Med äventyret som livsstil – Johan Ernst Nilson genomför marsch till förmån för utsatta djurarter

Johan Ernst Nilson Not a walk in the park

Tidigare i höst genomförde äventyraren och filantropen Johan Ernst Nilson en 400 kilometer lång, symbolisk marsch genom nationalparken Serengeti i Tanzania. Samtidigt lanserades webb-platsen Notawalkinthepark.com och hela projektet Not a walk in the park syftar till att uppmärksamma och bekämpa tjuvjakten på utsatta djurarter i Afrika.

Den två veckor långa marschen markerade starten på ett långsiktigt initiativ, där Johan Ernst Nilson på sikt även kommer att besöka andra nationalparker världen över, och medan fokus under marschen genom Serengeti främst låg hos elefanterna, och den illegala handeln med elfenben, så kommer det i framtiden även att arrangeras liknande för bland annat tigrar, gorillor och jaguarer.

Johan Ernst Nilson Not a walk in the park
“Jag försöker leva i nuet hela tiden”, säger Johan, “Jag njuter av vad som finns just där och då”.

När jag får tag i Johan Ernst Nilson befinner han sig i Miami, för att prata med myndigheter om sitt projekt. Och därefter bär det av till Georgien, där han har anlitats som key note speaker av landets president och premiärminister. Tidigare i år, innan sin resa till Serengeti, har han bland annat besökt Nepal och Indien. Och längre fram ligger expeditioner till destinationer som Kilimanjaro – ”Dit åker jag så ofta att jag knappt ens pratar om det längre”, Butan, Amazonas och Nordpolen. En helt vanlig agenda i Johan Ernst Nilsons värld. Men knappast en ”walk in the park”.

Om jag kunde lära mig spela piano kan jag väl cykla till Afrika.

Johan berättar att bakom Not a walk in the park ligger ett projekt där han kämpade för att rädda noshörningar. Under arbetets gång insåg han dock att detta bara var en droppe i havet bland alla utrotningshotade djur som finns och bestämde sig för att dra igång något större, där man dokumenterade förhållandena för de mest utsatta arterna.

Johan Ernst Nilson Not a walk in the park
Flera elefanter hittades döda, med betarna avsågade.

Den stora utmaningen med projekt av den här omfattningen är ofta att få olika regeringar och styrelser att förstå innebörden och betydelsen av vad man tänker göra. ”Allt nytt är underligt”, suckar Johan och förklarar att han ofta upplever hur folk ser svårigheter snarare än möjligheter i hans idéer, i en sorts förlegad det-går-inte-så-har-vi-aldrig-gjort-förut-mentalitet.

De hade skjutit direkt.

Själva marschen var en stark upplevelse, även för en äventyrare av Johan Ernst Nilsons kaliber. Att se kadavren efter de avrättade elefanterna var hjärtskärande och väckte starka känslor. I nästa sekund hörde man sedan röster från tjuvjägare och fick kasta sig ned i det höga gräset för att ta skydd. ”De hade skjutit direkt”, säger Johan sakligt. Blir han då någonsin rädd i sådana situationer? ”Rädslan är som ett skyddsnät. Den visar att man har spärrar”, resonerar Johan och förklarar att det är viktigt att lyssna på och respektera sin rädsla – för att sedan balansera den med kunskapen man har om situationen.

Johan Ernst Nilson Not a walk in the park
Johan tillsammans med en medlem av expeditionsteamet.

Vi kommer in på drivkraften bakom Johans närmast otroliga portfolio av projekt och expeditioner och han berättar att i grunden ligger en stark naturlig nyfikenhet och önskan att utforska gränser. Det började med att Johan fick höra av sina vänner att han, som alltid hade haft lägsta betyg i gymnastik, omöjligt kunde klara av att cykla till Afrika. Johan hade dock precis lärt sig spela piano och tänkte att ”om jag kunde lära mig det kan jag väl cykla till Afrika”. Han gav sig av, spydde av utmattning efter två mil, men genomförde strapatsen. Detta gav honom mersmak och tanken väcktes att ”Om jag, enbart med hjälp av min inställning, kan åstadkomma detta: kan jag då överföra mitt sätta att tänka på andra människor? Och på det sättet vara med och göra skillnad? Och förändra världen?”

Man ska inte vara rädd för rädslan.

På den vägen var det och med sin okuvliga inställning att Hur-går-vi-tillväga? snarare än Är-det-ens-möjligt? har Johan idag genomfört över 40 expeditioner i 150 länder. Han har byggt skolor, kartlagt glaciärer, bestigit berg, hållit motivationskurser och inspirerat handikappade barn, för att bara nämna några projekt på vägen.

Johan Ernst Nilson Not a walk in the park
Plötsligt hör man röster, från tjuvskyttar, och får kasta sig ned i gräset för att ta skydd.

”Ibland kan jag sakna rätten att inte göra någonting alls”, säger Johan och berättar att, förutom att vara både fysiskt och psykiskt påfrestande, så är de långa expeditionerna som regel intensivt mediebevakade, vilket gör att han dels har hård press på sig att hålla sig i form för strapatserna, dels att ständigt uppdatera via internet och sociala media.

Jag försöker leva i nuet – jag lever där och då.

Var någonstans skulle han då göra detta ingenting? Johan, som visserligen har en lägenhet i Stockholm, förklarar att han, med sin extrema vagabond-livsstil, som ibland kan innebära upp till 17 flighter på en månad, har lärt sig att ha en flexibel bas i livet och leva bekvämt i sitt resande. ”Jag har samma fokus och rutiner var jag än befinner mig”, säger Johan genom luren från Florida, ”Gå upp, ut och springa, kolla mail, se till att äta bra”.

Johan Ernst Nilson Not a walk in the park
I grunden för Johans drivkraft ligger en stark, naturlig nyfikenhet och önskan att utforska gränser.

Sedan berättar Johan att han funderar på att flytta till New York. Här finner han storstadspulsen och energin; och samtidigt ger närheten till huvudkontoren för de stora hjälporganisationerna honom helt andra möjligheter att påverka, genom att träffa rätt personer. ”Alla kommer till New York med en vision”, säger Johan, ”Det är ett helt annat mindset, där allt är möjligt”. Och vem skulle ifrågasätta det, egentligen? ”Jag försöker leva i nuet hela tiden”, fortsätter Johan, ”Vare sig det är i Serengeti, Miami eller New York så njuter jag av vad som finns just där – jag lever där och då”.

Nuet i all ära, men hur ser då framtiden ut? ”Om 10 år? Då gör jag samma saker som nu”, säger Johan utan att tveka, och berättar att han vill satsa på att utvidga och strukturera sin verksamhet, med fler anställda och mer organisation. Det blir fortfarande expeditioner, insamlingar, föreläsningar och resor, med företag och privatpersoner, bara i lite större skala. ”Förhoppningsvis finns det även plats för en – mycket förstående – familj”, säger Johan mystiskt, innan det är dags för honom att lägga på och återgå till sitt tillfälliga Miami-liv.

Johan Ernst Nilson är äventyrare och filantrop och just nu bland annat aktuell med projektet Not a Walk in the Park, där han under hösten genomförde en 400 kilometer lång marsch, genom Serengeti i Tanzania, i en manifestation mot illegal jakt på utsatta djurarter. Not a Walk in the Park är ett långsiktigt initiativ, där Johan även kommer att besöka andra nationalparker, och i vinter anordnas dessutom en galamiddag för att auktionera ut fotografier från marschen genom Serengeti.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *