Saint Lucia – en genuin och mångsidig, karibisk pärla

saint lucia featured

Den västindiska ön Saint Lucia är betydligt mindre känd än många andra karibiska länder, som Aruba, Barbados eller Trinidad och Tobago. Och antagligen är det delvis därför som den har kunnat behålla en mer ursprunglig karaktär, som känns ganska genuin och oexploaterad.Saint Lucia är runt 22,5 kilometer bred och 43,5 kilometer lång och har ett bergigt, dramatiskt och skogsbeklätt landskap, där man tar sig fram på små, slingrande vägar. Vid öns västra kust ligger ett av dess mest kända landmärken, de två bergstopparna Gros piton och Petit piton, där särskilt den högre av de två, Gros piton, är ett populärt mål för vandrare och klättrare, som söker efter en tuff, men realistisk, utmaning.

saint lucia vattenfall
Saint Lucia har ett vackert, dramatiskt och skogsbeklätt landskap.

Det bästa med Saint Lucia som resmål är antagligen dess mångsidighet. De södra delarna av ön inbjuder till en avkopplande och/eller romantisk vistelse, medan den norra delen känns mer livlig och sprudlande, med uteliv, gatufester och ett stort utbud av andra fartfyllda aktiviteter. På Saint Lucia finns det lyxiga resorts och silvervita paradisstränder, men här finns också möjlighet till mountainbiking, zip-lining och spännande vattensporter. Samt till att upptäcka öns rika kulturarv och fascinerande naturliv. Vädermässigt ligger temperaturerna på angenäma runt 20°C året om. Juni till november utgör den lite regnigare perioden medan december till maj är mer klassisk, paradisisk högsäsong.

Det bästa med Saint Lucia som resmål är antagligen öns mångsidighet.

Historiskt sett har Saint Lucia tillhört Storbritannien och Frankrike i omgångar. Från 1600-talet till 1800-talet bytte den stackars ön ägare hela 14 gånger, till dess att Storbritannien slutligen gick segrande ur striden och behöll Saint Lucia i sitt välde till 1979, då landet förklarades självständigt. Idag ser man tydliga spår efter båda härskarnationerna, fast på olika sätt. Matmässigt, och även språkligt, har franskan haft störst genomslagskraft. Många byar och städer har franska namn och även om det officiella språket är engelska så pratas det även kweyol, en fransk kreoldialekt, i stor utsträckning. De brittiska influenserna märks bland annat på vissa delar av samhällsorganisationen samt på roliga detaljer som postlådor och de karakteristiska röda telefonhytterna.

Nästan oavsett vilken typ av semester man är ute efter kommer Saint Lucia ha något att erbjuda sina besökare. Här har jag samlat några av mina favoriter när det kommer till boende, avkoppling, uteliv, shopping och mat.

Lyxigt boende

saint lucia jade mountain
Utsikt, från en av Jade Mountains infinity pools, över Saint Lucias mest kända landmärken: bergstopparna Petit piton, till vänster, och Gros piton, till höger.

På Saint Lucia hittar man visserligen boende på olika nivåer och allt från mindre hostels till all inclusive och lyxiga boutiquehotell. För den som reser med en lite större budget finns här dock även ett par riktigt exklusiva alternativ. Och kanske kan man unna sig åtminstone en natt eller två på en sådan resort.

Jade Mountain till exempel, med sina vackra (jade)gröna tak, ligger strax ovanför den något enklare systeranläggningen Anse Chastanet, på öns sydvästra kust, en bit norr om staden Soufrière och med utsikt över Petit piton och Gros piton. Resorten har en ganska spektakulär design, med individuella broar som leder till rummen, infinity pools, och rum med bara tre väggar. För att inget, inte ens en glasruta, ska ligga i vägen för utsikten.

saint lucia anse chastanet
Delar av den härliga stranden vid Anse Chastanet.

En annan väldigt härlig anläggning är den fotogeniska och avspänt luxuösa Sugar Beach, som har ett unikt läge, mellan de två ikoniska bergstopparna och dit flera av de större internationella modemagasinen gärna beger sig för sina fotograferingar. Här kan man bo i en egen, stilrent inredd, villa nere vid vattnet, släntra omkring barfota på stranden, promenera längs den utmarkerade regnskogspromenaden eller njuta av högklassiga behandlingar i resortens harmoniska spa, som ligger integrerat direkt i den omslutande djungellika naturen. Självklart har varje gäst också sin privata butler, som finns på plats från ankomst till avresa.

Ingenting, inte ens en glasruta, ska ligga i vägen för utsikten.

Ovanför Sugar Beach, på bergssluttningen, ligger Ladera Resort (se även presentationsbild, ovan), vilket är det andra av två hotell på ön, som, i likhet med Jade Mountain, har öppna väggar ut mot den sagolika utsikten. Varje rum är utrustat med en egen liten pool, och för den som vill ha omväxling från den serena stillheten som omger en, går det regelbundna shuttles ned till Sugar Beach och stranden. Hos Ladera är alla delar av inredningen handgjorda och all mat tillverkas direkt på anläggningen, inklusive den väldigt goda glassen. Dessutom är samtliga i personalen från Saint Lucia. Allt detta för att: dels ge en så genuin karibisk upplevelse som möjligt, dels stötta och lyfta landets traditioner och den lokala befolkningen.

saint lucia ladera
Från en läcker lunch på Ladera Resort. Såväl bord som tallrik (och givetvis maten) är handgjorda, av lokala hantverkare.

Saint Lucia passar väldigt bra som ett romantiskt resmål och har även vunnit pris som World’s leading honeymoon destination vid det årligen återkommande World travel awards. Denna utmärkelse har ön lyckats erövra inte mindre än 8 gånger. Ett av många hotell som riktar sig lite speciellt till kärlekspar, och som har den avskildhet och lugna inramning som två förälskade säkert önskar sig, är eleganta Rendezvous, vilket ligger strax norr om Castries, Saint Lucias huvudstad, på öns nordvästkust. Anläggningen är avskalat snygg, stämningen avspänd och stranden perfekt för promenader hand i hand. Passa gärna på att boka in en massage eller ansiktsbehandling i den rofyllda spaavdelningen – antingen tillsammans, eller för att få lite välbehövlig egentid emellanåt.

I och med att Saint Lucia har så mycket att erbjuda, och skiljer sig så pass i karaktär beroende på var på ön man befinner sig, så kan det vara en bra idé att dela upp sin vistelse på åtminstone två olika hotell – och då gärna ett i söder och ett längre norrut. Det som är spännande är att alla hotell på ön har sin egen unika personlighet och, enligt de som känner till landets hotellscen, ska samtliga dessutom hålla en riktigt hög standard.

Paradisstränder

saint lucia snorkling
Snorklingen vid Anse Chastanet är bland den bästa på Saint Lucia. Foto: Ina Bohse

Saint Lucia är definitivt ”mer än bara stränder”. Men stränderna är utan tvekan något att njuta av när man väl är här. Precis som när det gäller hotellen finns här stränder av olika karaktär och för olika smaker. En av mina favoriter av de jag har sett är den som ligger direkt vid resorten Anse Chastanet. Här kan man njuta av lugnet under sin parasoll, inramad av kombinationen av de förtrollande, turkosblåa karibiska vågorna och den bakomliggande frodiga regnskogen.

Saint Lucia är definitivt ‘mer än bara stränder’. Men stränderna är utan tvekan något att njuta av när man väl är här.

Men Anse Chastanet har även ett av Saint Lucias bästa lägen för snorkling, bland annat i och med att man redan ganska nära stranden har väldigt mycket att se, i form av djur- och växtliv. Alltså perfekt för nybörjaren, eller för den som bara vill snorkla lite grand, mellan varven. Hunger och törst kan man sedan dämpa med ett besök i resortens restaurang, som är belägen precis vid stranden.

saint lucia rendezvous strand
De naturliga stränderna på Saint Lucia sträcker sig färgmässigt från gyllene, i norr, till silver och svart, i de vulkaniska sydvästra delarna.

En annan, sagolikt vacker, strand är den som ligger vid den exklusiva resorten Sugar Beach, mitt emellan Gros piton och Petit piton. Här finns Saint Lucias enda strand med vit sand, vilken invigdes förra året. Att sanden är vit beror på att den är importerad. Den naturliga sandfärgen på ön sträcker sig annars från gyllene, i norr, till silver eller svart i de vulkaniska södra delarna. Generellt sett är stränderna längs Saint Lucias västra kust mer skyddade, i och med det lugnare läget mot Karibiska havet. På den östra sidan däremot är ön kantad av den kraftfulla Atlantiska oceanen och medan det här finns flera fantastiskt vackra naturstränder så är det få av dessa som anses vara säkra att bada vid.

Like a local

saint lucia soufriere
Soufrière är charmigt, med sina färgglada hus och relativa avsaknad av turister.

Saint Lucia är på många sätt ett resmål som inbjuder till en längre vistelse, där man gärna kan boka in sig på ett par olika hotell, fördelat på olika delar av ön. På det sättet får man bättre möjligheter att utforska och upptäcka mer av vad detta mångsidiga paradisland har att erbjuda. Som jag berättade tidigare är Saint Lucia betydligt mindre turistig än flera andra karibiska öar och något jag verkligen rekommenderar är att få åtminstone ett litet smakprov av det dagliga livet i landet. Mingla med lokalbefolkningen helt enkelt. Under vår vistelse stannar vi bland annat till ett tag i staden Soufrière, på väg upp mot de norra delarna av ön. Just den här dagen är vi nog de enda utlänningarna på plats och det är härligt att sakta promenera runt och titta på de vackra, färgglada husen. Vi slinker in för en lokalproducerad öl på baren Skippers, innan vi slår oss ned nere vid vattnet med varsin glass och njuter av stillheten. Enligt uppgift ska det också finnas god pizza att få tag på i området, om man bara hade vetat var någonstans…

saint lucia soufriere waterfront
Strandpromenaden i Soufrière.

Castries är Saint Lucias huvudstad och absolut värd ett besök om man har vägarna förbi. Här finns bland annat en marknad, som säljer frukt, grönt, fisk, skaldjur, kryddor och diverse hantverk – samt en hel del skräp ärligt talat. Så man får välja sina inköp med omsorg. En liten bit längre bort ligger en mer konventionell galleria, där man kan handla tax free. Förutom de mer autentiska inköpen, som finns på marknaden, är rom, bananketchup(!) och de karakteristiska, kryddiga såserna några av de lokala produkter som kan vara kul att ta med sig hem till Norden.

Efter en timmas galna salsamoves på Jump Up street party i Gros Islet är såväl trötthet som också ryggont ett minne blott.

Saint Lucias verkliga nattlivscenter ligger i och omkring Rodney Bay, strax sydväst om öns norra spets. Här finns flera restauranger och barer och även om man nu har bokat in sig på en all inclusive-resort i närheten så lönar det sig helt klart att bege sig in till staden, åtminstone någon kväll, för att där få en glimt av det riktiga Karibien. En av de restauranger som vår lokala guide tipsade om är Big Chef Steakhouse, där jag dock själv tyvärr inte har hunnit med att äta än.

Strax norr om Rodney Bay ligger den lilla fiskebyn Gros Islet, som är berömd för sina fantastiska Jump Up street parties. Varje fredag sätter lokalbefolkningen nämligen upp små stånd för mat och dryck (som i vissa fall i och för sig ser ganska suspekt ut). Det spelas musik och folk dansar på gatorna, besökare och bofasta tillsammans i en helt magisk stämning. Jag var själv nära att hoppa över detta, eftersom jag var otroligt trött just den kvällen och dessutom hade ryggskott. Som tur var blev jag övertalad av en väninna att gå med ändå (se video ovan – och skruva upp ljudet). Och efter en timmas galna salsamoves med lokala latinoförmågor var såväl trötthet som också ryggont ett minne blott (åtminstone tills nästa morgon). Hur som helst: det är en otroligt härlig upplevelse, en av de bästa fester jag någonsin varit på!

Mat

saint lucia fiskkakor
Traditionella Saint Lucianska fiskkakor med kryddstark sås.

Ett annat, liknande event som Jump Up street party är för övrigt Fish Friday, i Anse La Raye, strax söder om Castries. Det är en likaså livfull gatufestival, med fokus på färsk fisk. Fisk och skaldjur är signaturråvaror på Saint Lucia och något av ett måste att prova i matväg för besökaren. Tidigt på morgonen kan man se de lokala fiskarna ge sig ut för att fånga dagens catch of the day. Och annars är just street food, som serveras på fester och festivaler, ett väldigt härligt och opretentiöst sätt att upptäcka det nationella köket på.

Vid sidan av havets läckerheter är Saint Lucias utbud av frukt och grönt, inte helt oväntat, både exotiskt, spännande och fullt av smak. På ön finns bland annat fem olika sorters banan, varav green banana är en av komponenterna i nationalrätten green banana med saltfish. Här växer även frukter som ananas, mango, passionsfrukt, guava och aprikos. Det är gynnsamma växtförhållanden och under vår resa stöter vi bland annat på mangofrukter i storleken av meloner och avokados som är åtminstone dubbelt så stora som de jag känner till hemifrån. En frukt som jag inte hade stött på tidigare är soursop, eller graviola. Soursopen är väldigt god, med en ganska söt smak, och gör sig även mycket bra som juice. Frukten sägs kunna stärka immunförsvaret, sänka skadliga kolesterolvärden och ha egenskaper som motverkar cancer. Bladen i sin tur används traditionellt mot insomnia.

saint lucia soursop
Superfrukten soursop, som ska kunna stärka immunförsvaret, sänka farligt kolesterol och motverka cancer.

Många hotell och restauranger hedrar Saint Lucias franska arv och erbjuder klassisk kreolsk mat, som köttstuvning, olika kycklingrätter och just green banana (green fig) och saltfish. Men det finns också flera exempel på fine dining, och även mer internationella smakbilder, på ön. Det senare kanske främst i Rodney Bay, med sitt stora utbud av spännande matställen och barer. Som alltid rekommenderar jag att äta så lokalt man kan och vill, för att dels vidga sina vyer, dels få en starkare helhetsupplevelse av den vibrerande, färgstarka och smakrika karibiska kulturen.

Street food är ett väldigt härligt och opretentiöst sätt att upptäcka Saint Lucias nationella kök på.

Ett tips för den som, i likhet med mig själv, gillar söta smaker är dessutom att testa öns egen choklad. På Saint Lucia ligger bland annat en av Hotel Chocolats plantager, inklusive hotell, fabrik och workshop. Och resorten Anse Chastanet tillverkar all sin choklad själva, för hand och i en uppsjö av sorter. Vi provsmakar några olika vid vårt besök och konstaterar än en gång att det är skillnad på choklad och choklad. ”Kanel är en bästsäljare”, säger en av de duktiga chocolatiererna i köket och ger oss varsin mjukt kryddig bit att testa. Smaken är perfekt avstämd och med ett långt, angenämt avslut. Jättegott att bara ta en enda ruta, för att runda av en lång, god måltid. Eller som ett lyxigt mellanmål, med en kopp kaffe eller ett glas vin.

saint lucia maträtt cap maison
På Saint Lucia finns allt från opretentiös street food till elegant fine dining. Fisk och skaldjur är en genomgående signaturingrediens.

Allt som allt är Saint Lucia en verkligt fantastisk upplevelse, som kan gestaltas helt olika, oavsett hur många gånger man återvänder hit. Ju mer jag bläddrar bland mina bilder, och ju mer jag tänker igenom alla fina minnen från min resa förra året, desto fler saker hittar jag att upptäcka. Och desto mer längtar jag tillbaka.

Från och med den 8 november 2016 erbjuder Condor direktflyg från Frankfurt till Saint Lucia. Detta gör att man nu kan ta sig hit från Skandinavien på en dag, istället för, som tidigare, med en övernattning på vägen.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *