Crafted Couture by Wilhja – ny utställning på Djurgården

wilhja

Hos Handarbetets Vänner på Djurgårdsslätten i Stockholm pågår just nu en unik modeutställning med plagg skapade av kreatören Carolina Rönnberg för hennes eget varumärke Wilhja. Med skulpturala siluetter och oväntade användningar av materialen, i kombination med skickligt hantverk och en karakteristisk designstil, utstrålar Carolinas skapelser ett slags unik experimentell elegans.

wilhja
Topp i virkad satin.

Wilhja som varumärke står för att kunna få skapa det man vill, bära det man vill och vara den man vill. Och inte placeras in i ett fack. Uttrycksfullheten i plaggen gör att de är fullt kapabla att tala för sig själva och därmed även kan och ska hjälpa sin bärare att förmedla tankar och känslor.

Wilhja står för ett slags alternativ lyx. Alternativ för att jag ger materialen ett nytt uttryck.

Carolina är helt autodidakt och arbetar på ett taktilt och intuitivt sätt när hon designar: ”Det börjar med en förnimmelse och sedan frågar jag mig själv ’vad behöver jag?’. Eller så kan det börja med ett material, som jag börjar böja och veckla. Och utforska.”

wilhja
Chiffongen blir skulptural när den veckas.

För att ständigt hitta nya och starka uttryck i sitt skapande jobbar Carolina mycket med val av siluett och teknik. Hon ser det även som en utmaning att ta sig an svårare material och material som anses som fula. Materialen manipulerar hon sedan med ovanliga tekniker, vilket resulterar i annorlunda känsla och expression än det man är van vid. Chiffongen blir skulptural då den veckas, satin virkas till pärlor och ”fulmaterialet” galon ger en stark arkitektonisk siluett. ”Wilhja står för ett slags alternativ lyx, som inte beror på material eller märke. Alternativ för att jag ger materialen ett nytt uttryck.”, förklarar Carolina.

Jag jobbar gärna med händerna.

Wilhja arbetar både med egna kollektioner och separata beställningsuppdrag. Carolina har bland annat gjort kostymer till Mozarts opera Lucio Silla, vilken sattes upp i Rikssalen på Kungliga Slottet i Stockholm och hennes kreationer har synts på kändisar som Laleh, Noomi Rapace, Veronica Maggio, Malin Arvidsson och Zara Larsson, på röda mattan, på scen och i tv. Och nu senast på ELLE-galan i januari. Plaggen har även visats på flertalet utställningar, i Sverige och utomlands, bland annat på Fashion and Craft på The All Russian Museum of Decorative Arts i Moskva samt på hantverksutställningen Next Level Craft i Washington, USA.

wilhja
Kostym från Mozarts opera Lucio Silla, som sattes upp i Rikssalen på Kungliga Slottet i Stockholm.

Wilhjas kollektioner delas inte in efter höst/vinter och vår/sommar, som traditionellt i modevärlden, utan numreras istället. ”Jag vill vara tidlös. Och hur kan en kollektion vara tidlös om det står ett datum på den?”, säger Carolina och förtydligar att hon vill hålla sig utanför den snabba branschen och, med fokus på det långsamma hantverket, behålla märkets speciella känsla och signum. Alla Wilhjas designs är unika och görs i endast ett exemplar. Däremot kan man även beställa custom fit och få plaggen uppsydda i sin egen storlek. ”Plaggen är då fortfarande unika, i och med att de sys efter andra mått”, poängterar Carolina.

Märket Wilhja har funnits sedan 2013 och namnet är en hommage till Carolinas hemort Wilhelmina, skrivet med en alternativ och vacker stavning. Carolina har vunnit flera prestigefyllda priser för sin design, bland annat Show Up Fashion Award och ACTE European Design Contest. Hon var även en av 12 Swedish Fashion Talents 2014. Utställningen Crafted Couture visar ett urval av både retrospektiva och nya kreationer och pågår hos Handarbetets Vänner den 3 februari – 12 mars 2016.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *