Bornholm – Upptäck Danmarks Guldkant

Bornholm featured dueodde strand

Strax sydöst om Skåne och en dryg timmes båttur från det svenska fastlandet ligger Bornholm.  Den lilla ön tillhör Danmark, trots att avståndet är mer än 4 gånger så långt till Köpenhamn som till den skånska kusten. Som en liten pärla, eller ska jag hellre säga diamant, ligger den där i södra delen av Östersjön, och mäter bara 40 kilometer på sitt allra längsta ställe. En bornholmsk diamant är för övrigt en av symbolerna för ön och innebär en speciell sorts kvartskristaller, vilka bildas i de lager av mörkt skiffer som finns på öns sydkust. Processen börjar med ett enda sandkorn, som sedan under miljontals år växer sig större och större och till sist formar en klar kristall. Diamanterna användes tidigare för smyckesframställning men är numera fridlysta.

Bornholm
Den bornholmska naturen är rik och omväxlande. Och erbjuder utmärkta förhållanden för såväl vandring och cykling som för klättring och havskajak.

Bornholm är det område i Danmark, som har det högsta antalet soltimmar totalt sett och det är inte för intet som ön har blivit känd som solskensön. Den vackra naturen är skälet för många att besöka Bornholm – och gott nog som enda skäl för den som söker avkoppling. Det är ett omväxlande landskap, som bjuder på karga klippor, djupa blandskogar med riktig Tolkienkänsla, öppna fält och givetvis de välkända bornholmska sanddynerna (se bild ovan). Här är sanden så fin att den kan användas för timglas och det är den enda platsen i Danmark där man hittar sådan sand.

Bornholm_Efterår
Hösten är en härlig tid på Bornholm, med flyttfåglar som passerar och goda förhållanden för svampplockning.

Området heter Dueodde och numera har man gjort delar av det till ett naturskyddsområde för att förhindra överbebyggelse och bevara de unika naturhistoriska värdena som finns här. Naturen består av de karakteristiska dynerna, blandat med barrskog och ljungklädda sluttningar och är ett perfekt strövområde, där man känner sig lite som om man vore på upptäcktsfärd i en okänd ödemark. På sommaren är detta en populär destination för bad- och solsugna medan hösten bjuder på stora mängder flyttfåglar, som passerar här på sin resa söderut. Dessutom vimlar skogen av svamp fram på höstkanten, bland annat ska det då finnas mängder med ätliga soppar av olika slag.

Bornholm har charm, personlighet, ett stort hjärta och en hel del skinn på näsan.

Ett annat vackert naturområde som inbjuder till vandring och att fly vardagen är Almindingen, vilket är centralt beläget på ön och skogsbeklätt – faktiskt en av Danmarks största skogar. Här återfinns Bornholms högsta berg, Ryttarknaegten, som stoltserar med sina 162 meter över havet och området bjuder dessutom på fornminnen, flera mindre sjöar och kärr samt ett större hägn med bisonoxar, där man får köra bil och vandra relativt fritt. I Almindingen ligger även Ekkodalen, en klippig dalgång, med unik sammansättning av träd, där du med lite tur kan få höra ett riktigt gäckande eko, om du står på rätt ställe. Här finns Ekkodalshuset och mysiga Café Genlyd, där du kan stanna till och proviantera både innan och efter det att du upptäcker dalen i sig. En rolig detalj är att restaurangen, lite otippat, tillverkar sin egen rom i begränsad upplaga.

Bornholm_Almindingen_bison
I Almindingen finns bland annat ett större bisonhägn, där man får vistas relativt fritt för att kunna titta på djuren på avstånd.

För den som vill ha något mer utmanande än vandring och cykelturer, som annars är ett fantastiskt sätt att upptäcka stora delar av ön, erbjuder Bornholm även utmärkta förhållanden för bland annat klättring och havskajak. Den dagen vi ska ut och paddla är det dock så pass stormigt att till och med passagerarfärjan får kämpa med vågorna. Så det får bli nästa gång tyvärr. Däremot hinner vi med ett yogapass med havsutsikt – över just de höga vågorna – vilket varmt rekommenderas, skulle tillfälle ges.

Bornholm_Ekkodalen
Riktig Tolkienkänsla i Ekkodalen. Call me Frodo. Foto: Johanna Bergström

Om naturen är ett vanligt skäl att besöka Bornholm så är nog den andra huvudanledningen öns kulinariska utbud och tradition. I en så pass liten region som Bornholm faller det sig kanske extra naturligt att värna om kvaliteten på det man gör och ön har påfallande många mindre företag som producerar till exempel äppelmust, choklad, pasta(!) och karameller, av finaste kvalitet och med stor yrkesstolthet. Man använder sig i största möjliga utsträckning av ekologiska, och annars naturliga, råvaror och känslan är att maten genomgående är kryddad med en lagom nypa kärlek och omtanke.

I en så pass liten region som Bornholm faller det sig kanske extra naturligt att värna om kvaliteten på det man gör.

Just äppelproduktionen är viktig och karakteristisk för Bornholm och bland annat uppmärksammas de härliga frukterna med en speciell högtidsdag, som hålls på Gaarden, det nya centrumet för bornholmsk matkultur, som invigdes i maj 2015 och drivs i samarbete med paraplyföreningen Gourmet Bornholm.  Tanken med Gaarden är att anläggningen ska fungera som en ny ambassadör för livsmedelsbranschen på ön och här vill man visa hur lokal kulinarisk tradition på ett naturligt sätt smälter samman med den moderna matkulturen. Det hålls kurser, workshops, festivaler och temadagar. Och ämnena sträcker sig från brännvin och korgflätning till att filea fisk och konsten att använda örter i sin matlagning. Vår sista kväll på Bornholm provar vi på den stora fisk- och skaldjursbuffén på Radisson Blu Fredensborg i Rønne, vilket faktiskt är något av ett måste att testa för såväl gourmet som gourmand. Här bjuds man på ett överdåd av bland annat hummer, krabba, färska ostron, lax, sill, torsk, forell, ål, musslor, tonfisk, olika fisksoppor samt ett lyxigt ost- och dessertbord. Buffén dukas upp för torsdag kväll, varje vecka under högsäsong och utvalda torsdagar resten av året.

Bornholm_Sol over Gudhjem
Den bornholmska matkulturen är baserad på naturliga råvaror av högsta kvalitet – och på filosofin att alltid göra sitt absolut bästa.

Man åker normalt sett inte till Bornholm för stadspulsens skull, men den lilla orten Svaneke på öns östkust kom att bli min personliga bornholmfavorit och förtjänar definitivt att omnämnas – för att inte tala om att besökas. År 2013 blev staden utsedd till Danmarks vackraste. Och det hade sina orsaker. Stadkärnan är idyllisk och välbehållen, med många äldre och restaurerade hus, vilket gör den till ett slags modernt utomhusmuseum, där man en vacker dag kan ströva runt i timmar och kanske ta en paus i solen nere i hamnen. Men Svaneke är även något av Bornholms kreativa hjärta. Här ligger bland annat öns enda bryggeri, samt glasblåsaren Pernille Bülows ateljé. Bülow är en av pionjärerna inom Bornholms berömda glasproduktion, som till stor del inspireras av de unika ljusförhållanden som råder på ön – och som måste upplevas in real för att till fullo förstås. Pernille är även mor till, den inte helt obekante, entreprenören och lakritsmästaren Johan Bülow, som är en av, nästan oproportionerligt, många talangfulla och framgångsrika företagare och kreatörer att börja sin bana i just Svaneke.

Bornholm_Svaneke
Svaneke är öns kreativa hjärta och kom att bli min personliga bornholmsfavorit.

Bornholm grows on you. Den lilla ön har charm, personlighet, ett stort hjärta och en hel del skinn på näsan. Perfekt för att ladda batterierna, vare sig det är ren avkoppling eller aktiv semester du är ute efter. Naturen, maten och människorna bidrar alla med den positiva och kreativa energi som behövs. För att ta sig hit är det logiskt nog sjövägen eller luftvägen som gäller. Det går färjor från Sverige, Danmark och Tyskland och finns även flygförbindelser från Norrköping och Köpenhamn. Väl mött!

Foto (undantaget Ekkodalen): Destination Bornholm

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Bornholm – Upptäck Danmarks Guldkant”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *