Alkoholfritt och supergott – börja året i hälsans tecken

alkoholfritt featured

Januari brukar kallas ”årets fattigaste månad” och förutom att lägga ut mer pengar än vanligt i samband med storhelgerna i december, upplever många att de även har konsumerat i överkant vad det gäller mat och dryck. Ett vanligt löfte inför det nya året blir därför att dra ned på alkoholen efter Nyår – åtminstone under januari, då man kan köra ett så kallat dryathlon – för sig själv, eller för en god sak. Vare sig du tänker ta en vit månad eller bara vill ha något gott att dricka: här kommer tre fräscha och hälsosamma alternativ för alkoholfritt – att njuta av i januari och närsomhelst därefter.

1. Grythyttans Mineralvatten – nu även med fina bubblor

Grythyttan är berömt för sin mångåriga och gedigna tradition av god mat- och dryckeskultur och självklart har den välkända lilla orten även sin egen källa, i Hellebrunn utanför centrala Grythyttan.  Vattnet är friskt med fin balans och lagom sälta, naturligt berikat med viktiga mineraler och framställt helt utan tillsatser. Under november lanserades även en varsamt kolsyrad variant (i bild) och både denna och den naturella, stilla kommer dessutom i nya, eleganta flaskor för att ytterligare förhöja måltidsupplevelsen. Riktigt gott till maten eller att avnjuta som det är, för att fylla på vätskedepåerna under dagen.

2. Ekologisk must och saft från Bornholms Mosteri

Det underbara lilla företaget Bornholms Mosteri producerar naturliga, och till stor del ekologiska, muster och safter på sin anläggning i Rønne hamn på Bornholm. Musteriet började som ett kommunalt sysselsättningsprojekt för socialt sårbara personer, och socialt ansvar är fortfarande en av grundstenarna i verksamhetens filosofi. Produkterna tillverkas av närodlade och obesprutade frukter, bär och blommor samt helt utan tillsatser. För att få till den bästa, naturliga aromen använder man sig endast av de allra finaste råvarorna och begränsar mängden socker till ett absolut minimum.  Drömmen är att bli helt självförsörjande på bornholmska bär och äpplen för sin produktion. Det finns många goda smaker i sortimentet och mina favoriter är krusbärssaft (i bild), rabarbersaft samt limited edition-musten (och –måstet)  med äpple och ingefära. Pris: ca 30 kr

3. Blueberry Lifestyles Ballerina Boost

Hälsokedjan Blueberry Lifestyle lanserar regelbundet nya upplagor av sina Charity Smoothies, där några utvalda av märkets mer välkända kunder får uppdraget att komponera en limited edition-smoothie, som sedan säljs till förmån för ett, av kreatören utvalt, välgörande ändamål. Först ut under 2016 är Sveriges egna och enda Prima Ballerina, den fantastiska Anneli Alhanko, med sin komposition Ballerina Boost. För varje såld smoothie kommer 5 kronor att gå till Prinsessan Sofias hjärteprojekt, Project Playground, som även ligger Anneli mycket varmt om hjärtat. Ballerina Boost finns till försäljning under januari och februari 2016 och innehåller mynta, lime, färskpressade äpplen, kokosvatten, mango, apelsin samt spenat. Det är en härligt frisk och fräsch smoothie, som riktigt rensar upp i kroppen och fyller på med ny energi, Perfekt som ett sunt mellanmål eller del av lunchen. Pris: 89 kr (varav 5 kr går till Project Playground)

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *