Nick Brandt på Fotografiska

Nick Brandt på Fotografiska Elephants-walking-through-grass

I dagarna invigdes utställningen On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land av den brittiske fotografen och tidigare regissören Nick Brandt, på femårsjubilerande Fotografiska i Stockholm. Utställningen omfattar bilder från Brandts trilogi med samma namn och är en hyllning, samt ett slags elegi, åt Östafrikas magnifika djurliv; men samtidigt något av en varning till betraktaren, att denna unika naturskatt kanske inte kommer att finnas kvar alltför länge till – åtminstone inte så som vi behandlar den idag.

Nick Brandt på Fotografiska_Lion & Wildebeest
Lion & Wildebeest

”I love Fotografiska” säger Nick Brandt, som svar på frågan hur det känns att vara tillbaka i Stockholm efter sin succéutställlning 2011. Brandt går sedan raskt över till att passionerat berätta om den tuffa situationen i Östafrikas ekosystem och hur flertalet djurarter hotas av utrotning, på grund av tjuvskytte och liknande beklaglig aktivitet.

I love Fotografiska!

Inte ett öga är torrt bland åhörarna på pressmötet och det är otroligt rörande och stundtals sorgligt att höra hur Brandt till exempel känner igen flera av elefanterna och nämner dem vid namn. Vissa av dessa fantastiska djur har skjutits av tjuvjägare efter det att Brandt lärt känna dem och tagit deras porträtt; och sorgen är påtaglig när han pratar om dessa hans, numera döda, vänner.

Nick Brandt på Fotografiska Elephant on Bare Earth
Elephant on Bare Earth – elefanten Craig dödades av tjuvskyttar efter det att Brandt tagit denna porträttbild.

”Djur är inte särskilt olika oss människor” säger Nick Brandt och förklarar att han med sina bilder ville fotografera djur så som man fotograferar människor – något som ingen annan hade gjort tidigare. Senare berättar Brandt om hur han, som, enligt egen utsago, till vardags är en otålig person, väntar i dagar och veckor på att djuren ska presentera sig för hans porträtt.

Djur är inte särskilt olika oss människor.

”Lejon sover mycket”, fortsätter Brandt och skrattar. Sedan pekar han på en fantastisk profilbild av en liggande lejonhanne och berättar att han fick vänta i 17 dagar medan hans motiv slöade i solen. På den artonde dagen blåste det sedan upp till storm, lejonet vaknade och Brandt kunde äntligen ta sin bild.

Nick Brandt på Fotografiska_Lion Before Storm II- Sitting Profile_700
Lion Before Storm II- Sitting Profile – 17 dagar fick Brandt vänta på denna bild.

On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land är en utställning som berör på många plan. Bilderna är kärleksfulla, mäktiga, personliga och ibland riktigt obehagliga; och man blir som betraktare påtagligt påmind om hur skör och bräcklig världen är, trots sin storhet och mångfald. Lejonmamman som bär sin unge i nackskinnet, den tankfulla gorillahannen och de imponerande elefanterna, med sina fantastiska personligheter – alla har de en historia att berätta.

Det är bättre att vara arg och aktiv än arg och uppgiven.

”Det är bättre att vara arg och aktiv än arg och uppgiven” säger Nick Brandt, som 2010 grundade Big Life Foundation, vilken har till uppgift att bevara den unika afrikanska faunan och dess livsmiljö. Stiftelsen var då den enda organisationen i Östafrika med samordnande, gränsöverskridande verksamhet för att försöka stoppa tjuvjakten. Precis som vid Brandts utställning på Fotografiska 2011 kommer delar av intäkterna för On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land att gå till Big Life Foundations arbete, vilket hittills har lett till bland annat över 1800 gripanden av tjuvskyttar, över 3000 konfiskerade tjuvskyttevapen samt ett kompensationsprogram där bönderna får ekonomisk ersättning om deras boskap dödas av lejon (så att de i sin tur inte frestas att ta itu med lejonen själva).

Nick Brandt på Fotografiska Elephant Footprints on Lake Bed
Elephant Footprints on Lake Bed – det avslutande fotot i trilogin On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land. Vad händer med elefanten som gick här? Kommer vi att se honom eller henne igen?

On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land visas på Fotografiska 22 maj – 13 september 2015.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *