ELLE-galan 2016 – intervju med Årets Bäst Klädda Man

ELLE-GALAN 2016 Roy Fares Årets bäst klädda man

Igår var det så äntligen dags för ELLE-galan 2016 där den svenska upplagan av tidningen ELLE uppmärksammade de personer, som haft störst inflytande på den svenska modebranschen under året. Det delades ut utmärkelser i hela 14 kategorier, inom allt från design och makeup till fotografi och hållbarhet, och hela eventet ramades in av ett fantastiskt party på fashionabla Grand Hôtel i Stockholm. Röda mattan var kändistät och synnerligen trendig och gästerna bjöds på 4 fantastiska modevisningar samt underhållning med Icona Pop senare på kvällen. Konferencier var härliga och färgstarka Kakan Hermansson.

En klassiskt preppy look, ett osvikligt sinne för detaljer och en förmåga att få allt att sitta perfekt.

Inför prisutdelningen fick jag en pratstund med vinnaren av Årets Bäst Klädda Man, som i år, föga förvånande kanske, blev kändiskonditorn och författaren Roy Fares. Här berättar en strålande glad Roy lite mer om sin syn på kläder, stil, självförtroende och inspiration.

Grattis! Hur känns det?

Det känns bra – jätteroligt! Och extra roligt i och med att jag är konditor och kommer som en outsider från en helt annan bransch. Å andra sidan tycker jag själv att jag klär mig snyggt…

Men tycker du inte att det finns paralleller mellan mode och bakning? Det kreativa och estetiska till exempel?

Jag tänkte nog mest på att modefolk kanske inte äter så mycket bakelser. Men det som absolut hör ihop är att det är två riktiga hanverksyrken där kunnande och hänsyn till detalj spelar en stor roll.

Har du fler, liknande utnämningar i bagaget sedan tidigare?

Ja, faktiskt, jag blev utsedd till Årets Chicaste Man vid Chic-galan 2014. Så nu är det bara Guldknappen kvar, hehe.

Varför tror du att juryn valde just dig? Vad är det i din look som de fastnade för?

Jag har ju en ganska klassisk stil och försöker inte sticka ut med att vara extremt poppig eller så. Däremot är jag noga med att plaggen sitter bra. Om jag till exempel köper en kostym så ska den vara välskräddad och ha rätt linjer och former. Så att man inte ser ut som ett kylskåp i slutändan. Jag försöker även vara noga med de små detaljerna i min outfit och ser alltid till att vara väldressad, oavsett om det är för TV eller för ett event som detta. Jag är ganska pedantisk i allt jag gör, vare sig det är mitt hår [vilket som vanligt är absolut oklanderligt vid vårt möte – i stark kontrast till mitt eget, reds anm] eller mina bakverk.

Hur tänker du när du väljer kläder?

Jag tror att det i slutändan handlar om att man ska välja kläder som man är bekväm i. Man ska liksom inte känna sig konstig när man går ut. Självsäkerhet ger ju också utstrålning och har man det kan även det knasigaste plagg se snyggt ut – man måste bara trivas i det! Själv är jag inte så extrem i min klädstil utan väljer gärna klassiska, välsittande basplagg och satsar i så fall hellre på mer vågade accessoarer. Favoriten är min klocka. Jag går helst inte hemifrån utan den.

Har du en förebild när det kommer till stil och mode?

Faktiskt inte. Däremot tycker jag att det är många killar i Stockholm som klär sig riktigt snyggt. Det är få städer där man kan gå ut på gatan och se så många välklädda män.

Vilka är dina bästa stiltips?

Satsa på bra basplagg som fungerar med flera olika saker. Själv brukar jag fundera på vad jag kan använda plagget ihop med och hur jag kan kombinera det innan jag slår till. Så att det inte bara passar till ett enstaka tillfälle. Som kille bör man definitivt satsa på en riktigt snygg och välsittande kavaj. Och skor! Jag älskar sneakers och har flera par hemma. Favoritdesignern är Axel Arigato. Han har verkligen det där stilrena och klassiska, men lägger även in små, unika detaljer som lyfter designen ytterligare en nivå.

Från det ena till det andra: vad har du för planer inför 2016?

Jag spinner vidare på det jag gör, bakningen. Det blir en ny bok, TV och kanske något mer spännande. Detta är ju min passion och jag tycker att det är otroligt kul att se hur synen på bakning har förändrats under de senaste åren. Nuförtiden bakar alla! Det blir som ett slags terapi att komma hem från vardagsstressen, knåda en härlig deg och känna doften sprida sig i hemmet. Häromdagen kom en kille, lastbilschaufför tror jag, fram till mig på stan och berättade att han älskar mina böcker och TV-program. Det är så roligt att känna att man kan inspirera lite oväntade hemmabagare till att börja och fortsätta baka. Kanske beror det på att jag själv inte direkt faller inom ramen för den klassiska prototypen på en konditor.

Pristagarna i ELLE-galan 2016 har utsetts av en jury bestående av: ordförnade Cia Jansson (chefredaktör och modechef ELLE Sverige), Peter Andersson (creative director och producent PAP Studios), Daniel Lindström (modechef och creative director Café), Susanne Ljung (redaktör Stil i P1), Lisa Lindqwister (creative advisor och stylist ELLE), Robert Rydberg (stylist), Susanna Strömquist (modejournalist), Camilla Åkrans (fotograf), Catarina Midby (hållbarhetschef H&M), Ann-Sofie Johansson (creative advisor H&M), Marie Nilsson Peterzén (grundare och creative director Vagabond), Petra Buchinger (showroom manager H&M), Lisa Corneliusson (grundare och redaktör Make it last), Michael Schragger (VD The sustainable fashion acaddemy) samt Nina Oja (art and creative director ELLE). 

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

En kommentar till “ELLE-galan 2016 – intervju med Årets Bäst Klädda Man”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *