Anton Corbijn på Fotografiska

anton corbijn fotografiska

Utställningen 1-2-3-4 visas under hösten på Fotografiska museet i Stockholm och är en hyllning till den holländske fotografen Anton Corbijn, och hans arbete inom musikbranschen. En fantastisk resa, som började för över 40 år sedan. Med stor respekt för varandras konstnärliga uttryck samarbetade Corbijn med världsartister som Depeche Mode, Metallica, Nirvana, Nick Cave, U2, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Joni Mitchell och Kim Wilde. Hans foton var med och formade bilden av dem som musiker. Själv blev han världsberömd för sin unika fallenhet för att fånga deras individuella karaktärer och musikvärlden i stort.

anton corbijn fotografiska u2
Ett av utställningens “hjärtslag” – U2.

Anton Corbijns porträtt är personliga på ett sätt som knappt existerar längre. I en ständigt hårdare konkurrens efterfrågar musikindustrin och media idag alltmer ”säkra” och perfekta bilder, som fungerar globalt och i flera sammanhang. Men Corbijn är inte enbart berömd för sina uttrycksfulla foton. Han är även känd för sin förmåga att bygga långvariga relationer med flera av de band han har samarbetat med. Och kanske hänger de två ihop.

anton corbijn fotografiska u2 bono
Bredvid varje fotografi finns en bildtext, handskriven av Corbijn själv.

”Jag insåg redan tidigt i min karriär att de jag ville ta bilder av var människor, vilka, precis som jag, anser att det de gör är det viktigaste i deras liv. Det handlar aldrig om berömmelse. Det handlar om människor som ger allt”, säger Corbijn och förklarar att för honom finns det ingen formel för hur man vinner människors tillit och han ser det inte heller som en intellektuell process. Det handlar om intuition.

Det handlar aldrig om berömmelse. Det handlar om människor som ger allt.

Historien bakom 1-2-3-4 är att Anton bläddrade igenom sitt arkiv inför en annan utställning och då insåg vilken enorm mängd av relativt okända och till viss del aldrig tidigare publicerade bilder han hade. Bilder som förtjänade att få visas upp. ”Det kan göra min dag när jag hittar ett foto som jag hade glömt att jag har tagit”, säger Corbijn. Sedan förklarar han att de foton som nu visas på Fotografiska har valts ut för att de har en tidlös aspekt och skiljer sig ganska mycket från de som har använts på omslag och i marknadsföring. I och med att bilderna bland annat porträtterar artister som Kurt Cobain och Lou Reed blir utställningen även en vemodig påminnelse om, och hälsning till, människor som inte längre är i livet.

anton corbijn fotografiska metallica
Metallica 1996. Första fotograferingen. Corbijn var till en början tveksam till ett samarbete. “Vad kan jag göra med fyra killar i svart t-shirt, som inte redan blivit gjort?”.

1-2-3-4 består av 12 ”exploderande” väggar, där bilderna är oregelbundet utspridda, med en rak linje av foton mellan varje explosion. Ungefär som en hjärtrytm skulle se ut om man ritade upp den. Detta sätt att hänga utställningen på kan också jämföras med konstnärens kreativa process. Corbijn berättar att han aldrig fotograferar i studio, utan alltid i en naturlig omgivning, med en dokumenterande aspekt. På det sättet blir hans arbete en ständig resa. Ibland rakt fram, ibland i kaos. Han använder sig av det ljus som finns tillgängligt och fotograferar fortfarande analogt, med en eller två polaroidbilder per fotografering, för att kontrollera ljusförhållanden och liknande.

anton corbijn fotografiska u2
Anton Corbijn räknas inofficiellt som den osynlige medlemmen i Depeche Mode. Han tog under flera decennier samtliga bandets marknadsförings- och PR-bilder samt skapade deras musikvideos och konsertscenerier.

Anledningen till att fotografera analogt är att den digitala tekniken, precis som artificiellt ljus, tar fotografin närmre perfektion. ”Jag vill inte ha saker och ting för perfekta”, säger Corbijn och förklarar att med en digital kamera försvinner även den ”angenäma spänning” som passerar mellan fototillfället och framkallningen.

Jag vill inte ha saker och ting för perfekta.

Vägen in i fotografins värld gick direkt via musiken för Anton Corbijn. Han växte upp i ett religiöst hem på en mindre ö i Nederländerna. För honom blev löpsedlarna och nyheterna om artister som The Beatles och dess likar symbolen för att det fanns något mer bortom hans lilla värld och de närmaste omgivningarna. Startskottet kom då han lånade pappans kamera och tog med sig den till en konsert. ”Det var en god ursäkt att stå längst fram vid scenen”. Bilderna blev bra och av de 9 han skickade in blev tre publicerade i en musiktidskrift.

anton corbijn fotografiska
Anton Corbijns fotografier är personliga på ett sätt som knappt existerar längre i dagens musikindustri. Corbijn är också känd för att knyta långa och starka relationer med de band han samarbetar med.

1-2-3-4 är en fantastisk kavalkad av uttrycksfull fotografi och kärleksfulla porträtt av några av de senaste 40 årens största musikstjärnor. Vid förhandsvisningen av utställningen används flera gånger begreppet ”konstnärlig frihet” om sättet fotografierna är tagna på. Men är det inte det här som är fotografi, snarare än bilder som är arrangerade och redigerade för att motsvara omvärldens krav på perfektion och en välanpassad image?

anton-corbijn fotografiska tom waits
Utställningen 1-2-3-4 pågår den 16 september till den 4 december 2016.

När jag går runt och beundrar utställningen sitter Corbijn fortfarande och skriver de sista bildtexterna – korta kommentarer, handskrivna med blyertspenna, som finns bredvid varje fotografi. För mycket vill han dock inte berätta om sina bilder. ”Risken är att jag gör min historia om bilden till din historia. Jag vill inte begränsa ett foto till vad det egentligen är”.

Utställningen 1-2-3-4 pågår den 16 september till den 4 december på Fotografiska i Stockholm. Anton Corbijn är konstnären som har varit med och skapa bilden av den moderna musikindustrin och han räknas bland annat som den osynlige medlemmen i både Depeche Mode och U2. Flera av Corbijns verk har kommit att bli symboler för den tid vi lever i och hans del i framgången för de artister han har samarbetat med anses som ovärderlig.

Foto (av fotona): Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *