Amend Atelier – custom made kvalitetsskor på Södermalm

Amend Atelier

Amend Atelier är ett nytt svenskt skomärke som erbjuder ett personligt koncept där varje par skor tillverkas speciellt för och tillsammans med den person som ska bära dem. Utifrån ett bibliotek med olika typer av läder, läster, sulor, klackar och ovandelar kan kunden själv sätta ihop just den sko som motsvarar de individuella önskemålen. Skon produceras sedan i en liten, traditionell fabrik i Italien och levereras tre veckor efter beställning.

Vi älskar skor!

Märkets filosofi är att skor blir mer av en investeringsvara och mindre impulsköp. Designkonceptet är tidlöst, med fokus på perfekt passform och kompromisslös kvalitet. Mycket av inspirationen kommer ifrån den klassiska herrskon: stil, smak och diskret lyx som aldrig går ur tiden. Dessutom vill man fånga upp lite av den tyngd och kvalitetskänsla som ofta tycks vara reserverad för finare herrskor; och alla herrmodeller kan även fås i damstorlek.

Amend Atelier_St Paulsgatan_kassadisk
Den fina kassadisken hittade Nicole och Tina i en antikaffär. Den har tidigare stått på NK. Bild: Michaëla Hemgren

Vår/Sommar 2015 är Amend Ateliers första kollektion och bjuder på raka klackar, kraftiga lädersulor och plattformar i mörkt trä. Stilen är klassiskt modern med en stram och ren look och modeller som mules, slingbacks och pumps i grafisk skärning. Färgskalan går i olika nyanser av beige, brunt och cognac.

Vårt koncept känns väldigt rätt i tiden idag.

Jag får en pratstund med varumärkets grundare, Tina Petterson och Nicole Peira, vilka båda har en gedigen erfarenhet inom produktutveckling hos svenska företag som & Other Stories, Carin Wester, Whyred och WeSC.

Amend Atelier founders
Nicole Peira (sittande) och Tina Petterson (stående) är kvinnorna bakom Amend Atelier.

Varifrån kom idén att starta ett eget klädmärke? Och varför skor?

Egentligen är det två anledningar: vi älskar skor och vet hur man liksom alltid vill ändra på något när man ska köpa ett nytt par. Dels har det att göra med våra bakgrunder som produktutvecklare och att vi vet hur roligt det är att hålla på och kombinera olika läster och klackar et c.

Hur kom ni in på ett (mer eller mindre) custom made koncept?

Vi ville att folk skulle få vara med och ta del av glädjen med att kunna kombinera ihop precis den modell man själv föredrar. Det gör att skon blir mer av en investeringsvara, vilket känns väldigt rätt i tiden idag. Dessutom finns ju custom made främst för herr sedan tidigare och är dessutom då ofta väldigt dyrt. Vi ville erbjuda denna service ”för alla” och till ett överkomligt pris.

Kan ni berätta lite om er första kollektion?

Mycket av inspirationen kommer ju från klassiska herrmärken. Det är inget krux, utan enkel design, rena former och fina kontraster, med mycket kärlek och arbete lagt på att få till en perfekt läst och sula till exempel. Sedan är det fokus på detaljer, samt givetvis lädret självt och passformen.

Vad ska man tänka på när man kombinerar ihop sin sko? Så att den passar ”just mig”?

Valet av skinn gör mycket för skons karaktär och är viktigt – givetvis i kombination med passformen. Vi tar oss alltid ordentligt med tid för den enskilda kunden och försöker lyssna och känna efter vad han eller hon vill ha. Om man till exempel inte är van alls vid att gå i klackar, och faller för ett par höga pumps, så är vi där och påminner om att de kanske blir mindre bekväma att ha till vardags.

Hur kommer det sig att det blev just denna lokal? Och varför nu?

Lokalen är lite av en slump – vi letade egentligen på Östermalm men så hittade vi den här på HemNet och gillade läget här vid – men inte direkt på – Götgatsbacken jättemycket. Det är relativt mycket folk som går förbi men utan att det känns alltför stressande för de kunder som provar. Butiken har ju ett stort härligt fönster och är perfekt i storleken, då vi inte har något större lager.

Hur ser framtiden ut för Amend Atelier? Vad har ni för planer?

Vi har mängder med små idéer! Kanske kan man till exempel i framtiden göra konceptet ännu mer personaliserat, mer custom made. Sedan vill vi ju absolut sälja även på andra ställen än i Stockholm och en liten shop-in-shop på något lyxigt varuhus i Paris vore ju inte fel till exempel. Dessutom håller vi på att utveckla en internettjänst, där man sätter ihop sina egna skor via vår web-sida, alltså motsvarande service som vi har i butik idag.

Amend Atelier SS15 – modeller i urval

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *