Organic Beauty Awards 2016

Organic Beauty Awards 2016

Sverige får ett nytt pris för naturlig, hållbar och ekologisk skönhetsvård! Nu instiftar den ideella branschorganisationen NOC Sweden landets första pris för naturliga kosmetikprodukter – Organic Beauty Awards, som avgörs för första gången under våren 2016, för att sedan bli en årligen återkommande utmärkelse.

Jag vill gå mer från att prata om skönhet till att börja prata om skönHELhet. – Iván Valencia, planeringsansvarig Organic Beauty Awards

Totalt koras en vinnande produkt var i de sex kategorierna: Bästa ansiktsprodukt, Bästa kroppsprodukt, Bästa hårprodukt, Bästa makeupprodukt, Bästa familjeprodukt samt Årets Produkt. Vinnarna utses av en noga utvald jury med stor branscherfarenhet. Juryn kommer bland annat att ta hänsyn till kriterier som innehåll, effekt, känsla och hållbarhet. Undantaget juryns bedömning är Bästa familjeprodukt, som har testats av lämpliga familjer, samt Årets Produkt, som utses genom en omröstning online. Vinnarna av Organic Beauty Awards 2016 kommer sedan att tillkännages den 26 april, i samband med Stockholm Beauty Week, som hålls i Kungsträdgården.

Organic Beauty Awards 2016

Jag fick en pratstund med Iván Valencia, planeringsansvarig för Organic Beauty Awards, och till vardags eco beauty consultant, som här berättar mer om eventets bakgrund och syfte.

Varför behövs Organic Beauty Awards?

Idag när konsumenterna blir mer och mer medvetna om hur våra val påverkar hälsa, klimat och politik, vill de också ha mer greppbar kunskap kring skönhetsprodukter. Därför efterfrågas forum där man enkelt kan identifiera naturliga och ekologiska alternativ. Organic Beauty Awards blir då ett inslag som är lättsamt men fortfarande seriöst. I bakgrunden står branschorganisationen NOC Sweden, som representerar producenter av naturlig och ekologisk kosmetik.

Vad hoppas ni kunna uppnå med priset?

Vi hoppas kunna nå ut till fler människor som söker naturliga och ekologiska alternativ. Detta för att i förlängningen stärka producenterna bakom, så att de i sin tur kan utveckla skönhetsbranschen till att bli mer hållbar. Öka helhetstänket. Personligen vill jag gå mer från att prata om skönhet till att börja prata om skönHELhet. Med tanke på att alla använder någon typ av skönhetsprodukt i sin vardag blir det stora mängder som ska produceras och sedan tas om hand. Vi måste lyfta blicken från “min egen” konsumtion och börja ta in helhetsbilden: naturens resurser, produktion, transporter, ingrediensernas klimatpåverkan – listan är lång.  Min förhoppning är att Organic Beauty Awards på sikt ska växa till att bli ett forum där vi kan möta konsumenterna och ha mer utväxling av idéer och kunskap. Organic är trots allt ett ord som antyder att det är just föränderligt.

Vad har varit det svåraste, respektive det roligaste med att organisera eventet?

Jag kan faktiskt inte komma på något som har känts svårt. Det mesta har känts som en kul utmaning då ingen av oss som planerar detta har gjort det förut. Det fina är att vi alla brinner lika mycket för det vi gör och det smittar av sig. Därför har alla vi haft att göra med tagit del av vår entusiasm och velat medverka. Det är det roligaste. Jag ser redan nu fram emot att påbörja planeringen av Organic Beauty Awards 2017, som kommer att kräva mer än denna första omgång.

Juryn för Organic Beauty Awards 2016 består av: Agneta Elmegård, skönhetsredaktör på Aftonbladet, Catherine Dichy, makeupartist och författare, Cecilia Folkesson, bloggare, Linda Öhrström, makeupartist och skönhetsredaktör för tidskriften Women’s Health, Katarina Johansson, författare, Kayo, artist och hudterapeut, Mia Högfeldt, makeupartist och författare samt Susanne Hovenäs, skönhetsredaktör på tidskriften Hälsa.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *