Plantation lanserar rom som slutlagrats på svensk whisky

plantation mackmyra featured_je

Romtillverkaren Plantation presenterar nu ett unikt projekt tillsammans med svenska Mackmyra Whisky, där två av årets Black Label-utgåvor har slutlagrats på Mackmyras whiskyfat. Jag har tur och får en exklusiv intervju med Alexandre Gabriel, Plantations ägare och grundare, som är på besök i Stockholm för presslanseringen av samarbetet.

”För mig handlar det inte om att enbart producera alkohol. Kvalitetssprit är ett sant hantverk som är som gjort för att avnjutas tillsammans och dela med andra”, säger Alexandre. Han är i grunden utbildad Master Blender för cognac och har även en verksamhet i Cognac, för cognacstillverkning. Rom kom han in på lite av en slump när han vid ett tillfälle under tidigt 1990-tal reste till Karibien för att sälja av några av sina cognacsfat för slutlagring av rom. ”Innan dess hade jag sett rom som en billig partydryck. Men jag insåg ganska snabbt att jag var helt fel ute. Det var lite som att bli förälskad när man minst anar det”, fortsätter Alexandre och förklarar sedan att det som främst slog honom var rommens mångsidighet och hur rom från olika geografiska områden tydligt reflekterar den kultur där den tillverkas.

plantation mackmyra alexandre
Alexandre Gabriel, grundare och ägare av Plantation samt Master Blender för cognac och rom.

”Jag beslutade mig för att använda min erfarenhet och mitt know-how för att lyfta rommen till samma status som cognac: en stilren dryck av hög kvalitet som man konsumerar njutningsfullt och gärna i gott sällskap”, säger Alexandre. En annan viktig del av hans idé var att visa upp just den diversitet som rom representerar, genom att producera rom från olika karibiska öar, och inte bara Barbados, där destilleriet numera är beläget. Namnet Plantation (betydelsen är ungefär ‘farm’ eller ‘större bondgård’ på såväl engelska som franska) valdes som en hyllning åt dem som finns bakom rommen, men som sällan uppmärksammas, nämligen (sockerrörs)odlarna: ”Rom, precis som vin, är i grund och botten en jordbruksprodukt”.

Syftet med den här utgåvan var att skapa ett smakäventyr, som berättar en saga i din mun när du dricker den.

Alexandre började experimentera med romtillverkning och testade sina alster på vänner och bekanta. En dag hade en av flaskorna dock letat sig vidare till inköparen för en större fransk alkoholbutik och helt plötsligt stod man med en kund, fastän det inte fanns något varumärke än. Idag, knappt 30 år senare, är företaget fortfarande familjeägt, liksom resten av Alexandres verksamhet: ”Den frihet man har som självständig aktör är väldigt viktig för kreativiteten”.

plantation mackmyra etikett
Samarbetet med Mackmyra innebär ett utbyte av tunnor för slutlagring av rom, respektive whisky. Foto: Johanna Bergström

Och just kreativitet är centralt för Alexandre, som gärna använder sig av tekniker och influenser från olika delar av världen, för att på det sättet kombinera de bästa bitarna och ta fram nyskapande smaker som fastnar i minnet. Rommen dubbellagras på både bourbon- och cognacsfat och fraktas sedan på faten, i motsats till i behållare av rostfritt stål eller plast, vilket är en traditionell och lite omständlig teknik. ”Att skeppa rommen i tunnorna är en nödvändig process, som påverkar smaken men även ger andra fördelar, som att transporten blir mer yteffektiv”, säger Alexandre och gör jämförelsen med ett visst norskt akvavitmärke, där drycken alltid skickas ut på en längre sjöresa innan den är klar att fyllas på flaska.

Samarbetet med Mackmyra ser Alexandre som ett spännande sätt att integrera svensk ek i lagringsprocessen: ”Svensk ek har en intressant och unik kryddighet, som av tobaksblad, vilken kompletterar de mer vaniljiga amerikanska ex-bourbonfaten på ett bra sätt. Man uppnår en fyllig arom, men får även fram eleganta, blommiga toner”. Dessutom arbetar Mackmyra med relativt små fat, till exempel 30 eller 100 liter, vilket resulterar i en förmert intensiv kontakt mellan vätskan och träet, och därmed, rätt använt, ger ytterligare en (positiv) dimension till smaken.

I första steget av samarbetet mellan de båda företagen var det Mackmyra som inledde med att, förra året, släppa en whisky slutlagrad på romfat. Och i höst är det Plantations tur att presentera två olika tolkningar av whiskyfaten, båda med rom från Barbados, och där båda sorterna har lagrats i torra källare, vilket görs för att ytterligare förstärka ekens kryddiga och tobaksliknande aromer. Dessa utgåvor lanseras som en del av märkets Black Label-sortiment, vilket varje år inkluderar tio stycken exklusiva romsorter i begränsad upplaga.

plantation mackmyra 16yo
Plantation Barbados 16 YO Single Cask Elegant är påfallande välbalanserad, med en god aromatisk sötma. Foto: Johanna Bergström

Plantation Barbados 16 YO Single Cask Elegant har lagrats på bourbon elva år, cognac fyra år samt slutlagrats ett år på Mackmyra Svensk Ek, som är en elegant, orökt whisky. Rommen är otroligt välbalanserad, med en god aromatisk sötma och liknande doft. ‘Välbalanserad’ kan kännas som ett något överanvänt begrepp vid vin- och spritprovningar, men Alexandre förklarar att det var precis det han ville uppnå med denna upplaga: ”Det måste inte alltid vara välbalanserat, ibland är motsatsen mer minnesvärd. Men i det här fallet var det just balans som var målet”.

Den andra rommen i samarbetet, Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök, är helt annorlunda än 16 YO. Alexandre berättar att den här utgåvan har han medvetet gjort ”ej välbalanserad”. Istället har syftet varit att skapa ett smakäventyr ”som berättar en saga i din mun när du dricker den”. Rommen har lagrats på bourbon fyra år, cognac ett år samt ett år på Mackmyra Ambassador. Smaken är kraftfull och spännande, med en mjuk rökighet som liksom stannar i den övre delen av gommen, utan att ta över smaken, som viss typ av röksmak kan göra. Mackmyras ambassadörsfat är specialtillverkade fat med bourbonfatsträ i kroppen av tunnan och svensk ek i topp och botten. En del av dessa fat har varit fyllda med orökt whisky och andra med ett rökigt recept. Och det var alltså den senare versionen som användes i samarbetet med Plantation.

plantation mackmyra xo
Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök har slutlagrats på ett av Mackmyras exklusiva ambassadörsfat. Foto: Johanna Bergström

Alexandre berättar att Plantations Black Label-utgåvor, som också är single casks och alltså var och en kommer från en enda romtunna, är en stor utmaning varje år: ”De ska vara lätt spektakulära och tillföra något, vare sig man gillar dem eller inte. Och vi gör aldrig samma sak två gånger. Det ska alltid vara något nytt, som man inte har upplevt tidigare”. För att hela tiden utvecklas i sitt arbete och få nya idéer har han själv ständigt spännande projekt på gång; och har bland annat utbildat sig inom lagring på lerkrukor(!), som är en flitigt använd historisk metod i länder som Kina och Korea.

”Det hantverk som en Master Blender representerar är ofta missförstått och dessutom lite på väg att försvinna. Vår uppgift är att skapa blends som representerar helt nya smaker, samt var för sig är bättre än var och en av de inkluderade romsorterna för respektive blend. Har man en bra dag på jobbet så lyckas man. En dålig dag blir det kanske tvärtom istället”, säger Alexandre, som själv tränade i 20 år för att bli Master Blender i cognac. I rombranschen har han bland annat tilldelats utmärkelsen Master Blender i World’s Best Rum, 2012, och även vunnit prestigefyllda Golden Barrel Award samma år.

Samarbetet mellan Plantation och Mackmyra har internationell försäljningsstart den tredje november 2017 och förväntas sälja slut på bara ett par timmar. Sverige är ett av ganska få länder att få tillgång till de två specialupplagorna och Alexandre förklarar att den svenska marknaden har varit viktig sedan starten, då Systembolaget relativt omgående tog in Grand Reserve Barbados i sitt sortiment. Angående ett fortsatt samarbete med Mackmyra ser han absolut möjligheter ”så länge det finns tillräckligt med ’spark’ för fler äventyr”.

Foto, där inget annat anges: Plantation

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *