runt lite på produkterna tar vi en kaffe i butikens eget kafé, Anna Panna, som drivs av Kristas syster och är berömt för sina goda éclairs. Någon gång när jag besöker BOLD Concept Store ska jag köpa en av de snygga collegetröjorna från Choo, som är tryckta med statementish ord och fraser. Men denna gång räckte budgeten inte riktigt till.

NTB Summit i Riga bold
Utvalda designföremål hos BOLD Concept Store.

Det börjar bli dags för lunch och vi tar en taxi till Restaurang Muusu, i den historiska stadskärnan. På vägen dit passerar vi Rigas stora inomhusmarknad, Central Market, på avstånd. De industriella hallarna byggdes ursprungligen som garage åt zeppelinare och har även de utsetts till världsarv av UNESCO, separat från Rigas stadskärna. Totalt sett besöks marknaden av 70 000–100 000 personer varje dag, och var sjunde av stadens invånare kommer hit för att handla delar av sina matinköp. ” Det är mycket lokala och ekologiska varor som erbjuds. Säljarna delar gärna ut smakprov, och berättar om sin tillverkning samt om hur man kan använda deras produkter”, säger Mikhail. Själv brukar han gå dit för att köpa färska grönsaker, och tipsar dessutom om ett slags bröd från Uzbekistan, som är fyllt med antingen ost eller spenat, och ska vara särskilt gott.

NTB Summit i Riga muusu
Jättegod vegansk förrätt på Restaurang Muusu.

Vi kommer fram till den mysiga restaurangen, som har en avskalad inredning i naturmaterial med exklusiv och välkomnande känsla. Till aperitif serveras ett lettiskt rabarbervin(!), som visar sig vara både smakrikt och välbalanserat. Maten som erbjuds kan sägas representera det moderna baltiska köket, med fokus på naturliga råvaror i kombination med hög smak och någon typ av finurlig twist.  Jag får en vegananpassad meny, som inleds med en härlig och ganska omfångsrik förrätt bestående av bakad rotselleri, ångad broccoli, picklad rödlök och spenatkräm.

NTB Summit i Riga muusu2
Efterrätten får vi ta med oss i en kartong. Här en vegansk äppelkaka.

Tiden rinner iväg och vår efterrätt får vi ta med oss i varsin liten kartong. Till min stora glädje har kockarna spontanskapat en vegansk äppelkaka. Den består av en bakad rulle med tunt hyvlade äppelskivor, som är så möra att de nästan smälter i munnen. Browniepoäng för detta – eller ska man säga äppelkakepoäng?

NTB Summit i Riga romantika a la carte
Dessert i Romantikas ryska à la carte-restaurang. Till detta ett glas vodka.

Tillbaka på båten har vi ytterligare ett internt bloggmöte innan det är dags för middag, som är inbokad i Romantikas ryska à la carte-restaurang. Menyn består av klassiker som blinier med löjrom, kyckling a la Kiev och givetvis Pavlova. Inte helt oväntat serveras det även ett glas iskall vodka till maten. Den låter jag dock ljumna lite innan jag dricker den, för att få fram spritens aromer. ”Det är en mild [vodka]sort, nästan som dricksvatten”, säger Oscar Brehmer, kommunikationsansvarig på Tallink, sakkunnigt, när han går runt bland borden för att se hur vi har det.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

7 reaktioner till “Arkitektur, design samt en lunch i Riga”

 1. Det måste ha varit en väldigt trevlig resa:) Den hade jag gärna åkt med på. Ska bli intressant att resa till Riga för första gången i slutet av mars. Det med kronorna stämmer ju så bra. Vi är ju alla så olika och ser olika saker. Det är ju det som är så kul:)

  1. Ja, jag känner också att ett besök på sommaren vore på sin plats! Men visst är det en vacker stad.
   Tack så mycket!
   Kram

 2. Vilken rolig resa ni gjorde:-) Kul att läsa och få lite tips, åker till Riga över påsk! Muuso var den restaurangen br? Har spanant in den 🙂

  Kram
  Petra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *