Inspirationskryssning till Helsingfors och resemässan Matka

resemässan matka helsingfors featured

I januari varje år arrangeras resemässan Matka i Helsingfors. Det är Nordens största resemässa och lockar årligen uppemot 70 000 besökare samt knappt 1000 utställare från ungefär 80 länder. I år blev det första gången som jag besökte mässan, vilket skedde i samarbete med Matka själva, rederiet Silja Line, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) samt PR-byrån Finesse Promotions.

2017 var ett år för flera jubileer i sammanhanget. Bland annat firade Finland 100 år av självständighet, Tallink Silja Line firade 60 år som kryssningsföretag och SRF 80 år som branschorganisation. Festliga tillfällen, som speglade av sig även på stämningen under vår resa, trots att den gick av stapeln efter årsskiftet.

resemässan matka helsingfors matka
Matka lockar årligen uppemot 70 000 besökare samt knappt 1000 utställare från ungefär 80 länder.

Min finska är ganska begränsad och jag trodde faktiskt länge att Matka var en akronym – oklart för vad dock. I själva verket betyder det dock ’resa’, logiskt nog. Mässan hålls på Messukeskus, Helsingfors motsvarighet till Stockholmsmässan, som ligger strax utanför stadskärnan.

En destination som jag har haft ögonen på länge är Malta.

Vi kryssar till Helsingfors med fartyget Silja Serenade, från den nybyggda terminalen i Värtahamnen. Ditresan inleds med några kortare föredrag från Finsk-Svenska Handelskammaren, Silja Line samt SRF, där vi får lära oss lite mer om deras verksamheter. Presentationen om Silja Line hålls av rederiets Sales Manager, Hans Markström, som visar sig vara tidigare skridskoåkare på elitnivå. Närmare bestämt olympisk nivå.

resemässan matka helsingfors saluhallen
På väg från färjan till mässan passerar vi bland annat den vackra marknadshallen.

Första kvällen äter vi middag i fartygets á la carte-restaurang. Jag försöker med att anlända stilfulla akademiska fem minuter efter utsatt tid, vilket jag dock är i princip är helt ensam om, och alla andra tycks redan ha tagit plats när jag kommer in i matsalen. Till bordet får jag fotojournalisten Sara, från bloggen och podcasten Tur & Retur, samt ytterligare en manlig fotograf och en dito journalist, som jag känner sedan tidigare. Att jag är vegan och jordnötsallergiker har personalen löst genom att lägga en prydlig liten lapp framför min tallrik.

Vi är en stor grupp på runt 100 personer, fördelat på olika reserelaterade branscher och organisationer samt media och bloggare. Trots det tar sig Hans, från Tallink Silja Line, tid att gå runt och skåla med alla borden, i rederiets skeppsviner. Vid vårt bord förhör han sig lite extra om min specialkost, och vi konstaterar båda att mycket har förändrats inom det området under de senaste åren. Tack och lov för oss veganer.

resemässan matka helsingfors katedral
Helsingfors vackra domkyrka.

Jag sover lustigt nog alltid ganska gott ute på sjön. Efter att ha trapptränat lite nästa morgon, i brist på gym ombord, bär det så av mot mässan. Det blir en blandning av planerat och spontant program under dagen. Som utgångspunkt har jag en lista som jag har gjort innan avfärd, med montrar att besöka och personer att träffa.

En destination som jag har haft ögonen på länge är Malta, den lilla önationen som ligger drygt 90 kilometer söder om Sicilien och ungefär tre gånger så långt norr om den libyska kusten. Jag stannar till vid deras monter, får veta att den person jag egentligen ska prata med är upptagen och ges under tiden en målande och inbjudande introduktion till landet av hennes kollega. Hon berättar att de maltesiska öarna är ett mångfacetterat resmål och pekar ut några av de många sevärdheter som finns att upptäcka, som huvudstaden Valletta, Europas kulturhuvudstad 2018, den natursköna lilla ön Comino, som ligger mittemellan de två huvudöarna Malta och Gozo, samt det Blå Fönstret, en vacker naturlig valvbåge i kalksten som fanns på ön Gozos västkust och tyvärr rasade samman under en storm i mars 2017.

resemässan matka helsingfors aveny
Folkliv på Alexandersgatan i centrala Helsingfors.

Ytterligare motiverad att besöka Malta inom kort tackar jag för mig och lämnar montern med ett visitkort i handväskan. Efter en kort promenad passerar jag Dominikanska Republikens utställning och bestämmer mig för att göra ett spontanbesök där.

”Det måste vara dess mångsidighet”, säger landets representant i montern, som svar på frågan varför man ska besöka hans hemland. Sedan berättar han att ett misstag som en del resenärer gör är att boka in sig på en av landets många lyxresorter och stanna där en hel vecka eller två. På det viset ser man bara stranden och hotellet, och får ingen chans att umgås med lokalbefolkningen. Istället tipsar han om att besöka städerna samt lokala restauranger och butiker, för att få en smak av den autentiska dominikanska kulturen. Dessutom finns här ett stort utbud av frilufts- och sportaktiviteter att prova på, inte minst latinamerikansk dans, som är en viktig del av invånarnas DNA och här verkligen kan upplevas i sitt rätta element.

resemässan matka helsingfors värtahamnen
Värtahamnen ger sin egen tolkning av ‘industrial chic’ vid vår återkomst till Stockholm.

”Rytmen sitter i vårt blod”, säger representanten och ler brett. Jag tackar honom hjärtligt för en upplyftande pratstund och drar mig vidare. Efter att ha mött upp med ett antal vänner och bekanta från de andra nordiska länderna, som jag sällan har tillfälle att träffa annars, är det dags att ta bussen tillbaka till färjan, för återfärd mot Stockholm.

Vi äter middag i bufférestaurangen på tillbakaresan. Jag sätter mig tillsammans med bloggarna Petra, från Pellas Inspiration, och Maria, från Fantasy Dining, samt två mässarrangörer från en eventbyrå. Flera av deltagarna går vidare efter middagen, för att dricka drinkar och ta del av skeppets nöjesprogram. Själv stupar jag i säng och njuter i fulla drag av den vunna timmen sömn man får åt det här hållet (när man reser västerut).

resemässan matka helsingfors soluppgång
Utsikten från Silja Serenades akterdäck – till vänster Lidingö, till höger delar av Frihamnen.

Morgonen därpå glider fartyget in genom det ojämförligt vackra Stockholms skärgård, kantad som den är med ett pärlband av pastellfärgad snickarglädje från olika epoker. Precis när vi börjar komma fram till innerstan, Lidingö och Värtahamnen, spricker molntäcket sakta upp och jag tar tillfället i akt att göra några solhälsningar på akterdäck. Det har varit en bra resa, med intressant nätverkande samt flera nya och trevliga bekantskaper.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Inspirationskryssning till Helsingfors och resemässan Matka”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *