Internationella kvinnodagen – VD och chefredaktör Lina Skandevall om jämställdhet och kvinnliga förebilder

Internationella kvinnodagen featured

Internationella kvinnodagen är ett bra tillfälle att lyfta fram aktuella jämställdhetsfrågor för diskussion. Och detta är även dagen då vi särskilt vill uppmärksamma alla härliga kvinnor där ute, speciellt de kvinnor som genom sitt agerande och sin personlighet utgör olika typer av förebilder för oss andra – och säkerligen även för en hel del män.

Kvinnliga förebilder är det främsta vapnet för jämställdhet!

Inför årets upplaga av den åttonde mars träffar jag entreprenören och norrköpingsprofilen Lina Skandevall, som bland annat är VD och grundare för det egna företaget Skandevall Media AB. Så här säger Lina om jämställdhet och kvinnliga förebilder.

Vilken är din relation till jämställdhet?

För mig är jämställdhet en självklarhet. Lika lön för lika arbete, fler kvinnor i styrelser och fler kvinnor på höga positioner borde vara en självklarhet i ett av världens mest jämställda länder 2016. Men det är det inte. Kvinnor behövs på alla nivåer i samhället och jag gör allt jag kan för att lyfta fram mina medsystrar.

Har du någon gång känt att omvärlden försökt begränsa dig för att du är kvinna?

Det har hänt att jag har känt mig begränsad, men väldigt få gånger. Och det kan lika gärna ha handlat om min ålder som det faktum att jag är kvinna. Men jag ser till att ta plats. Det handlar om att inte se sig som ett offer, utan att man är en precis lika viktig person som alla andra – vilket man är!

Vad innebär begreppet kvinnlig förebild för dig? Och hur kan man som kvinna vara en förebild för andra kvinnor?

Kvinnliga förebilder är det främsta vapnet för jämställdhet! Ju fler kvinnor som syns på höga positioner, ju fler som vågar stå för sina åsikter på scen i en paneldebatt, ju fler som stolt visar upp sin framgång (och sina misslyckanden!) desto fler kvinnor inspireras till att göra samma sak. Och desto mer självklart blir det i hela samhället att vi har lika mycket power och kompetens som alla andra.

Foto: Crelle Johansson/Crelle Photography

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *