Linie Award 2015 – Charlotta Berggren säkrar svensk seger

Linie Award 2015

Onsdagen den 10 juni slog Stockholms Stadshus upp sina portar för den tionde upplagan av prestigefyllda Linie Award, där 10 av Nordens mest talangfulla unga kockar och bartenders tävlar om äran, samt om ett fantastiskt hederspris. 2015 är första gången detta event hålls utanför Norge, som ju är hemlandet för arrangören, Linie Aquavit.

Linie Award Linie Aquavit 2
Kvällens dryck att matcha: Linie Aquavit, vilken förädlas genom en unik mognadsprocess, där faten skickas ut på en fyra månader lång sjöresa och därvid passerar ekvatorn (“linien”) två gånger.

Syftet med Linie Award är att öka intresset och kunskapen gällande nordisk mat- och dryckeskultur samt att uppmuntra unga kockar och bartenders att tänka i nya banor kring nordiska råvaror och ingredienser. Deltagarna är 20-26 år gamla och kommer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Kockarnas uppgift är att skapa en fisk- och skaldjursrätt baserad på nordiska råvaror, som dessutom ska passa väl ihop med Linie Aquavit som måltidsdryck. Bartenderna i sin tur ska skapa en drink baserad på Linie Aquavit, som innehåller minst en nordisk ingrediens.

Hon har i alla fall vunnit publikens pris! – Konferencier Niklas Ekstedt efter Charlotta Berggrens bejublade presentation av sitt tävlingsbidrag

Sent på onsdagskvällen, efter en otroligt intensiv tävlingsdag, stod det klart att det blev svenska Charlotta Berggren, från Stockholmskrogen Svartengrens, tillika den enda kvinnliga finalisten(!), som tog hem Bartender-tävlingen under årets event. Charlotta imponerade med sitt lugn och glada humör under tävlingsmomentet och charmade juryn – och inte minst publiken – med sin eleganta och färgsprakande drink ’Linie in Sight’, vilken har morotsråsaft – gjord på oskalade gotländska morötter – som huvudingrediens (förutom akvavit).

Linie Award 2015 Ludde_Grenmo
Ludde Grenmo från Linje Tio at Tjoget var ordförande för bartenderjuryn.

”Det är jätteroligt att bartendertävlingen [som avgjordes första gången år 2011] har blivit så stor på bara ett par år”, säger Ludde Grenmo, bartenderjuryns ordförande, och berättar att årets finalister höll en hög nivå, där man tydligt kunde känna de nordiska ingredienserna i alla tävlingsbidragen. Samtliga drinkar var komponerade i typiskt skandinavisk anda: avskalat men med finess. Smakerna var enkla och rena och matchades med elegant garnityr och presentation.

Den är god! – Bartenderjuryns ordförande Ludde Grenmo om Charlotta Berggrens drink ‘Linie in Sight’

Angående Charlottas bidrag berättar Ludde att hon, efter en lång och positiv diskussion i juryn, blev en solklar vinnare: “Det var en fin balans mellan smakerna och hon vågade litade på Linie Aquavit som bas, så att drinken verkligen fick smaka just akvavit”. Charlotta valde att presentera sin drink på en marmorbricka från danska Hay, vilket ytterligare underströk den nordiska aspekten. ”Design är viktigt”, bekräftar Ludde Grenmo och tillägger, apropå just presentationen, att han var väldigt imponerad av hur Finlands representant i bartendertävlingen, Jere Vihervaara, matchade sin drink och klädsel på ett synnerligen smart sätt. Jag personligen var dock ännu mer imponerade av Charlottas nagellack, som gick perfekt ton-i-ton med hennes fräscha, morotsfärgade ‘Linie in Sight’.

Linie Award 2015 Winners
Vinnarna av Linie Award 2015: Charlotta Berggren (Bartender, Sverige) och Taneli Myllyvirta (Kock, Finland).

Kocktävlingen vanns av Taneli Myllyvirta från Finland, med en vacker och komplex rätt baserad på, och smaksatt med, bland annat slätvar, hummer, fänkål och havtorn. Sveriges representant Andreas Brettmark, från SOMM Restaurang & Winebar, imponerade stort med sin bakande hälleflundra med purjolöksaska(!) och variationer på jordärtskocka, serverad med en mustig musselvelouté, men nådde tyvärr inte hela vägen fram i årets tävling.

Linie Award 2015 Charlotta Berggren
Så mixar en mästare! Charlotta Berggren såg säker och strålande glad ut under tävlingsmomentet. Hennes ‘Linie in Sight’ innehåller, förutom Lysholm Linie Aquavit, även morotsråsaft, punsch, citron och sirap.

Intervju med Charlotta Berggren – segrande bartender i Linie Award 2015

Efter avslutad tävling fick jag en pratstund med segrande Charlotta Berggren. Så här glad var hon:

Grattis! Hur känns det?

Helt fantastiskt! Det är lite svårt att smälta just nu. Jag har visserligen känt mig stark och bekväm i det jag gör nu i förberedelserna, men sedan vet man ju inte hur långt det räcker.

Du var ju enda kvinnliga finalist. Är det något du funderat på?

Klart att jag har funderat på det. Det är ju fruktansvärt att det är så, men å andra sidan är det ju inget ovanligt med den fördelningen.

Vad betyder den här segern för dig?

Det har verkligen stärkt mitt självförtroende! Jag har haft roligt idag och under dagarna innan. Som en boost liksom.

Är detta det största du har gjort i din karriär?

Jaa, det är det!

Hur tänkte du när du komponerade din drink?

Jag tänkte på hur den skulle matcha och framhäva Linie Aquavit och kanske framförallt smaken av kummin. Punschen binder ihop drinken och utvecklar akvaviten. Det är en simpel och elegant drink där man tydligt känner de olika smakerna.

Vad är dina styrkor? Vad tror du att det var som gjorde att just du vann?

Det har nog till en del att göra med att jag lyckades hålla mina nerver under kontroll och att jag kände mig säker i det jag gjorde.

Nu ska du ju åka till Dubai [på utbildning – hederspriset för Charlottas seger, reds anm]. Hur känns det?

Jätteroligt! Jag har aldrig varit i Dubai.

Vad är annars nästa steg? Hur ser framtiden ut?

Nu blir det först semester. Sedan går jag ju tillbaka till Svartengrens. Jag älskar mitt jobb där! Det är det bästa som har hänt mig och det är tack vare min barchef där som jag anmälde mig hit. Sedan ska jag tävla lite mer också!

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

En kommentar till “Linie Award 2015 – Charlotta Berggren säkrar svensk seger”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *