Eatery Social ger latinamerikansk flärd och smak till Skanstull

Eatery Social Skanstull

Det mexikanska köket fortsätter att öka i popularitet och status världen över och inte minst här i Sverige. Nu har turen kommit till Södermalm – och Skanstull, där Clarion Hotel Stockholm öppnar sin nya restaurangsatsning Eatery Social, med Marcus Samuelsson som kreativ ledare. Marcus har till sin hjälp en kompetent och erfaren trio bestående av Head Chef Edgardo Umeres, Restaurangchef Frida Berglund och Barchef Josephine Sondlo.

Eatery Social_Skanstull_Marcus och Edgardo_Olympus Pen F
Kreativ ledare Marcus Samuelsson och Head Chef Edgardo Umeres.

Eatery Social sammanför det traditionella mexikanska köket med modern peruansk matlagning och förenar samtidigt Syd- och Centralamerika med Södermalm på ett naturligt sätt. ”Naturköket blandas med genuint hantverk och Söder och Sydamerika blir en självklar korsning”, förklarar Edgardo.

Södermalm och Sydamerika blir en naturlig korsning.

Det är en rymlig och ljus lokal, med runt 140 sittplatser och stor bardel samt fönster i två riktningar. Till hösten kommer det även en lite mer exklusiv cocktailbar, direkt ovanför restaurangdelen. ”Eatery Social ska vara en social mötesplats, där det är lika naturligt att slinka in för drinkar med kollegorna som för en trerätters med familjen”, säger Frida.

Eatery Social_Skanstull_bläckfisk_Olympus Pen F
Bläckfisken var perfekt grillad när jag var där och provsmakade.

Menyn kommer att bjuda på rätter som hemgjorda tortillas, tostadas, ceviches, grillrätter, chimichurri och mer. Självklart finns även den karakteristiska smakrika Aji Amarillo-såsen på plats. ”Den används till allt i Peru, nästan som ketchup. I Peru vill vi ha mycket smak, men inte så stark kryddning”, berättar Edgardo.

I Peru vill vi ha mycket smak, men inte så stark kryddning.

Marcus förklarar att en viktig del av konceptet är att kök och bar, kockar och bartenders, jobbar tillsammans. Följaktligen har både den befintliga baren och den kommande cocktailbaren även de fokus på Syd- och Centralamerika. Särskilt klassikerna tequila, mezcal och till viss del pisco kommer att få stor plats på menyn.

Eatery Social_Skanstull_tortilla_Olympus Pen F
Jättegoda tortillas! Och visst smakar de bättre med blomblad på.

I cocktailbaren kommer man också att ha till exempel provsmakningar och utbildningar för den som vill ”nörda ned sig” lite extra i främst tequila och mezcal. Dessutom har Eatery Social, tillsammans med det lokala, ekologiska hantverksbryggeriet Stockholm Brewing Company, tagit fram Cerveza Local, en likaså ekologisk saison smaksatt med citron. Man har även valt ekologiska viner och spritsorter där det är möjligt. ”Det ekologiska tänket är viktigt för Clarion”, bekräftar Frida.

Det ska vara lättsamt och roligt att dricka tequila hos oss.

Tanken med barmenyn är att erbjuda spritsorter och drinkar som vi i Sverige kanske inte är så vana vid; och att bryta den klassiska rädslan för tequila. ”Det ska vara lättsamt och roligt att dricka tequila hos oss. Det är en fantastisk sprit!”, säger Josephine. Samtliga drycker, även de alkoholfria, är utvalda och framtagna för att passa även till maten. På det viset integreras, för oss svenskar, lite obekanta spritsorter på ett naturligt sätt.

Eatery Social_Skanstull_utsikt_Olympus Pen F
Superurban utsikt från restaurangen (och cocktailbaren).

På Eatery Social görs allt från grunden, vilket är möjligt bland annat med hjälp av specialimporterade tortilla- och churrosmaskiner (vilka båda visserligen, i skrivande stund, än så länge verkar sitta fast i tullen). Marcus är noga med att betona att det inte var en typisk ”hotellrestaurang” man ville skapa, utan snarare en riktigt bra restaurang, händelsevis belägen i ett hotell.

Vår ambition är att skapa en inspirerande mix av mat, dryck och kultur från Mexiko, Peru och Kalifornien.

”Vår ambition är att skapa en inspirerande mix av mat, dryck och kultur från Mexiko, Peru och Kalifornien. Det tycker vi är en perfekt match för Skanstull”, säger Marcus avslutningsvis. Och efter en mycket välsmakande presslunch (där jag dessutom bara drack vatten) är jag definitivt sugen på att komma tillbaka.

Foto: Johanna Bergström. Bilderna är tagna med en Olympus Pen F.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *