Ebba Brahe Jewellery satsar internationellt

Det blir en spännande vinter för smyckesvarumärket Ebba Brahe Jewellery, med nya, till viss del internationella, återförsäljare, ett hjärtevärmande samarbete med organisationen Childhood samt en egen webbutik som ligger i startgroparna. Charlotte Ramel, grundare och kreativ chef, berättar mer.

Ebba Brahe Jewellery grundades 2013 av Charlotte Ramel, som är ättling i rakt nedstigande led till den riktiga Ebba Brahe, en modern och driftig adelskvinna som hade gott affärssinne och ett stort intresse för mode och smycken. Ebba Brahe sägs ha varit en imponerande personlighet och dessutom mycket vacker, vilket tillsammans ledde till att den dåvarande svenske kungen, Gustaf II Adolf, blev förälskad i henne. De två kunde dock inte gifta sig, av sociala skäl, men kungen gav Ebba ett vackert pärlhalsband som bevis på sin kärlek, och det halsbandet ägs än idag av Charlotte Ramels familj.

Ebba Brahe Jewellery NK
Charlotte under lanseringen på NK Access i Stockholm, som jag själv tyvärr missade.

Charlotte berättar att hon redan som barn hade en stark passion för smycken och både trädde egna pärlband samt botaniserade i sin mammas smyckeskrin. När hon var tolv fick hon en praoplats hos den anrika juvelerarfirman C.F. Carlman och senare gick karriären vidare via bland annat studier på Sothebys i London och vid Gemological Institute of America, GIA. Hon specialiserade sig på smycken ur ett historiskt perspektiv och arbetade därefter för ledande auktionshus i Stockholm, innan det blev dags att kombinera hennes två största intressen, smycken och historia, för att starta upp sitt eget varumärke, där den fascinerande berättelsen om Ebba Brahe blev en naturlig utgångspunkt.

Samarbetet med The Ritz är ett fantastiskt sätt att synas internationellt mot en ny modern målgrupp.

Under senhösten 2017 blir Ebba Brahe tillgänglig hos två nya återförsäljare, och inte vilka som helst. Sedan slutet av november finns ett urval av de exklusiva smyckena tillgängliga på NK Access i Stockholm och i samband med detta lanserades också ett samarbete med Childhood, där Charlotte har tagit fram ett armband i silver, respektive guldpläterat silver (se bild högst upp). En del av intäkterna från varje sålt armband går till projektet #eyeswideopen, som syftar till att uppmärksamma och bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Armbandet har tre stilrena berlocker, en flicka, en pojke samt ett öga, där det sistnämnda ska symbolisera fara, samt vikten av att öppna ögonen för det som sker omkring en, och på det sättet göra armbandet till något av en conversation piece.

Ebba Brahe Jewellery Childhood_NK
Armbandet som Ebba Brahe Jewellery har tagit fram för Childhood  har tre stilrena berlocker, en flicka, en pojke samt ett öga, där det sistnämnda ska symbolisera vikten av att öppna ögonen för det som sker omkring en.

Samarbetet började med en förfrågan från Prinsessan Madeleine, som är en stark ambassadör för Childhood och dessutom väldigt förtjust i Ebba Brahes smycken, vilka hon syns i regelbundet, både privat och på olika events. För att sätta sig in i ämnet och få en bild av den skrämmande statistiken, samt vilka följder övergreppen kan få för de som utsätts, deltog Charlotte bland annat i ett av FN:s seminarier, samt besökte Childhoods verksamhet i New York. Armbandet, som även inom kort finns att köpa på NK Access i Göteborg, har en något lägre prisnivå än Ebba Brahes övriga sortiment, vilket är ett medvetet val för att fler ska få möjlighet att köpa det, och därmed stödja det goda syftet.

Ebba Brahe Jewellery finns sedan tidigare att köpa bland annat hos Grand Hôtel Stockholm, Ett Hem samt Eden Rock Hotel på St. Barths, och bara ett par dagar efter lanseringen på NK Access blir smyckena även tillgängliga på det fashionabla och nyrenoverade lyxhotellet The Ritz i Paris. ”Jag tror på hotellbutiker för Ebba Brahe Jewellery. Där har man ofta den tid och ro som behövs för att köpa den här typen av exklusivare föremål”, säger Charlotte, som också ser stora möjligheter för varumärket på den internationella marknaden, där det finns mer plats för fine jewellery än om man håller sig enbart i Skandinavien.

Ebba Brahe Jewellery Ritz2
Veronika Wand, Danielsson, Sveriges Ambassadör i Frankrike, och Charlotte under öppningseventet på The Ritz.

The Ritz är ett av världens mest anrika hotell och om väggarna kunde tala skulle de ha fantastiska historier att berätta, om ikoniska personligheter som Ingrid Bergman, Prinsessan Diana samt otaliga presidenter, artister och andra celebra gäster. ”På samma sätt finns det ofta en spännande historia bakom ett smycke, eller i det här fallet bakom varumärket. På det sättet tror jag att det blir en bra matchning”, säger Charlotte.

Det var en lång process för att komma in på The Ritz, men Charlotte berättar att hon redan vid det första mötet fick en positiv reaktion på de örhängen, de berömda rubinvingarna, som hon då själv hade på sig. I och med lanseringen den 5 december blir Ebba Brahe det första svenska varumärket någonsin att erbjudas på The Ritz och precis som för sina övriga återförsäljare är det Charlotte personligen som skräddarsyr utbudet och även stylar hotellets skyltfönster. ”Samarbetet med The Ritz är ett fantastiskt sätt att synas internationellt mot en ny modern målgrupp, och förhoppningen är att det i sin tur kan öppna ytterligare försäljningsdörrar”, förklarar Charlotte.

Ebba Brahe Jewellery Ritz
Redan vid det första mötet fick Charlotte en positiv reaktion på de örhängen, de berömda rubinvingarna, som hon då själv hade på sig.

Förutom dessa två stora lanseringar är nästa steg framåt för Ebba Brahe Jewellery öppningen av den egna webbshoppen, som beräknas ske under vintern 2017/18 och som också blir ett viktigt verktyg för att nå ut utanför Sveriges gränser, och då inte minst till grannlandet Danmark, vars vackra kronprinsessa är en av märkets stamkunder. I övrigt berättar Charlotte att hon kommer att arbeta mycket med events, vilket hon själv tycker är väldigt roligt, i och med att det ger henne en chans att möta sina kunder personligen, och bygga upp en relation mellan dem och varumärket.

”En gång sade Diane von Fürstenberg till mig att ’det som gör ett företag framgångsrikt, det är det genuina intresse och den passion man har för det man gör’. Och det känns som att för Ebba Brahe Jewellery börjar den passionen äntligen ge resultat”, säger Charlotte avslutningsvis, synbart glad och stolt över den fina utveckling som hennes varumärke har gjort sedan starten.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *