Årets Kock 2016 – fisk och skaldjur i topp bland de tävlande

Årets Kock 2016

Nu är Årets Kock 2016 igång på riktigt och sista veckan i oktober fick 40 fantastiska kockar chansen att tillaga sitt inskickade tävlingsbidrag för en jury. Juryn bedömde smak, metod och presentation, där betyget för smak har störst betydelse. Uttagningen var ömsesidigt anonym och skedde, under stor sekretess, på Globens Hotell- och Restaurangskola i Stockholm. Av de 40 i uttagningen har 18 nu gått vidare till de två semifinalerna, vilka hålls i Helsingborg, den 11 november, respektive Karlstad, den 17 november. Vinnaren i respektive semifinal är direktkvalificerad till finalen, som avgörs i februari 2016. Övriga 6 finalister utses baserat på de poäng de fått av juryn i semifinalerna. ”Flera av semifinalisterna har tävlat både i semifinal och final i Årets Kock förut, så det är ett starkt mycket starkt startfält vi får se”, berättar juryns ordförande, Fredrik Eriksson.

Årets Kock 2016 tävlingsbodrag från 2015_ Magnus Skoglöf
Exquisite fiskrätt, signerad 2015 års vinnare,  Thomas Sjögren.  Foto: Magnus Skoglöf

Årets Kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk, tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av legendaren Tore Wrethman. Syftet var att öka det allmänna intresset för gastronomi, höja kockyrkets status samt lyfta det skandinaviska kökets renommé och rykte. Som Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling är Årets Kock öppen endast för yrkesverksamma kockar och år 2000 togs evenemanget från att ”bara” vara en kocktävling till att bli de officiella svenska mästerskapen i professionell matlagning.

Flera av semifinalisterna har tävlat både i semifinal och final i Årets Kock förut, så det är ett starkt mycket starkt startfält vi får se.

Tidigare år har endast 24 kandidater gått vidare till den första uttagningen men tävlingsledningen hamnade efterhand inför det angenäma problemet att kvaliteten på de inskickade bidragen steg till en nivå där man helt enkelt var tvungen att ta fler tävlande under luppen för att kunna göra en rättvis bedömning. Därför ökades antalet deltagande i uttagningsomgången i år till 40. ”Kvaliteten var mycket hög över lag bland dessa 40, så juryn hade ett tufft arbete med att välja ut de 18 semifinalisterna”, säger Fredrik Eriksson.

Årets Kock 2016 thomas-sjogren-2015_Dick Gillberg
Vinnaren av Årets Kock 2015, Thomas Sjögren. Här under finalen. Foto: Dick Gillberg

Årets Kock har varit en framgångsrik satsning på många sätt, inte minst om man ser till de grundidéer som var drivande då projektet startade. I början på 1980-talet, då tävlingen premiärlanserades, fanns det mycket begränsat med stjärnkrogar i Sverige medan antalet nu har ökat till åtminstone ett 15-tal topprestauranger. Vi ser idag även hur utländska journalister och kockar kommer till Sverige för att lära sig om och låta sig inspireras av det svenska köket, vilket, liksom många andra aspekter av svensk kultur, har blivit eftertraktat och trendsättande på en internationell skala. Samtidigt ökar allmänhetens intresse för mat och matlagning stadigt och man både lagar mat, äter gott samt pratar om och förkovrar sig i ämnet på en helt annan nivå än tidigare. Dessutom åtnjuter våra kockar idag en riktig rockstjärnestatus – vare sig de vill eller inte…

Det finns ett stort intresse runt grönt, och fisk känns som ett bra protein att komplettera det gröna med.

Generellt sett ligger Årets Kock alltid 3-5 år före vad det gäller de breda mat- och hälsotrenderna. 2016 års tävlingsbidrag speglar dock även den nu rådande tendensen att ersätta kött med fisk och skaldjur och av de totalt 114 inskickade bidragen var 44 % baserade på just råvaror från havet. Kött blev en god tvåa med 21 % av bidragen, tätt följt av fågel, 20 %, och vilt, 14 %, medan endast 1 % av deltagarna valde att laga en vegetarisk rätt. ”Att fisk var den råvara som flest kockar ville tävla med är inte så överraskande”, förklarar Fredrik Eriksson, ”Det finns ett stort intresse runt grönt, och fisk känns som ett bra protein att komplettera det gröna med”.

Bland semifinalisterna märks till exempel Daniel Müllern från Ystad Saltsjöbad, Danny Falkeman och Jonas Lagerström från Djursholmskrogen YOLO, samt Lilla Ego i Stockholm, som representerar med fantastiska TRE kockar, Jimmi Eriksson, Manfred Nilsson och Jonathan Kasche. Semifinalerna kommer att dömas av en namnkunnig jury, vilken utöver ordförande Fredrik Eriksson bland annat inkluderar Jonas Dahlbom, Stefano Catenacci och Paul Svensson.

Semifinalerna i Årets Kock 2016 går av stapeln den 11 november i Helsingborg samt den 17 november i Karlstad. Efter semifinalerna kommer det att stå klart vilka 8 kockar som är klara för finalen, som avgörs den 11 februari i Stockholm.

Titelbilden är från finalen av Årets Kock 2015. Foto: Dick Gillberg

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

En kommentar till “Årets Kock 2016 – fisk och skaldjur i topp bland de tävlande”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *