Breitner House – infinit lyx i hjärtat av Amsterdam

Breitner House breitner suite

Det blir mer och mer vanligt med temarum i hotellvärlden och för gästen upplevs numera generellt sett själva hotellvistelsen i sig som en allt viktigare aspekt av hela resan. Ett etablissemang som verkligen har anammat detta med att ge sina besökare en upplevelse över det vanliga är det närmast överdådigt lyxiga boutiquehotellet Breitner House, beläget mittemot Oosterpark, i östra Amsterdam, på relativt bekvämt avstånd från gamla stan och centralstationen.

Breitner House_stairs
Till höger syns (nätt och jämnt) de berömda trapporna, som genom åren har sett otaliga representanter från Amsterdams kulturscen passera.

Detta är ett hus man faktiskt måste se i verkligheten för att förstå hur fantastiskt vackert inrett och dekorerat det är. Jag har tur och får en pratstund med Camilla Braaksma och Guido Bouvy, som äger och driver Breitner House samt själva bor i samma byggnad.

We are an experience.

Camilla, som är skådespelerska till yrket, berättar att paret fick idén till att påbörja en så kallad plan B i sitt liv under en underbart, nästan magiskt, vacker dag för drygt 20 år sedan, då de var på semester i närheten av Syrakusa och besökte ett charmigt litet bed and breakfast. Det var dock inget traditionellt hotellkoncept man ville följa: ”We do it as we like it”, säger Guido, som är filmregissör, ”We are not a hotel or a bnb, we are an experience!”.

Breitner House_dinner
Breitner House upplåter även sina exklusiva lokaler för olika typer av event. Här ser vi ett exempel på dukning inför ett mindre bröllop.

Själva byggnaden Breitner House uppfördes år 1882 och har en rik och spännande historia. Huset har genom åren gett hem åt åtskilliga kulturella och kreativa personligheter ur Amsterdams bohem- och konstnärsscen – liksom åt deras livliga fester. För Guido och Camilla blev det kärlek (till huset) vid första ögonkastet och själva köpet var avklarat på 45 minuter. Camilla berättar att strax efter att de hade förvärvat Breitner House kom en kutryggig äldre kvinna, stödd på sin käpp, fram till henne utanför på trottoaren och undrade om det var hon som var den nya ägaren. Gumman hade nämligen, som ung kvinna, ”dansat charleston” över de gamla trägolven på den tidens partyn och därefter fortsatt att följa Breitner House och dess historia på avstånd. Tydligt nöjd med de nya ägarna hade den dansanta damen därefter tackat för sig och gått vidare.

Breitner House_Garden
Trädgården är anlagd i rofylld Medelhavsstil, med exotiska fruktträd, rara blommor, statyer samt en vacker liten damm.

Det krävdes en hel del renoveringsarbete innan man kunde starta upp en verksamhet i den gamla byggnaden och för tre år sedan öppnades äntligen dörrarna till de berömda och beryktade trapporna, som leder upp från gatan till första våningen och själva hotellet.

Jag älskar kontraster.

”Jag älskar kontraster”, säger Camilla apropå den eklektiska och härligt dekadenta inredningen. I matsalen har hon till exempel sammanfört ett grovt gammalt träbord och en elegant kristallkrona, väggarna är täckta med konst av olika genrer, ursprung och prisklasser och på borden står stilfulla blomsterarrangemang, där den äkta varan samsas med konstgjorda växter. Allting känns så självklart på sin plats och på något sätt nonchalant ihopsatt – vilket bara understryker hur skickligt gjort det är.

Breitner House_Breitner Suite_bath
Badrummet som tillhör George Breitner Suite. Själva sviten ser du i titelbilden ovan.

Breitner House har endast två rum att erbjuda sina besökare: George Breitner Suite och Isaac Israels Suite, vilka i själva verket är inredda i de båda framlidna impressionistkonstnärernas respektive ateljéer. George Breitner Suite är på cirka 80 kvm och är belägen en trappa upp, med vacker utsikt över Oosterpark och Tropenmuseum. Här får man nästan känslan att tiden har stått stilla sedan artisten själv levde och verkade i huset; och en av väggarna är handmålad av Camilla, för att understryka byggnadens konstnärliga historia (se titelbild, ovan). I direkt anslutning ligger ett enormt, luxuöst badrum i klassisk stil, med stort badkar och dusch.

Breitner House_Israels suite
Inredningen i Isaac Israels Suite går i toner av blått och sand. Missa inte originalornamenteringarna i taket.

Isaac Israels Suite, med sina runt 70 kvm, ligger på bottenvåningen, med fönster mot trädgården och privat uteplats, inklusive en liten sittgrupp. Sviten är dekorerat i toner av blått och sand och i taket syns unika ornament, som är bevarade i original sedan huset byggdes. Badrummet har en modern känsla, stilrent inrett i svart, med en stor gammaldags spegel som bryter av på ett smakfullt sätt. Själva trädgården är för övrigt fantastiskt vacker, anlagd i Medelhavsstil med exotiska fruktträd, blommor, statyer och en liten damm. Här är stillheten total och om man sluter ögonen är det lätt att förtränga att man befinner sig i en centraleuropeisk storstad, 10 minuter från Red Light District.

Breitner House_Israels suite_bath
Badrummet i Israels Suite är stilrent inrett, med en stor gammaldags spegel som kontrast.

Camilla och Guido är otroligt varma och gästvänliga människor och det vore förmodligen omöjligt att inte känna sig välkommen i Breitner House. ”Vi älskar alla våra gäster”, bekräftar Camilla. Som kund kan man även få hjälp att arrangera aktiviteter som båtturer, cykelutflykter och konserter och en ytterst lyxig champagnefrukost ingår givetvis i rumspriset. Behöver man rekommendationer för lunch, middag, fika eller drinkar så är man även här i bästa händer, då ägarna har extremt god lokalkännedom och dessutom besitter en unik fingertoppskänsla för sina gästers önskemål och smak.

Vi älskar alla våra gäster.

Jag är ärligt talat helt förstummad då jag lämnar Breitner House. Kombinationen av den extravaganta miljön och det varma bemötande jag får har liksom tagit luften ur mig. Som tur är blir jag dock bjuden på skjuts tillbaka till mitt eget (något enklare) hotell av Guido, som passar på att peka ut några av stadens sevärdheter och landmärken på vägen.

Som bekräftelse på sin höga standard har Breitner House under sin relativt korta verksamhetsperiod redan vunnit ett stort antal utmärkelser och kundnöjdhetsundersökningar utförda av aktörer som Booking.com, Travelers’ Choice och Trip Advisor.

Bilder: Breitner House

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *