Allied – Brad Pitt och Marion Cotillard i intensiv och vacker spionthriller

Allied

Förra veckan hade Allied premiär. Och om det är en film du ska se den här vintern så skulle det mycket väl kunna vara den. Allied utspelar sig under andra världskriget och handlingen tar sin början 1942, i Casablanca, där två hemliga agenter, från de allierade styrkorna, Max Vatan (Brad Pitt) och Marianne Beauséjour (Marion Cotillard) sammanförs under ett extremt riskabelt och farligt uppdrag.

allied casablanca
På ett hustak i Casablanca, dit “männen går efter att ha älskat med sina fruar”.

Efter en lite haltande inledning på deras relation uppstår (surprise) förälskelse och Marianne följer sedan med Max till London där de bygger upp ett liv och en liten familj i den ganska idylliska stadsdelen Hampstead. Men idyllen hotas av krigets skugga. Och kanske även av sanningen, som det ska visa sig.

För undercoveragenter som Max och Marianne finns det ett antal regler att förhålla sig till. En av dem är att aldrig någonsin bli känslomässigt involverad med dem du samarbetar med. För du vet aldrig med säkerhet vilka de egentligen är. Eller var deras lojaliteter ligger.

För undercoveragenter som Max och Marianne finns det ett antal regler att förhålla sig till. En av dem är att aldrig någonsin låta någon komma dig riktigt nära, och in på livet. En annan är att inte bli känslomässigt involverad med dem du samarbetar med. För du vet aldrig med säkerhet vilka de egentligen är. Eller var deras lojaliteter ligger.

Allied tyska ambassaden
Marianne, agenten, in action.

Trots en önskan om att lägga regler som dessa bakom sig, åtminstone gentemot varandra, så finner sig Max och Marianne plötsligt vara mitt i ett förvirrat kaos, där ingen riktigt vet vem man egentligen kan lita på. Trots att en desperat önskan om tillit ständigt är närvarande.

Allied öknen
Brad Pitt klär i det mesta. Bevisligen även i en ökenoutfit.

Allied är skriven av Steven Knight och har regisserats av  den Oscarsbelönade Robert Zemeckis, som också ligger bakom filmer som bland annat Forrest Gump, Cast Away och Flight. Producenter är Graham King, Robert Zemeckis och Steve Starkey. Det är en spionthriller som är både rörande och på samma gång otroligt spännande. Och som griper tag i dig från första stund och sedan inte släpper sitt grepp förrän under eftertexterna. Om ens då. Men Allied är också en välgjord och fantastiskt vacker film, där saker som miljöer och kläder på samma gång är iögonfallande väl sammansatta och samtidigt känns helt naturliga i sitt sammanhang.

allied kostym
Här kommer en liten specialare för Lyx.ses läsare. Nämligen två av kostymdesigner Joanna Johnstons fantastiska skisser!

Sammanfattningsvis är Allied en film som jag insuper med alla sinnen och med flera sinnesstämningar. Jag lever mig in i handlingen. Och lämnar biosalongens mörker på lite darriga ben. Det är ögongodis (inte minst i form av Brad Pitt), tårar, nerver, romantik och ett eller annat gott skratt. En film som berättar och berör. Och som samtidigt visar prov på riktigt god underhållning.

Allied har Sverigepremiär den 25 november 2016.

Foto: Paramount Pictures 

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *