Be.Core Barre – en balettinspirerad och utmanande träningsboost

Be.Core Barre featured_je

Jag har tidigare berättat om träningsstudion Be.Core, och deras koncept, som inspireras av en internationell, urban fitnesskultur. I samband med att jag besökte Be.Cores nyaste anläggning, på Tulegatan i Stockholm, så hade jag även tillfälle att testa ett av deras pass, Barre, med studions Head of Barre, Nicole Hedman.

be.core barre sal
Barresalen på Tulegatan. Jag älskar den balettiga känslan.

Barre är en träningsform som influeras av balett, pilates och yoga och tränar styrka, balans och rörlighet på ett annat sätt än vad många är vana vid. Be.Core har, i samarbete med Nicole, utvecklat sitt eget Barrekoncept, som har en starkare inriktning mot balett än traditionell Barre. Passet har ett intensivt men skönt flow och utmanar både muskler och rörlighet till max. Samtidigt är det, precis som samtliga Be.Cores klasser, framtaget för att passa alla nivåer och man väljer själv hur mycket man kan och vill ta i. Det är en liten grupp och Nicole går med jämna mellanrum runt och ger konstruktiv och diskret feedback, för att alla ska få ut så mycket som möjligt av övningarna – och samtidigt kunna träna säkert, utan skaderisk.

Med Barre kommer man åt små och djupa muskler, som man ofta inte visste om att de existerade.

Jag har själv erfarenhet av både yoga, pilates och balett och särskilt baletten hjälper mig att hänga med i passet, som har ett högt tempo och mycket energi. För att kunna ta ut rörelserna maximalt skulle jag dock behöva ytterligare ett par träningstillfällen. Nicole berättar att hon, och de andra lärarna, kör samma pass vecka för vecka, just för att man som elev ska få chansen att lära sig rörelserna och utvecklas. Själv har Nicole idag två färdiga pass, som hon växlar mellan. I framtiden hoppas hon ha utökat detta till 10 stycken(!). Sammanlagt är det 5 lärare som undervisar Barre hos Be.Core. I och med det starka balettfokuset är Nicole noga med att enbart ha instruktörer med balettbakgrund. Hon är själv från Australien, där hon tidigare bland annat dansade som prima ballerina, och det var viktigt för henne att lyfta fram baletten när hon kom in som Be.Cores Head of Barre.

be.core barre redskap
Nicole använder gummiband, bollar och små hantlar för att göra Barrepasset mer funktionellt och utmanande.

Nicole förklarar att Barre jobbar kroppen på ett effektivt och samtidigt subtilt sätt. Man arbetar mycket med små och djupa muskler, som man ofta inte visste om att de fanns innan man testade Barre (eller balett). Musklerna jobbar i en förlängd form och man kommer automatiskt åt varje enskild muskel under passet. Att fuska går nästan inte. De positiva effekterna av ett Barrepass är många. Man tränar styrka, koordination och flexibilitet. Och hållning. Nicole ger ett exempel där en av hennes elever hade förbättrat sin hållning så tydligt efter ett par veckors Barreträning att hennes man, fascinerad och glatt överraskad, på fullt allvar undrade vad som hade hänt.

Du kan ofta gå längre än du tror i en pliée eller i en demi-pointe.

”Kom och prova! Var inte blyg”, uppmanar Nicole och påminner om att passet är anpassat för alla nivåer och att man inte behöver ha tränat balett sedan tidigare för att kunna delta. Sedan tipsar hon om att våga utmana sig själv lite extra under Barreklasserna. ”Du kan ofta gå längre än du tror i en pliée eller i en demi-pointe”. Och det stämmer verkligen!

be.core barre skor
Ett Barrepass kan utföras i strumpor, i yogaskor eller barfota. Däremot helst inte i gympa- eller löparskor. Själv tog jag med mig balettskorna.

Nicole är otroligt inspirerande och härlig att träna för. Hon uppmuntrar, engagerar och korrigerar i precis lagoma proportioner och är passionerad och pedagogisk ända ut i de perfekt pointade tåspetsarna. Man märker tydligt i Barresalen att alla känner sig bekväma och samtidigt taggade med passet. ”Det som är så härligt på Be.Core är att de som kommer hit har ambitionen och vill utvecklas. Det gör undervisningen så mycket roligare”, säger Nicole när jag får tag i henne efter klassen. Sedan ger hon sig av för att fortsätta jobba på koreografin för ett av sina kommande pass. Ett av de 10.

De som kommer hit har ambitionen och vill utvecklas. Det gör undervisningen så mycket roligare.

Själv håller jag på att komma igång efter en ryggskada och får därför hålla tillbaka lite under delar av dagens Barreklass. Men jag går därifrån inspirerad och peppad på att fortsätta bygga upp styrka och smidighet till nya och oanade nivåer. Med mig från Nicoles pass har jag mängder med övningar och tips att ha i bakhuvudet när jag tränar till vardags. Ser redan fram emot nästa tillfälle.

Foto, presentationsbild: Be.Core

Foto, övriga bilder: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *