Finalen av Årets Kock 2016 – Grattis Jimmi Eriksson!

Årtets Kock 2016

Förra veckan var det så äntligen dags, då finalen av Årets Kock 2016 avgjordes i Annexet i Stockholm. Tävlingsuppgifterna gick ut på att på 5 timmar tillaga två varmrätter, där huvudråvarorna i tävlingsrätt ett var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba medan tävlingsrätt två bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Den färdiga rådjursrätten på tallrik skulle därtill bestå av minst 50 procent grönsaker. 

Jag hade ett inre lugn och var bara otroligt glad att få laga upp min mat inför den eminenta juryn.

Det är ett livligt vimmel i Annexets lokaler under finaldagen. Snabbfotade och lite bleka kockar, hejarop och applåder från publiken, strikta servitörer som tar sin viktiga uppgift på största allvar – stämningen är verkligen på topp. Jag har tidigare rapporterat om kvalomgången och de två rafflande semifinalerna och nu var det alltså dags för 8 synnerligen skickliga och kompetenta finalister att visa sina kulinariska muskler inför en jury bestående av bland annat Magnus Ek, Mathias Dahlgren och Björn Frantzén, vilka är de tre krögare i Sverige som har tvåstjärniga krogar, Clare Smyth, Chef Patron på prisbelönta Restaurant Gordon Ramsay i London, samt, för fjärde året i rad, H.K.H. Prins Carl Philip, som satt i mitten av den långa raden jurymedlemmar, tillsammans med förra årets vinnare, Thomas Sjögren, och juryns ordförande, Fredrik Eriksson. Prins Carl Philip är för övrigt även även tävlingens beskyddare och prisutdelare.

Årets Kock 2016
Jimmi Erikssons vinnarrätter. Till vänster: noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba, serverat med broccoli, soja och mandel. Till höger: sotat och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med tartar, serverat med rotselleri, svamp, gran och lingon.

Vinnare av Årets Kock 2016 är Jimmi Eriksson från Lilla Ego i Stockholm. Lilla Ego var även enda krog att ha tre av sina kockar med i finalen, vilket nog kan vara något av ett rekord. ”Timingen är allt. Och man måste verkligen lyfta fram höga smaker”, säger Jimmi, som fick sina rätter att sticka ut genom att inkludera asiatiska influenser och bland annat bjöd jurymedlemmarna på hälleflundra bakad mellan noriblad, sojagratinerad kungskrabba, som tillagats i sitt skal, samt ett smör smaksatt med mandel, soja, kungskrabba och ingefära.

Timingen är allt.

Juryns motivering för segern löd: ”Med rötterna i den svenska traditionen men i ett nutida utförande”. Ordförande Fredrik Eriksson förklarar att för chans till seger måste finalisterna göra riktigt bra ifrån sig på båda tävlingsmomenten och det man fastnade för i Jimmis matlagning var att han dessutom fick fram en stark personlighet i sina rätter. Jimmi hade även en bra presentation av rådjuret, som tillagas helt, för att sedan trancheras inför juryn. ”Det var roligt att se att alla de 8 otroligt duktiga finalisterna verkligen lyckades med sina rätter”, säger Fredrik, apropå att det var en svår uppgift för juryn att kora en vinnare i det starka startfältet.

Årets Kock 2016 jurybord
Vid jurybordet rådde glad stämning, och det var verkligen spännande att studera spelet av ständiga avstämningar, diskussioner, uppskattande nickningar och eftertänksamma blickar, då rätterna presenterades, studerades och smakades av. Foto: Michaëla Hemgren.

Vid jurybordet rådde glad stämning och det var verkligen spännande att studera spelet av ständiga avstämningar, diskussioner, uppskattande nickningar och eftertänksamma blickar när jurymedlemmarna beskådade, fotograferade, smakade, doftade och antecknade kring varje rätt som presenterades för dem. “Vi har idag en trevlig ödmjukhet i restaurangbranschen här i Sverige”, bekräftar Fredrik Eklund och förtydligar att det såg annorlunda ut för 30 år sedan och att situationen i andra länder kan skilja sig märkbart från den i Sverige på denna punkt.

Vi har en trevlig ödmjukhet i restaurangbranschen här i Sverige.

”Jag hade ett inre lugn och var bara otroligt glad att få laga upp min mat inför den eminenta juryn”, säger Jimmi om den krävande finaldagen och berättar att han nu ser fram emot att, som en del av sin uppgift som Årets Kock, få komma ut i Sverige och träffa andra i branschen, vilka brinner lika starkt som han själv för vad de gör.

Årets Kock 2016
H.K.H. Prins Carl Philip, tillika tävlingens beskyddare, delar ut priset till en sprudlande glad Jimmi Eriksson. Foto: Michaëla Hemgren.

Mejerimedaljen i silver gick till Johan Backeus från Aveqia och den i brons till David Lundqvist från Gute Grill & Bar. Dessutom delade man ut Karin Franssons Mentorspris, som i år gick till Lina Ahlin från nystartade Agrikultur. Mentorspriset syftar till att belöna mentorer som bidrar till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar och motiveringen här löd att Lina, genom sin nyfikenhet inför yrket och vilja att utvecklas, har kommit att bli en stor inspirationskälla för såväl gäster som kollegor på sin arbetsplats.

Tävlingen Årets Kock grundades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk, tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av legendaren Tore Wrethman. Syftet var att öka det allmänna intresset för gastronomi, höja kockyrkets status samt lyfta det skandinaviska kökets renommé och rykte. Som Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling är Årets Kock öppen endast för yrkesverksamma kockar och år 2000 togs evenemanget från att ”bara” vara en kocktävling till att bli de officiella svenska mästerskapen i professionell matlagning. 

Foto, där inget annat anges: Per Erik Berglund

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *