Internationella kvinnodagen – Astrid Wallström om jämställdhet och eget företagande

Internationella kvinnodagen 2017 astrid featured

Internationella kvinnodagen 2017 är, precis som varje år, ett bra och viktigt tillfälle att prata om jämställdhet, och lyfta fram inspirerande och starka kvinnor i vår omgivning. Idag träffar jag Astrid Wallström, som äger och driver den egna PR-byrån Astrid Wallström-Dierkes PR, vilken är baserad i tyska Paderborn.

Astrid jobbar också som senior PR-konsult på svenska Trendgruppen PR och delar idag sin tid mellan Paderborn och Stockholm. Här berättar hon mer om sin syn på jämställdhet och om utmaningarna med att jonglera familj, karriär och eget företag. En kombination som inte är helt enkel, och framför allt inte i Tyskland. Där det är relativt vanligt att som kvinna sluta jobba när man blir mamma för första gången. Och att sedan vara hemma med sjukt barn från jobbet, om man nu trots allt väljer att fortsätta, kan upplevas som ett svaghetstecken av chefer och samarbetspartners.

Vad är din relation till jämställdhet?

Jämställdhet är en självklarhet för mig! Och jag kommer nog från en väldigt jämställd familj, där min pappa, som var pastor, ofta var hemma i veckorna och tog hand om hushållet. Min mamma jobbade som lärare och det var alltid helt naturligt att båda var yrkesverksamma. Jag minns att pappa brukade laga mat i sitt randiga förkläde, haha. Han var nog nästan hemma mer än vad min mamma var.

Har du någon gång känt att folk har försökt begränsa dig för att du är kvinna?

Oh, ja! När jag var i 20-årsåldern blev jag hotellchef uppe i Arjeplog där jag kommer ifrån. Även fast de visste att jag var kompetent så blev jag som ung, och dessutom kvinna, ibland inte tagen på allvar. Hotellbranschen är ju ganska mansdominerad och det var ännu mer så på den tiden. Då kunde det komma in folk på mitt kontor och fråga efter ”chefen”. När jag berättade att det var jag som var chef tyckte de ofta att ”det måste väl finnas någon man här på anläggningen”.

Upplever du att du är en inspiration för andra kvinnor? Hur?

Ja, det tror jag! På flera sätt. Jag är ju egen företagare sedan många år och både min dotter och en del av hennes kompisar har ambitioner på att starta eget i framtiden. Där tror jag att jag har varit med och inspirerat dem. Sedan har jag bott i Tyskland i över 20 år. Där är det inte alls lika naturligt som här att kombinera barn och karriär, vilket dock för mig var en självklarhet när mina barn var små. Och som jag försökte visa, liksom, för min omgivning, att man kunde göra. Det fick jag en hel del positiv feedback på genom åren. Men det var inte helt enkelt alla gånger. Och när jag väntade mitt första barn fick jag flera kommentarer om att ”det var så synd att jag skulle sluta jobba [eftersom jag ju nu skulle bli mamma]”.

Berätta lite mer om att vara egen företagare i Tyskland.

I Tyskland är ledarstilen ibland lite striktare, eller kanske hårdare, än vad man kan vara van vid från Sverige. Jag har dock alltid strävat efter att ha en mjukare, mer inkluderande approach. Jag tror definitivt att det är en fördel som chef, eller egen företagare då, att vara varm och omtänksam. Man kommer ju oundvikligen att ha folk som jobbar åt en. Och på det sättet får man en bättre relation med sina medarbetare. Sedan kan man fortfarande vara bestämd och stå på sig, i förhandlingar till exempel. Det ena utesluter inte det andra. Den lite mjukare ledarstilen upplever jag är mer typiskt kvinnlig. Och den har ofta en väldigt positiv inverkan på arbetsklimatet.

Foto: Annie Lindgren, från Trendgruppen PR.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *