Grand Travel Award 2018

grand travel award 2018 featured

Måndag den 12 februari gick Grand Travel Award-galan av stapeln för 26:e gången. Eventet arrangerades på Hotel At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm, i regi av branschmagasinet Travel News. Grand Travel Award är ett pris som uppmärksammar bland annat hotell, hotellkedjor och flygbolag. Men även ledare inom resebranschen samt aktörer som gör något extra för miljö och hållbarhet.

De nominerade utses av en jury bestående av utvalda branschprofiler och i år bland annat Per Johnsson, avgående chefredaktör för Travel News. Därefter betygsätts kandidaterna av anställda vid Sveriges resebyråer, genom en utförlig undersökning som utförs av ett externt marknadsundersökningsföretag. Betyg ges i de tre kriterierna support/service, produktkvalitet samt utveckling inom marknadsaktiviteter/reklam, vilka sedan viktas till en slutpoäng.

grand travel award 2018 haymarket
Haymarkets team tar emot priset för bästa enskilda hotell.

Tre av vinnarna koras på ett lite annorlunda sätt. Årets ledare röstas fram av 50 andra ledare inom resebranschen. Ekoturismpriset utses av Ekoturismföreningen medan Hållbarhetspriset och Årets Resesäljare nomineras av Travel News läsare för att sedan utses av Grand Travel Award-juryn. För Hållbarhetspriset är juryn dessutom förstärkt av Daniel Hirsch, hållbarhetsexpert på PR-byrån Westander.

Om man inte brinner för hållbarhet idag så har man ett problem.

Det var ingen slump att årets gala anordnades just på Hotel At Six. Förra året tog Nordic Choice Hotels hem en mindre storslam med seger både i bästa hotell samt även i Årets Ledare, som alltså tilldelades Petter Stordalen. Enligt uppgift (jag var själv inte där) ska Petter redan då ha sagt att 2018 års upplaga av eventet skulle hållas på kedjans nya flaggskepp.

grand travel award 2018 strand
Utsikten från Radisson Blu Strand Hotel.

At Six stora konferenslokal är relativt fullsatt och programmet modereras skickligt av skådespelaren Henrik Hjelt, som bjuder på det ena icke-korrekta skämtet efter det andra. Först ut är Bästa hotellkedja Sverige, som blir seger på hemmaplan för Nordic Choice Hotels. Därefter är det dags för bästa hotellkedja internationellt. Det går till Carlson Rezidor Hotel Group, som i Stockholm bland annat är aktuella med renoveringen av Radisson Blu Strand Hotel samt en ny vegansk brunch på Radisson Blu Royal Park. Jag besökte Strand Hotel senast denna vecka och det är verkligen jättefint. Till sommaren ska de sista rummen och sviterna vara klara, bland annat Sjösalongen samt den legendariska Tornsviten.

grand travel award 2018 vegan
I Stockholm är Carlson Rezidor Hotel Group bland annat aktuella med en ny vegansk brunch på Radisson Blu Royal Park.

En vinnare som jag blev särskilt glad över var Haymarket, som utsågs till Bästa enskilda hotell i Sverige. Jag har följt projektet sedan det var på hard hat-nivå och fick även tillfälle att intervjua hotelldirektör Lars Sandberg några veckor innan invigningen. Verkligen ett hotell som gör en glad, med sin vackra art déco-inspirerade inredning och bejakande 20-talsambience. ”Vi är oss själva”, säger en glädjestrålande Daniel Hermansson, hotellets Food & Beverage Manager, som svar på frågan vad det var som gjorde att de vann.

grand travel award 2018 haymarket2
Haymarket är ett av Scandics koncepthotell, tillsammans med Grand Central och nya Downtown Camper.

Grand Travel Awards Hållbarhetspris för 2018 delades ut av stjärnkocken Tommy Myllymäki. ”Om man inte brinner för hållbarhet idag så har man ett problem”, säger Tommy när Henrik Hjelt frågar honom om hans egen relation till ämnet. Sedan förklarar han att när det gäller hållbarhet inom restaurangbranschen så ligger en del av ansvaret även hos gästerna.

För att kunna göra medvetna val och förstå hur restaurangens meny är upplagd behöver man nämligen egentligen ha en viss grad av matlagningskunskap i ryggen. Ett problem nuförtiden är att detta är en typ av kunskap som inte längre är så självklar som den var tidigare. Vilket gör att många inte tänker på hur olika produkter har olika säsong. Eller att man kanske inte kan äta samma styckningsdetalj dag ut och dag in, för vad händer då med resten av köttet från det slaktade djuret?

grand travel award 2018 finnair
En av huvudrätterna från Tommy Myllymäkis menysamarbete med Finnair.

Tommy berättar vidare att han själv ständigt strävar efter att arbeta på ett hållbart sätt. Detta gäller såklart även i hans nyligen lanserade samarbete med Finnair, där han som förste svenske kock har tagit fram en meny för flygbolagets Business Class-passagerare. ”Menyn innehåller en ganska stor del grönsaker och rotfrukter, för att ge bra konsistens. På det sättet får man en fräsch känsla i kroppen även under längre flygningar”, fortsätter Tommy.

Det blir dubbel seger i år igen för Nordic Choice Hotels, som visar sig kamma hem även Hållbarhetspriset. ”Vi har en fantastisk ledare i Petter Stordalen. Det är hans filosofi: ’people, planet, profit [och i den ordningen]’, som vi har att tacka för det här priset”, säger försäljningschef Anant Vithlani, när han för andra gången under kvällen går upp på scenen för att, å hotellkedjans vägnar, mottaga ett diplom och en flaska champagne.

grand travel award 2018 mingel
I vimlet innan galan. Från vänster: artikelförfattaren, bloggarna Helena och Peter Bergström från FreedomTravel samt Lina Gröndahl Sjölund från bloggen Liniz Travel. Foto: Cawa Media

Sammanlagt delades 17 priser ut under kvällen. SAS blev tvåfaldig vinnare, i kategorierna Bästa transport inrikes samt Bästa flygbolag Europa. Bästa biluthyrare blev Hertz, som faktiskt är ensamma i Sverige om att vara Svanenmärkta i sin bransch! När det gäller Årets resmål var det kanske ingen jättestor överraskning att det tilldelades Sydafrika. En rolig anekdot i sammanhanget är dock att det inte fanns någon officiell representant från Sydafrika där för att ta emot priset. Detta sköttes istället av en frivillig person ur publiken, nämligen Fredrik Dahlberg, som själv driver boutiquevandrarhemmet (lite långt ord, jag vet) 91 Loop i Kapstaden. Fredrik berättar att idén till vandrarhemmet föddes under en barkväll i Sydney. Nästa steg blev (om än lite oklart hur) att förvärva en fastighet i Kapstaden – och resten antar jag är historia.

Till sist är själva galan över för Grand Travel Award 2018. Vinnarna dricker champagne i VIP-loungen medan vi andra minglar loss med mat och dryck för lite socialt nätverkande. Det bjuds på en gourmettallrik från At Six kök samt smakprov av Tallinks skeppsviner, bland annat en god tysk Riesling. Själv går jag hem ganska tidigt, på grund av en fullbokad arbetsvecka. När jag hämtar upp min jacka från garderoben är musiken på en nivå där taket nästan lyfter sig. Det verkar som att festen precis har kommit igång på allvar.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Grand Travel Award 2018”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *