Fabriksbesök hos det ekologiska hudvårdsmärket Annemarie Börlind

Börlind schwarzwald featured_je

I våras hade jag turen att få besöka det ekologiska varumärket Annemarie Börlinds fabrik, som är belägen i Calw, i tyska Schwarzwald. Under vistelsen bodde jag på det fina spahotellet Hotel Therme Bad Teinach, i Bad Teinach, ett par kilometer väster om Calw. Anläggningens rofyllda dagspa drivs i regi av Annemarie Börlind, som även står bakom de toalettartiklar man hittar på rummet, vilka doftar helt ljuvligt och är speciellt framtagna för just detta hotell. Både Bad Teinach och Calw ligger i ett vackert bergslandskap, som är känt för sin underbart fina natur. Det är bland annat tack vare bergen, och det hälsobringande vatten som kommer därifrån, som det är så tätt mellan kurorterna och spana i denna del av Tyskland.

Bad Teinach ligger i ett fantastiskt vackert bergslandskap. Här vyn från hotellets terrass.

Vattnet och dess helande egenskaper är centralt för Annemarie Börlind och de hämtar sitt eget vatten från en källa på 164 meters djup, som finns på fabrikens tomt. Vattnet har en unik mineralsammansättning och är rikt på bland annat kalcium och magnesium.

I Tyskland är traditionen med naturlig kosmetik och naturmedel betydligt starkare än i Sverige.

I och med att källan ligger så pass djupt har den skonats från nedsmutsning från omvärlden, vattnet används i samtliga Börlinds produkter och är exklusivt för just detta varumärke. För systermärket Dado Sens, som riktar sig till problemhud och extremt känslig hud, hämtar man dock källvatten från en annan dal, då originalvattnet är för aktivt i sitt innehåll för dessa hudtyper.

Delar av poolområdet på Hotel Therme Bad Teinach.

Annemarie Börlind grundades i mitten av förra seklet av kosmetologen Annemarie Lindner tillsammans med apotekaren Hermann Börner (vilket alltså gav varumärkesnamnet Börlind). Annemarie bodde och verkade ursprungligen i Dresden, i det forna Östtyskland, men fick fly med sin familj till Teinachdalen på 1950-talet när myndigheterna hotade att konfiskera hennes verksamhet, eftersom den höll på att bli ”alltför framgångsrik”.

Så här trevligt blev vi välkomnade till Börlinds fabrik!

Annemarie Lindner själv lever tyvärr inte längre. Innan hon gick bort hann hon dock belönas med bland annat The Natural Legacy Award, som hon fick på sin 85-årsdag, samt även den eftertraktade utmärkelsen The World Beauty Cup Award. Hon gjorde en lång resa, från att vara en ung kvinna med acneproblem, till att bli framgångsrik [kvinnlig] företagare samt förebild och inspirationskälla för många.

Börlind schwarzwald hotell spa
I hotell Therme Bad Teinach har Börlind ett dagspa, där man även kan köpa ett stort urval av produkterna.

Annemarie Lindner arbetade efter devisen att ”Det jag inte kan äta sätter jag inte heller på min hud”. Produkterna är helt plantbaserade (=veganvänliga) och ingredienserna kommer från ekologiskt certifierade producenter och utvalda odlare över hela världen. Flera av ingredienserna är samma som man använder inom matindustrin och idén är att nyttja den kraft som finns i naturen och där ständigt ligga i framkant när det gäller forskning och produktutveckling. I Tyskland är traditionen med naturkosmetik och naturmedel betydligt starkare än i Sverige, och här får man till exempel ofta frågan när man går till apoteket, om man vill ha en naturlig produkt eller en konventionell.

Börlind schwarzwald källan
Härunder finns Börlinds källa. Jag hoppade på kryckor, med en svullen vrist, vid besöket och hade därför fluffigast möjliga skor på mig.

Idag finns Annemarie Börlinds produkter i knappt 40 länder över hela världen. Hudvårdsprodukterna är framtagna för att likna huden i sin uppbyggnad och är indelade i serier, beroende på ålderskategori och hudtyp, där de olika produkterna samverkar och förstärker effekten av varandra. Just att använda hudvårdsprodukterna målinriktat och i system på det här sättet var väldigt centralt i Annemarie Lindners filosofi, och varje produktserie består normalt sett av rengöring, ansiktsvatten/gel/serum, i olika kombinationer, samt dag- och nattkräm. Varumärket är flerfaldigt prisbelönt genom åren och har bland annat fått ett stort antal utmärkelser i de tyska kvalitetskontrollerna Öko-test och Stiftung Warentest, vilka har mycket stor status och trovärdighet på den tyska marknaden.

Börlinds härliga Beauty Shots, som är relativt nyligen lanserade. En av mina favoritprodukter från detta varumärke.

Annemarie Börlind är som sagt helt plantbaserad hudvård och även hållbarhet är en viktig faktor när man arbetar med att ta fram nya ingredienser. Inga hotade arter används och forskningsteamet letar hela tiden efter metoder som är skonsamma mot miljö och människa, både gällande sourcing, frakt och vilka biprodukter som bildas. En av nyckelkomponenterna för varumärkets produkter är olika typer av alger, vilka är riktiga superorganismer och bland annat inkluderas för sin förmåga att balansera vattennivåerna i huden, men även verkar skyddande, närande och boostande.

Börlind schwarzwald produktion
Jättespännande att få se delar av produktionen. I det här rummet fylls flaskorna och burkarna med sitt dyrbara innehåll.

En annan, av många, spännande ingrediens är ett nyligen lanserat stamcellsextrakt från den likaså nyframtagna rosarten Schwarzwaldros, vilket har utvecklats speciellt för Annemarie Börlind. Extraktet återfinns i den nya, fräscha serien för lite yngre hud, Energy Nature, där det är inkluderat till exempel i nattkrämen och ger en skyddande, återuppbyggande och återfuktande effekt, bland annat  genom att stimulera vattenflödet mellan cellerna.

Börlind schwarzwald lager
Välstädat och fint på lagret.

Förutom Energy Nature, som lanserades förra hösten, och en ny solskyddskräm med SPF 50, är den stora nyheten för 2017 en serie avancerade ansiktsmasker för olika behov. På den svenska marknaden kan man köpa tre av maskerna: härligt återfuktande Hydro Gel, med botanisk hyaluronsyra och rödalger, djuprengörande och exfolierande 2 in 1 Black Mask, med phytoplankton och syren, samt lyxigt återuppbyggande och utslätande Anti-Aging Cream Mask, som bland annat innehåller szechuanpeppar och pistachträdsolja. Maskerna har gemensamt att de alla ger ett omedelbart resultat (och därför är bra som förberedelse inför en fest eller liknande), men även verkar på längre sikt om de används kontinuerligt. Serien (fem stycken masker allt som allt) har redan hunnit med att ta hem ytterligare ett pris till Börlinds samling. Detta skedde på in-Cosmetics Global-galan i London, vilken faktiskt gick av stapeln ungefär under samma datum som vår resa till Bad Teinach.

Börlind schwarzwald michael lindner
Michael Lindner, Annemarie Lindner son, tillsammans med två av mina härliga reskamrater, Malin Holm från Kurera och Kristina Fredriksson från Rawfood.se.

Vi avslutar vårt besök på fabriken med en rundtur i de fina och välstädade produktionslokalerna. Här tittar vi bland annat på hur flaskorna och förpackningarna fylls, hur man tillverkar provförpackningar samt besöker den ikoniska källan, varifrån det helande vattnet kommer. Under rundvisningen blir vi guidade av Patricia Maas, som är chefsterapeut och utbildningsansvarig på Börlind, och Barbara Bücherl, biokemist på Research & Development-avdelningen. Barbara har ryckt in med lite kort varsel (och gör det med den äran) efter att hennes chef har fått ge sig av till London för att ta emot priset på in-Cosmetics Global-galan. På vägen ut från fabrikslokalerna får vi även tillfälle att hälsa på Michael Lindner, Annemaries son, som har varit aktiv över 40 år inom företaget och idag driver varumärket vidare i sin mammas fotspår, efter att ha tagit över managementdelen av verksamheten 1985.

Börlind schwarzwald körsbärsblom
Så här vackert är det i Teinachdalen på våren. Kunde inte låta bli att inkludera denna bild.

Det är otroligt vackert i den natursköna och kurortstäta Teinachdalen. Ur ett holistiskt perspektiv känns det väldigt logiskt att tillverka ekologisk och effektiv kosmetika just här. På en plats där man per automatik verkar må lite bättre direkt vid ankomsten; axlar sjunker ned, bekymmersrynkor slätas ut och huden ges en fin, naturlig glow av den rena bergsluften.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *