Årets Kock 2016 – finalisterna är klara!

Årets Kock finalister jonathan kasche

Som jag rapporterade förra veckan är 2016 års upplaga av Årets Kock i full gång och nu har man även utsett de 8 finalister, som kommer att göra upp om den ärofyllda titeln i finalen i februari. Vinnaren av Årets Kock blir svensk mästare i professionell matlagning, blir tilldelad Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i guld, samt får ta del av en inspirerande studieresa till ett gastronomiskt intressant land.

Vägen till finalen går via två semifinaler, vilka i år hölls i Helsingborg, den 11 november, samt Karlstad, den 17 november. Vinnaren av respektive semifinal är direktkvalificerad till finalen medan övriga 6 utses baserat på de poäng de får i semifinalen. Orterna för semifinalerna bestäms genom att de olika regionerna i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, får ansöka om värdskapet.

En rätt som jag gillar att äta. – Jonathan Kasche om rätten som tagit honom till final

Direktkvalificerad från Helsingborg i år blev 21-årige Jonathan Kasche, från Stockholmskrogen Lilla Ego, medan Helsingborg skickade vidare Jonas Karlsson, 27, från likaså Stockholmsbaserade Noga Matstudio. Jonathan tävlade med sin rätt Kryddigt fläsk med variation på kål och koriander, vilken han inspirerats till från sina nuvarande respektive före detta arbetsplatser, Lilla Ego och asiatiska Farang. ”En rätt som jag gillar att äta”, konstaterar Jonathan, som prioriterar att arbeta med ekologiska råvaror och vars matfilosofi är att allt ska smaka mycket – med höga smaker.

Övriga 6 kockar att gå vidare till final, efter att poängen från båda semifinalerna sammanställts, är – utan inbördes ordning: Fredrik Andersson, Johan Backeus, Jimmi Eriksson, David Lundqvist, Daniel Müllern och Manfred Nilsson. Finalen i Årets Kock 2016 går av stapeln den 11 februari 2016 i Annexet i Stockholm.

Foto: Jesper Fermgård

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

En kommentar till “Årets Kock 2016 – finalisterna är klara!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *