Afternoon Tea på Hotel At Six

at six featured_je
Kring Brunkebergstorg i Stockholm händer det mycket just nu. Det öppnas nya hotell och restauranger med förhoppningen att ge liv åt det som tidigare har varit en ganska tråkig och bortglömd plats.

Ett av de hotell som redan är i full verksamhet, mer eller mindre, är At Six, som har adressen Brunkebergstorg sex. Det är en del av konceptet Urban Escape, som också inkluderar grannhotellet Hobo och restaurang Tak.
at six tekopp
Jag väljer en mild och aromatisk oolong för mitt afternoon tea. Notera timglaset bredvid koppen.

At Six är ett modernt boutique- och konsthotell, som också har en restaurang, en cocktailbar och en vinbar med uteservering. Häromveckan fick jag äntligen tillfälle att ta en ordentlig titt på hotellet och då passade jag även på att prova deras afternoon tea, som lanserades i maj och hålls varje vardag i restaurangen en trappa upp, med spännande utsikt över folklivet (och just nu byggkaoset) utanför.

Vid vårt besök är sconesen otroligt fint gräddade, precis lagom smuliga.

Afternoon teat serveras vid bordet, på ett elegant trevåningsfat. Menyn består av fina små smörgåsar, minikakor och -sötsaker och två sorters scones med tre olika pålägg. Det ser mycket ut på pappret men visar sig vara ganska lagom för en lite lyxigare eftermiddag.  Alla bakverken är små och nätta, och väldigt vällagade.
at six fat sidan
Från At Sixs restaurang har man en härligt urban, lite stökig utsikt över Brunkebergstorg.

Man har sju olika tesorter att välja på när vi är där. Mitt val faller på ett härligt oolong-te from Mount Wuyi, som har en angenäm, lite fermenterad doft och mild smak med toner av frukt och grönt, och ”våta varma stenar”, som det står i presentationen och som faktiskt är en ganska bra beskrivning.
Vi får varsin kanna på bordet, det heta vattnet hälls på och sedan ställs det fram ett litet timglas, som riktlinje för hur länge teet ska dra. Mycket tjusigt, det gäller bara att komma ihåg att det står där.

at six smörgåsar
Härliga små smörgåsar med smakrika pålägg. Den karamelliserade gula löken är jättegod.

För att få en överblick på härligheterna ber vi vår mycket trevlige servitör att gå igenom alla bakverken med oss. Gällande sconesen tipsar han om att blanda två av påläggen, färskost och lemon curd, vilket visar sig vara en bra kombination. Det tredje pålägget är en hemlagad hasselnöts- och chokladkräm, och servitören förklarar att samtliga delar av menyn görs på plats i hotellets kök. Jag personligen blir väldigt förtjust i just krämen. Den är chokladig, lagom söt och lite grynig, vilket ger en naturlig och autentisk smak.

at six croissant
Mums!

Man kan även välja att lägga till ett glas champagne till sitt afternoon tea, och en av mina favoriter dessutom, som det visar sig: ”R” de Ruinart Brut. Små, fina pärlande bubblor, elegant doft, med noter av frukt och blommor, och frisk, rund perfekt balanserad smak. ”Av någon anledning vill jag alltid säga att ’detta är en fransk champagne’ när jag ska hälla upp den”, säger servitören medan han öppnar flaskan. Jag är lite sömning och det tar någon sekund innan jag reagerar på det motsägelsefulla i meningen, men sedan skrattar vi alla tre.

at six fat blandat
Servitören tipsar om att blanda färskost och lemon curd på sconesen. Det visar sig vara en lyckad kombination.

Det är verkligen ett härligt fat vi har fått in, eller noga räknat tre då, på höjden. Smörgåsarna har smakrika pålägg, som består av gruyère och karamelliserad lök, på levain, respektive ekologisk rostbiff med syrad rödlök, dragonkräm och friterad kapris, på ett aromatiskt rågbröd.

Kakorna är ganska bedårande och inkluderar en otroligt vacker liten pavlova, en skiktad hallonbakelse, en pistage- och apelsincroissant samt en överdådig brownie i miniatyr, med saltkola, tryffel och vaniljbavaroise.
at six scones
Vid vårt besök är sconesen otroligt fint gräddade, precis lagom smuliga.

De små sconesen är antingen naturliga eller smaksatta med rosmarin och havssalt. Konsistensen är precis lagom spröd och smulig, samtidigt som den fortfarande är mjuk i mitten. Man liksom anar redan när man delar dem med kniven hur gott det kommer att smaka.

Alla delar av afternoon teat, både mat och dryck, känns genomtänkta och noga utvalda. Måltiden blir därför som en hel upplevelse och det är verkligen kul, spännande och festligt att prova sig igenom de olika smakerna och texturerna bit för bit. Teerna är av mycket fin kvalitet, vilket absolut sätter en extra guldkant. Men till den här typen av exklusiva små munsbitar passade det också väldigt bra med ett glas champagne, som pricken över i för den rätta känslan av vardagslyx.
Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *