ClubMed öppnar ny skidresort i Franska Alperna

skidresort clubmed grand massif samoens featured

ClubMed grundades 1950 och blev på den tiden pionjärer inom all inclusive-konceptet, med visionen om att alla människor skulle ha råd att åka på semester (trots efterkrigstidens svaga ekonomi), och då utan att behöva oroa sig för extra kostnader under tiden. Idag erbjuder företaget 70-talet resorter i ungefär 30 länder över hela världen, varav 23 stycken för skidåkning och resten belägna på lite varmare breddgrader.

skidresort club med grand massif samoens granar
När vi anländer för att närvara vid invigningseventet för ClubMed Grand Massif Samoëns möts vi av ett kraftigt snöfall, trots att det är tidigt på säsongen.

Jag besökte ClubMed för första gången i somras, i samband med återinvigningen av deras anläggning i Opio, Provence. Och nu i december fick jag chansen att se en skidresort ur portfolion, i och med öppningen av nya ClubMed Grand Massif Samoëns, i de franska Alperna. ClubMed Grand Massif Samoëns är placerad på en bergstopp på Plateau des Saix i övre Savojen, på 1 600 meters höjd och (vid klart väder) med en härlig 360 graders panoramavy som bland annat inkluderar Europas högsta berg, det mytomspunna Mont Blanc.

Endorfinhalten i backarna är hög, liksom stämningen.

Här befinner man sig i Europas fjärde största sammanhängande skidområde, Grand Massif, som inkluderar de två delarna Massif och Flaine, med 265 kilometer av pister som fördelar sig på 148 backar vid fem olika stationer: Samoëns, Morillon, Les Carroz, Flaine och Sixt Fer à Cheval. Anläggningen själv ligger direkt i Massif-området, som är lämpligt för nybörjare och intermediate skidåkare, medan Flaine generellt sett erbjuder brantare och tekniskt svårare backar.

skidresort clubmed grand massif samoens lobby
I inredningen har man fångat upp lokala detaljer, som de traditionella koskällorna och deras tillhörande läderremmar, vilka återfinns bland annat i lobbyn och som lampor i baren.

ClubMed Grand Massif Samoëns är helt nybyggd och har designats i en organisk arkitektur, som följer bergets form för att smälta in väl i det omgivande landskapet. Här finns bland annat 423 rum, uppdelade på tre olika kategorier, två restauranger, en bar, spa, gym, utomhus- och inomhuspooler samt olika sorters bastu att koppla av i efter åkningen. Inredningen är stilren men fångar samtidigt upp lokala detaljer, som de traditionella koskällorna och deras tillhörande läderremmar, vilka återfinns bland annat i lobbyn och spat, samt som lampor i baren.

skidresort clubmed grand massif samoens gran
Julstämning under resortens invigningshelg, som ägde rum i mitten av december.

Resorten kommer att ha öppet året om, och under sommarsäsongen erbjuds aktiviteter som vandring, stavgång, mountainbiking, bad och andra vattensporter i en närbelägen sjö samt utflykter till pittoreska medeltida byar i området. ”Vi vill skapa samma magi på sommaren som det är i Alperna under vinterhalvåret”, förklarar Henri Giscard d’Estaing, ClubMeds VD och styrelseordförande.

skidresort clubmed grand massif samoens skidor
Randonné-skidor, till vänster, samt förvaringsskåp i skidrummet, till höger.

När vi anländer för att närvara vid öppningseventet för ClubMed Grand Massif Samoëns möts vi av ett kraftigt snöfall, trots att det är tidigt på säsongen. Vi blir snabbt och effektivt incheckade av några trevliga G.O.s – Gentils Organisateurs, alltså vänliga organisatörer på svenska, vilket är den officiella yrkestiteln på delar av ClubMeds resortpersonal. Som gäst refereras man till som G.M. – Gentil Membre, vänlig medlem.

skidresort clubmed grand massif samoens örn
Dagens finaste par var säkerligen den imponerande örnen och hans förare. I bakgrunden syns de traditionella jättehornen.

Mitt rum är lagom stort och bekvämt inrett med möblerad balkong samt ett rymligt badrum. Efter att ha installerat oss någorlunda beger vi oss till skidförvaringslokalen, för att kontrollera våra förbeställda skidor och pjäxor, vilka praktiskt nog redan befinner sig i det skåp som tillhör respektive rum, och som öppnas med samma, kodade armband som även öppnar dörren till rummet. Skidförvaringen, liksom de enskilda skåpen, är behagligt uppvärmda för att utrustningen ska kunna torka ordentligt mellan åken. I ett hörn finns en välkommen fikastation, med kaffe och bakverk, och i anslutning befinner sig även skidbutiken, där man kan byta ut skidor och stavar vid behov men även inhandla praktiska accessoarer, som till exempel bluetoothuppvärmda skidstrumpor eller en skyddande airbagryggsäck.

skidresort clubmed grand massif samoens buffe pizza
Härligt energisk pizzabagare, till vänster, med kollega, som säkert också är helt fantastisk.

Jag går in i skidbutiken för att hämta upp en hjälm och passar samtidigt på att titta på några av deras nyheter, som en medlem ur personalen hjälper till att demonstrera. I sortimentet finns bland annat uppvärmningsbara pjäxor, Black Edition-skidor från det välkända märket Rossignol samt randonné-skidor med tillhörande, extra flexibla stavar, alltså sådana skidor man går på tur med, ofta i opistad terräng.

skidresort clubmed grand massif samoens buffe dessert
Söta munsbitar från bufféns dessertbord.

Nu börjar det bli dags att bege sig till den officiella invigningsceremonin för ClubMed Grand Massif Samoëns, vilken hålls i den stora eventlokalen som kallas för Teatern. Ceremonin sker i närvaro av ett antal lokala politiker och personligheter, bland annat borgmästaren i närbelägna Samoëns, samt över 300 inresta representanter för media och resebranschen. Det hålls en hel del tal och bland annat får vi veta att man redan har tagit emot över 10 000 bokningar för det kommande året. ”Med denna resort och övriga som öppnar i framtiden behåller vi samma familjära franska och internationella grundidé som vi alltid har haft, samtidigt som vi uppdaterar den med en nytänkande twist”, förklarar slutligen Monsieur Giscard d’Estaing under sitt anförande. Därefter är det dags för att klippa det berömda bandet, vilket flygs in av en majestätisk vithövdad havsörn(!), tillsammans med dennes förare. Dessutom sprids det lite extra regional stämning i lokalen, genom några musikanter som blåser i traditionella jättehorn.

skidresort clubmed grand massif samoens esf
Inför dagens åkning. De röda overallerna tillhör instruktörerna på skidskolan École de Ski Francais.

Efter invigningsceremonin är det tid för lunch, som vi äter i resortens bufférestaurang, där det serveras ett stort utbud av fräscha och ganska elegant presenterade rätter. Bland annat kan man välja på munsbitar, fisk och skaldjur av olika slag, varma grytor och terriner, diverse pastaalternativ samt färskbakad pizza och inte minst ett vackert dessertbord. Precis som hos ClubMeds övriga anläggningar är det en meny av internationell karaktär, men som präglas starkt av regionala specialiteter. En snygg och rolig designdetalj är för övrigt att ett fåtal av borden är utformade som små liftkabiner i retrostil.

En trappa upp från bufférestaurangen befinner sig Skyline-loungen, som har öppet hela dagen för till exempel à la carte och afternoon tea, och där det även finns en vinbar, en delikatessaffär samt en terrass med vacker och vidsträckt utsikt. Denna restaurang drivs i regi av den välkände franske kocken Edouard Loubet, som även har två stjärnor i Guide Michelin.

skidresort clubmed grand massif samoens lift
Skidåkningsdagar är bland de bästa dagarna i mitt liv.

Äntligen blir det så dags att prova på själva anledningen till att vi är där, nämligen backarna. Jag ansluter mig till en intermediate grupp under ledning av den jättetrevlige och -trygge instruktören Pascal, som kommer från École de Ski Français, ESF, och förklarar att han delar sin tid mellan ClubMed och andra uppdrag. Snöfallet har definitivt inte avtagit utan snarare ökat i styrka och bitvis ser man nu knappt handen framför sig. Efter ett litet tag blir vi tvungna att dela upp gruppen, på grund av skillnader i färdighetsnivå mellan deltagarna. Jag har turen att få sällskap av två mycket trevliga kanadensiskor, och tillsammans åker vi några varv i de blåa och röda backar som fortfarande är öppna, vilket är ett ganska begränsat antal, på grund av snön.

skidresort clubmed grand massif samoens spa
Delar av resortens wellnessavdelning.

Till sist är det faktiskt så mycket snö både på marken och i luften att vi åker vilse. Jag ramlar i en enorm snödriva, som jag inte såg i allt det vita, och spenderar gott och väl fem minuter med att ta mig upp därifrån. Under tiden de väntar har dock mina nya väninnor lyckats lokalisera en skylt, med vars hjälp vi kan åka vidare tillbaka ned till resorten. Endorfinhalten är hög, liksom stämningen, men klockan har hunnit bli mycket och liftarna är nu stängda för dagen.

Innan det är dags för kvällens galamiddag, med dress code klänning och högklackat, har jag tacksamt nog en massage inbokad i hotellets spa, som jag kombinerar med lite efterföljande bastubad samt ett dopp i utomhusjacuzzin.

skidresort clubmed grand massif samoens buffe croissants
Frukostdags innan det är dags att ge sig ut i pisterna igen.

Det blir en tidig kväll, eftersom jag vill göra det mesta möjliga av nästa dags skidåkning. En bit in på eftermiddagen går nämligen vår transfer till Genèves flygplats, dit det normalt sett tar drygt en timme, men lite längre just vid detta tillfälle, i och med de stora mängderna snö. Vi delar bil med en österrikisk reseagent av turkisk härkomst, som berättar att han tidigare har arbetat i flera år som G.O., och under den tiden bland annat lärde känna sin fru, vilket tydligen inte är ett helt ovanligt scenario i sammanhanget. Vår chaufför å sin sida överraskar med att vara son till ägarna av ett av de internationellt ledande champagnehusen, och har själv ett imponerande antal egna projekt igång inom resor och aktiv turism. Dessutom är han nybliven tvåbarnspappa, och liksom strålar precis så där glatt som sådana brukar göra.

Foto: Johanna Bergström

2 reaktioner till “ClubMed öppnar ny skidresort i Franska Alperna”

  1. Vilken fin artikel välbeskrivande och inbjudande och du tar verkligen med alla perspektiv well Done!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *