Hedon SPA – tradition möter modernt i Estlands sommarhuvudstad Pärnu

Hedon SPA

Tvärsöver Östersjön, ett stenkast, mer eller mindre, från Stockholm ligger det vackra Estland och bara väntar på att vi svenskar ska ta färjan, eller kanske planet, över för att upptäcka något eller några av landets många guldkorn. Näst efter huvudstaden Tallinn är Estlands ”sommarhuvudstad” Pärnu det resmål som lockar flest besökare, speciellt just på sommaren, då staden blommar upp och blir något av en Estlands mini-Riviera.

Utav alla naturkrafter är havet mäktigast men också människovänligast. – Lennart Meri, republiken Estlands president 1992-2001

Hit kommer turister från bland annat Finland, Sverige, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och Italien, med flera Europeiska länder, men staden är dessutom ett populärt resmål för esterna själva, som gärna spenderar en solig weekend vid de vidsträckta stränderna och i den pittoreska stadskärnan. Även jag hittade hit så småningom och tillbringade då ett par dagar i exklusiva Hedon SPA, som ligger direkt vid havet, strax utanför centrala Pärnu.

Hedon SPA_beach
Hedon SPA, till vänster, ligger perfekt placerat vid stranden. Här finns ursprunget till Pärnus betydande spa-kultur.

Pärnu har en stark spa-tradition och hit har man rest sedan tidigt 1800-tal för att njuta av havsbad, hälsobringande lerbad (mud baths) samt sauna- och bastubad. Den ursprungliga spa-byggnaden i trä brann ned under första världskriget och istället byggde man under 1920-talet ett vackert stenhus i neoklassicistisk stil (se bild överst). Detta utgör idag, tillsammans med en nyare hotellbyggnad, Hedon Spa, vilket invigdes till sommarsäsongen 2014 och därmed för vidare den klassiska kurortstraditionen från det ursprungliga SPA Hotel Pärnu Mud Baths, som sedan länge hade varit en symbol för staden.

Hedon SPA_superior room
Superior Room i den nybyggda delen av hotellet, med utsikt mot stranden.

”Hela Pärnus spa-kultur härstammar ifrån det som nu är Hedon SPA”, säger Kirsi Altjõe, marketing & sales manager på Hedon SPA. Idag möts nytt och gammalt på anläggningen, såväl i form av kontrasten mellan de två byggnaderna, som i hur de ursprungliga kurortstraditionerna varvas med moderna behandlingar och produkter för kropp och ansikte, samt spa-paket av olika omfattning. Hedon SPA har 72 rum, varav 6 sviter, där ett mindre antal av dessa är förlagda till den historiska byggnaden från 1920-talet. I rumspriset ingår frukost och tillgång till gym samt pool och bastu.

Hedon SPA_pool
Som spa-gäst har man tre pooler, en ångbastu och en finsk bastu att välja på.

En av de behandlingar jag provar på under min vistelse på Hedon SPA är ett bad med uppfriskande tallolja och ljusterapi. Denna behandling har, om än inte i exakt samma form som idag, funnits med på spa-menyn sedan ursprungsanläggningen invigdes, i mitten på 1800-talet, och ska, enligt vad som finns dokumenterat från den tiden, ha varit en “angenäm upplevelse”. Oljan kommer från lokala tallar, som växer längsmed kusten och doften är både uppfriskande och på samma gång rogivande.

Hedon SPA_pine bath
Det välgörande badet med tallolja och ljusterapi är en av de behandlingar som har funnits med på SPA-menyn ända sedan mitten av 1800-talet. Bild: Mart Vares

Badet utförs i ett mörkt behandlingsrum, som endast lyses upp av levande ljus och terapeutisk belysning från själva badkaret. Man får en lätt massage av vattenstrålar från sidorna och underifrån och själva behandlingen tar ca 20 minuter. Kombinationen av den uppfriskande och stärkande oljan, massagen från vattnet och den rogivande omgivningen med den speciella ljussättningen gör att man på en gång slappnar av såväl fysiskt som mentalt och samtidigt i tysthet laddar batterierna för nya äventyr. Perfekt för ömma muskler, efter en stressig arbetsvecka eller för den som tränar mycket.

Hela Pärnus spa-kultur härstammar ifrån det som idag är Hedon SPA. – Kirsi Altjõe, marketing & sales manager Hedon SPA

Innan och efter sina behandlingar i Hedon SPA har man möjlighet att njuta av deras artificiella solljus, Hedon Sun, som imiterar riktigt solljus från Mauritius, Bali och Miami. Hedon Sun har lägre nivåer av UV-strålning än vanligt solljus, vilket gör att du kan vistas i det, under kortare perioder, även utan SPF. Väldigt avkopplande och lite knasigt att ta plats på en av solstolarna och drömma sig bort till en fjärran strand med palmer och exotiska blommor. Jättebra tillfälle att hinna landa, andas, logga ut och ställa om sig till semester-mode.

Hedon SPA_sparris_Raimond_Mart Vares
Fantastisk förrätt, som vi bjöds på under en middag i Restoran Raimond: tre variationer på sparris, dekorerad med ätbara blommor. Vacker som en dag – och minst lika god. Bild: Mart Vares

Kontrasten mellan klassiskt och modernt fortsätter i Hedon SPAs restaurang, Restoran Raimond, som erbjuder en enkel och elegant fine dining-meny, där traditionella estniska smaker skickligt sammanförs med nutida matlagningsteknik. Här använder man så långt det går lokala råvaror, speciellt odlade för detta syfte, och de många ätbara blommor som pryder tallrikarna kommer till exempel direkt från chefskockens mammas trädgård (hur fint är inte det?).

Till lunch erbjuds ett urval av lättare rätter medan middagsmenyn är mer utförlig och riktigt inbjuder till att stanna kvar lite extra länge vid bordet. Det händer mycket på tallriken, i form av smak, färg och textur, och allt känns precis så balanserat, naturligt och hälsosamt, men ändå lyxigt och smakrikt, som man önskar sig det under en spa-vistelse. Till maten serveras även en korg med härligt hembakt bröd, vilket tycks vara standard i Estland och genomgående är farligt gott och lättätet.

Hedon SPA_Restoran-raimond
Restaurangen är stilrent inredd, med stora fönster och en terrass som vetter mot stranden.

Pärnu ligger cirka två timmars bilresa söder om Tallinn och för den som inte har tillgång till egen bil finns det även utmärkta bussförbindelser, med hög komfort, mellan de två städerna.

Om du vill ta del av fler bilder, ögonblick och intryck från Estland, sök gärna på sociala media under #EpicEstonia.

Övriga bilder: Hedon SPA

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Hedon SPA – tradition möter modernt i Estlands sommarhuvudstad Pärnu”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *