Odla hemma – skörda egna superbär och kryddväxter

odla hemma

En ständigt ökande medvetenhet gällande hälsa och miljö bidrar till att vi svenskar lägger allt större vikt vid vad vi stoppar i oss. Man söker mer och mer efter ekologiska och närodlade alternativ för frukt och grönt och över en tredjedel av svenskarna är numera intresserade av att faktiskt odla sina egna ätliga växter, enligt en omfattande undersökning som trädgårdsgrossisten Plantagen nyligen har genomfört.

Idag har hela 90 % av Sveriges befolkning tillgång till trädgård, balkong eller terrass, vilket ju säkerligen uppmuntrar och underlättar all typ av hemmaodling. Vad många kanske inte vet är dock att man inte behöver ha trädgård eller kolonilott för att skörda sina egna giftfria och glädjespridande godbitar. Flera grönsaker, bär och kryddväxter går utmärkt att odla i krukor på balkongen, eller till och med inomhus.

Många tror att man behöver en hel trädgård för att odla bär, men de flesta bär går lika bra att odla i krukor på uteplatsen eller balkongen. – Johan Orre, hortonom på Plantagen

En stadigt växande andel av hemmaodlarna – och särskilt när det gäller just ätbara växter – utgörs för övrigt av unga män, vilka är en relativt ”ny” målgrupp för plantor och trädgårdstillbehör. Faktum är att Plantagens studie visar att bland den yngre befolkningen (20-30 år) är männen mer intresserade än kvinnorna av att odla egna ätliga grödor.

Odla hemma – Nordiska Superbär

Bland de ätbara plantor som efterfrågas av hemmaodlarna utmärker sig de så kallade ”nordiska superbären” som till exempel blåbär, hjortron och havtorn, men även grödor som kål, blomkål (en av årets trendigaste grönsaker enligt Plantagens rapport) och kryddväxter. ”Superbären” har gemensamt att de har extremt hög koncentration av olika näringsämnen, antioxidanter och andra hälsobringande egenskaper, vilket gör dem till en värdefull del av hälsosam kosthållning.

Odla hemma slang
Över en tredjedel av svenskarna är numera intresserade av att odla sina egna ätliga växter. Foto: IKEA Livet Hemma, Stylist: Frida Eklund Edman

Själva konceptet ”superbär” eller ”superfood” har blivit lite av ett modeuttryck nuförtiden men är definitivt ingen övergående trend, utan snarare ny entusiasm för traditionell kunskap inom kost och medicin. Flera av ”superbären” är relativt lättodlade och trivs bra i krukor; vilket gör dem perfekta att börja med för den som vill kombinera nyttan och nöjet med fräscha egenodlade grödor och kanske inte har tillgång till trädgård.

Smaken av dina egenodlade tomater är helt outstanding, jämfört med köpta. – Johan Orre, hortonom på Plantagen

”I år utökar vi för första gången sortimentet med hjortronplantor”, berättar Johan Orre, hortonom på Plantagen, och förklarar att man tydligt ser en ökad efterfrågan på ätbara växter och i synnerhet så kallade ”nordiska superbär”. Havtorn är en annan balkongvänlig ”superbärplanta” som även blir väldigt vacker med sitt olivfärgade bladverk. För att det ska bli bär krävs det dock två plantor: en hane och en hona, och här har man tagit fram varianterna ’Romeo och Julia’ samt nytillkomna, charmigt benämnda ’Svenne och Lotta’(!).

Odla hemma hjortron
Älskade hjortron – vackra och näringsrika “superbär” från våra nordiska marker! Foto: Jeanette Rattfeldt

”Vi svenskar har ju aldrig varit särskilt bra på att framhäva oss” fortsätter Johan, och berättar att man i urgamla svenska texter kan läsa om det synnerligen näringsrika och hälsobringande bocktörnet, numera mer välkänt under namnet ’goji’. Idag köper vi ekologiska gojibär, importerade från Kina, till svindlande priser i hälsokostaffären. I själva verket kan du dock odla dem själv, hemma på balkongen.

Lyckas med att odla hemma – experten tipsar

Hur gör man då för att lyckas med att odla hemma? ”Var noga med att plantera om till en större kruka i tid” säger Johan Orre, och förklarar att växternas rötter behöver mer plats och näring än vad många odlare förstår. För till exempel en hjortronplanta krävs en krukdiameter på ca 30-40 cm, medan en busktomat behöver runt 20 cm.

Odla hemma krukor
Plantera om till en större kruka i tid, för att få dina växter att trivas. Foto: IKEA Livet Hemma, Stylist: Frida Eklund Edman

Vidare tipsar Johan om att ge växtnäring till sina plantor, för att få dem att trivas bättre och ge större skörd. Det finns Krav-godkända varianter, som till exempel Biobact, för den som oroar sig för att få i sig kemiska gifter. Vattna gör man efter behov: tunnbladiga växter, som persilja och koriander, torkar lättare ut och behöver hållas återfuktade, medan de tjockbladiga, som lagerblad och rosmarin (egentligen en barrväxt), är mer tåliga och kan lagra vätska i bladen.

Vad ska man tänka på som nybörjare? ”Odla sådant som du vet att du kommer att använda/konsumera” säger Johan Orre. ”Klassikerna är till exempel kryddväxter, så som basilika, persilja och oregano, samt busktomater”.

Om man tillhör de sista 10 %, de som inte har tillgång till balkong, uteplats eller trädgård, vilka – ätbara – växter kan man då våga sig på? ”Tomatplantor” säger Johan och lägger till att tomaten, rent botaniskt, är ett slags (super)bär. ”Smaken av dina egenodlade tomater är helt outstanding, jämfört med köpta”.

odla hemma tomat
Tomatplantor – tacksamma att odla och ger mersmak till vardagen! Foto: Johanna Bergström

Gröna kryddväxter är ett annat alternativ. De är ganska tacksamma att odla och trivs bra på ett soligt fönsterbräde, även om det skulle bli lite dragit emellanåt. Prova med sorter som oregano, lagerblad, rosmarin eller timjan – eller basilika, men den behöver stå i skuggan. Kryddväxter kan växa i rasande fart och ge fin skörd, men måste må bra för att ta sig. Satsa på att antingen så från frö, eller köpa dina plantor från en trädgårdsbutik, plantskola eller liknande, vilka då inte är lika hårt drivna som de du får i livsmedelsbutiken.

Plantera om på direkten i en kruka med minst 15-18 cm i diameter, gärna med (färdigblandad) örtjord, som är speciellt anpassad efter kryddväxternas behov. Skörda ofta och ge växtnäring regelbundet. Om du sår från frö kan det vara smart att sätta fröna i en liten egentillverkad “kruka” av tidningspapper i den riktiga krukan. “Tidningspapperskrukan” är sedan enkel att flytta till en större kruka eller sätta ut i trädgården när skotten har kommit upp. Själva pappret förmultnar av sig självt, utan att du behöver fundera på det.

Vilken är din favorit bland de ätbara plantorna? Att odla hemma i din egen täppa?

”Basilika” säger Johan och förklarar att man kan ha plantan i en stor kruka på balkongen och sedan sätta ut den i trädgården någon gång efter Midsommar. Han tipsar även om thaibasilikan, en variant på vanlig basilika, som är relativt lättodlad och med sina vackert rödlila blommor utgör en riktig prydnad för balkong eller trädgård. Smaken är sötaktig och påminner lite om anis medan doften är en blandning av lakrits och mynta. Tillsammans med koriander är thaibasilika en obligatorisk ingrediens i det thailändska köket och används med fördel i wok och soppor.

Stort tack till Johan Orre, från Plantagen Frescati,  för all hjälp med artikeln, och IKEA Livet HemmaNaturhistoriska Riksmuseet samt Jeanette Rattfeldt för fina bilder! Produkterna i IKEAs bilder kommer från IKEA.

Presentationsbild (överst): Foto: IKEA Livet Hemma, Stylist: Frida Eklund Edman

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Odla hemma – skörda egna superbär och kryddväxter”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *