Var med och fira Stockholm Pride!

Stockholm Pride 2017 featured_je

Det är Pride-vecka i Stockholm, med fullt av glädje, färg och härliga aktiviteter för att synliggöra HBTQ-frågor. Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival, den arrangeras nu för tjugonde gången och arbetar för att skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, inklusive de könsuttryck som finns inom HBTQ-rörelsen. Festivalen startade i måndags; på lördag äger paraden rum, som väntas dra hela 45 000 deltagare och 450 000 åskådare; och på söndag hålls en av nyheterna för i år: Stockholm Pride-dagen på Gröna Lund. Föreningen Stockholm Pride är en ideell organisation, där allt arbete med festivalen sker på volontärbasis, vilket är helt fantastiskt. I Sverige har man kommit ganska långt vad det gäller HBTQ-rättigheter. Även om det finns en del kvar att göra så ligger vi före många andra länder, där det i vissa fall inte ens är tillåtet att hålla upp en regnbågsflagga, än mindre arrangera en festival. Stockholm Pride är verkligen en glädjens fest, för alla, oberoende av sexuell läggning! Här följer ett smakprov på hur den uppmärksammas av partners, organisationer och företag.

1. Wella Professional

Wella Professional är partner till Stockholm Pride och som en del av detta lanserades en specialutgåva av deras härliga sommarprodukt Ocean Spritz: EIMI Ocean Spritz Love Edition, vilken är en lätt saltvattenspray som ger textur och en lagom rufsig strandfrisyr. Sprayen innehåller naturligt mineralsalt och ger skydd mot uttorkning och UV-strålning. Pride-utgåvan av Ocean Spritz är en del av Wellas produktserie EIMI, vilket betyder ungefär ”jag är” på forngrekiska och syftar till att främja mångfald och ett individuellt uttryck. En del av intäkterna från försäljningen av EIMI Ocean Spritz Love Edition går till Wellas solidaritetsfond, för att stödja Pride-firanden runt om i världen. Pris: 195 kr

2. Clarion Hotel

En annan officiell partner till Stockholm Pride är Clarion Hotel, som i år utökar sitt engagemang till att samarbeta med inte mindre än fyra olika Pride-festivaler i tre nordiska länder (West Pride, Oslo Pride, Helsinki Pride och Stockholm Pride). Hotellkedjan arrangerar ett stort utbud av olika aktiviteter under hela Pride-veckan, både på hotellen, i Pride Park samt under paraden, där flera hundra av företagets medarbetare kommer att dansa sig igenom Stockholms gator i ett färgsprakande ekipage. På hotellen finns cocktailmenyer med Pride-tema och färgglada drinkar, samt Pride-prosecco, där 10 % av försäljningen går till Regnbågsrörelsen. Veckans signaturdrink, i bild, har fått det träffsäkra namnet Pride N´ Glory, och består av rom, Limoncello, rabarberjuice, limejuice, persikobitter och äggvita.

3. Friskis & Svettis

2017 är femte året i ordningen som Friskis & Svettis, medlemmar och funktionärer, deltar i Pride-paraden, genom att jympa sig genom Stockholms gator med två instruktörer som leder från ett lastbilsflak. Dessutom ordnas under veckan två specialpass med Pride-tema, ett på måndagen och ett på onsdagen, där lördagens ledare testkör sina låtar. Ett superhärligt sätt att sprida positiv energi på. Eller som Friskis själva säger: manifestera för allas rätt till rörelseglädje.

4. Absolut Vodka

Absolut Vodkas engagemang för HBTQ-samhället grundlades redan under 1980-talet i New York. I år är andra gången som varumärket introducerar en unik flaska på den svenska marknaden, för att visa att man står för mångfald och lika rättigheter. Absolut Rainbow lanseras i slutet av juli som en del av Systembolagets beställningssortiment. Till skillnad från föregående år kommer flaskan att finnas kvar och ingå i det permanenta utbudet, där 20 kr från varje såld produkt ska gå till organisationer som jobbar med HBTQ-frågor. Absolute Rainbow innehåller Absolut Vodka Original och flaskan är designad med penseldrag i regnbågens färger, för att ge en konstnärlig touch. På baksidan finns en kort text, som beskriver Absoluts förhållande till, och stolthet över, samhällets mångfald. Pris: 249 kr

Foto: från respektive varumärke, samt, övergångsställe, Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *