PUROBEACH Barcelona 2017 – säsongsinvigning med extra allt

PURO-konceptet grundades 2004 i Palma de Mallorca, med öppningen av boutiquehotellet PUROHotel. 2005 invigdes sedan den första PUROBEACH, också den i Palma. Nu finns de avskalat lyxiga beach clubbarna även i mallorquinska Illetas, i portugisiska Vilamoura, i Marbella samt i Barcelona. Barcelona-filialen är en urban retreat, som inte ligger direkt vid havet utan istället är belägen på takterrassen hos Hilton Diagonal Mar, ett par kilometer utanför de centrala stadsdelarna och på två minuters promenadavstånd från stranden.

purobeach barcelona servitris
Glad personal och festvänlig plockmat under invigningsfesten.

Efter att ha mjukstartat säsongen under de lite kyligare veckorna i maj bjöd PUROBEACH Barcelona in till grand säsongsinvigning i juni månad. Det blev mitt första, men förhoppningsvis inte sista, besök till resorten, som bland annat erbjuder en saltvattensbehandlad pool, eleganta solsängar och balinesiska sängar, ett mini-SPA, en restaurang och en presentbutik.

En viktig del av PUROBEACHs grundidé är att det ska vara en mer avslappnad och välkomnande miljö än vad man kan uppleva på vissa andra beach clubs.

En viktig del av PUROBEACHs grundidé är att det ska vara en mer avslappnad och välkomnande miljö än vad man kan uppleva på vissa andra beach clubs, och den stämningen genomsyrade även invigningsfesten. Å ena sidan var programmet spektakulärt, för att uttrycka sig milt, med gycklare, clowner, livemusik, akrobater och skickliga performance artists. Å andra sidan var stämningen mysig, snarare än nattklubbslik, och ljudnivån tillät att man satt och pratade (om livet) i hyfsat normal samtalsnivå.

purobeach barcelona mat
Fräsch sallad med asiatisk inspiration.

PUROBEACH-restaurangerna bygger alla upp sina menyer kring tre stycken M, Marrakech, Melbourne och Miami, där man inkluderar de bästa bitarna från tre kulinariska världar. Företaget tillverkar också egna viner och tar även kontinuerligt fram signaturcocktails med och utan alkohol. Under festen serverades självklart smakprov på allt detta, samt dekadenta (och lite svårätna) petits fours och snygga champagnedrinkar med Moët Ice Imperial.

purobeach barcelona enhjuling
Artisterna bjöd verkligen på sig själva.

Jag har tur och springer på PUROs General Manager Matías Mut och Franchise Director Valeria Alves i festvimlet. Efter ett tag glider konversationen, den sena timmen till trots, in på hållbarhet, ett av mina personliga favoritämnen. Matias Mut berättar att detta är något som även ligger PURO varmt om hjärtat och som de jobbar med att utveckla bit för bit. Bland annat ses livsmedelsleverantörerna över regelbundet, för att hitta ekologiska alternativ där det är möjligt. Dessutom har man nu övergått till miljövänliga sugrör, som kan komposteras efter användning(!). Just sugrör konsumeras ju några stycken på en beach club och jag applåderar tyst denna detalj, som kan verka till synes obetydlig, men i själva verket verkligen bidrar till att göra skillnad.

purobeach barcelona akrobat
Ett av festens snygga shownummer

Dagen efter PUROBEACHs säsongsöppning har jag ett par timmar att fördriva i Barcelona innan det bär vidare till en annan del av Spanien. Jag kopplar av med (läs: somnar under) en väldigt behaglig massage i PUROs SPA, äter en fräsch Medelhavs-sallad till lunch (se bild högst upp) och hänger lite vid och i poolen, med några liter vatten och ett glas cava. Därefter får jag en rundvisning i Hilton Diagonal Mar, av Marketing Coordinator María Oliete. Hotellet är just nu mitt uppe i en omfattande renovering av de drygt 400 rummen, och man har i skrivande stund kommit knappt halvvägs. De renoverade rummen, bland annat mitt, har en mer modern, Medelhavsinspirerad design, med ljusare träslag och stilren inredning.

purobeach barcelona sångerska
Senare på kvällen steg ljudnivån och tempot på musiken.

Eftermiddagen lider mot sitt slut och jag plockar motvilligt ihop solkräm och strandväska för att ge mig av till min transfer. Stadsutsikten från poolterrassen är otroligt härlig och golvplankorna så solvarma vid det här laget att jag inte kan gå barfota. Ett angenämt problem, och jag tar istället på mig ett par brandade PURO-flip flops. Runtomkring mig börjar musiken, som varit lugn och avkopplande under dagen, bli lite högre och mer upbeat, för att väcka gästerna och göra dem redo inför kvällen och stadens berömda nattliv. Servitörerna skyndar fram och tillbaka med parasoller, smårätter och drinkar, och man anar att en eller annan gäst snart kommer att ha behov av den after sun-spray som ingår vid bokning av solsäng. Det råder ingen tvekan om att Barcelonas beach club-säsong nu har kommit igång på allvar.

purobeach barcelona hilton
Den klassiska PURO-logotypen, en mandala, som här syns på Hilton Diagonal Mars fasad.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *