Märta Larsson Jewellery – Lappländsk natur möter Londons designscen

Märta Larsson

Londonbaserade smyckesdesignern Märta Larsson släppte sin första kollektion i juni 2013, hos Nicholas James i Londons erkända ”jewellery district” Hatton Garden. Märta Larsson Jewellery har sedan starten fått stor uppmärksamhet i svensk press och de karaktäristiska, uttrycksfulla stenarna syns flitigt på både artister och celebriteter. Jag fick chansen att träffa den färgstarka musikern och kreatören, för att prata om hennes inspiration, framgång och framtidsplaner.

Märta Larsson Not a pearl necklace XXXL art collection Pyrit
Not a pearl necklace XXXL art collection. Guldpläterad mässing och pyrit.

Under Stockholm Fashion Week Vår/Sommar 2015 visade Märta sin kollektion Not a Pearl Necklace (samt några av sina signatursmycken) på en specialutställning i Bukowskis Jewellery Lounge. Hon blev senare utsedd till en av 11 Swedish Fashion Talents för 2015 och fick dessutom det ärofyllda uppdraget att ansluta sig till en rad internationellt erkända namn och, som första svenska designer, skapa två outfits för den ambulerande utställningen Snoopy and Belle in Fashion, som bland annat visades under Stockholm Fashion Week i januari 2015.

Jag gör ju väldigt mycket det jag själv tycker om. Kanske skiner det igenom någon form av uppriktighet eller kärlek i detta.

Märta Larsson har sina rötter i svenska Lappland och delar nu sin tid mellan Stockholm och London, där hon har spelat och uppträtt flitigt med sina två punkband, samt rört sig mycket i den kreativa och konstnärliga scenen runt Colony Room Club och Dean Street; något som har utgjort en stor inspirationskälla för henne till att utveckla konceptet kring Märta Larsson Jewellery.

Märta Larsson XXX
Örhängen XXX i guldpläterat silver med stenar av calcit och pyrit.

I sitt skapande sammanför Märta Larsson det karga, orörda landskapet i norra Lappland med den kreativa, dekadent konstnärliga miljö och otroliga variation av människor och karaktärer som hon möter i sitt dagliga liv i London. Märta arbetar i silver, förgyllt silver, guldpläteringar, läder samt halvädelstenar som pyrit, calcit, svart turmalin, kvarts, ametist och lapis. Hon handplockar själv var och en av de stenar hon jobbar med och samtliga smycken tillverkas för hand, i London. Idén är att alltid behålla, och framhäva, den fantastiska rikedom av form och material som naturen erbjuder.

Det som kanske ändå känns störst är att jag fick uppdraget att som första svenska designer skapa en outfit för Snoopy & Belle in Fashion.

Märta Larsson har alltid varit fascinerad av smycken och stenar och minns än idag sitt första inköp hos en silversmed i Nordkap. Idén till Märta Larsson Jewellery föddes i samband med att hon gjorde smycken till sig själv, för sina scenframträdanden som musiker. Smyckena fick en hel del uppmärksamhet och till sist föreslog Märtas pojkvän att hon skulle gå vidare och starta ett eget märke.

Märta Larsson Roxx 2
Ring Go Artchry i guldpläterat silver med Chrysocolla.

”Röda tråden är naturligt och avskalat, såväl för min musik som för Märta Larsson Jewellery”, säger Märta. ”Och det är framför allt det kreativa i sig – behovet av att uttrycka sig.  Jag har alltid tyckt om att umgås med kreativa människor. Det finns någon slags naiv, uppriktig och nyfiken livskraft i detta.”

Jag har alltid tyckt om att umgås med kreativa människor. Det finns någon slags naiv, uppriktig och nyfiken livskraft i detta.

Det har varit ett intensivt och framgångsrikt år för Märta Larsson Jewellery. ”Det som kanske ändå känns störst är att jag fick uppdraget att som första svenska designer skapa en outfit för Snoopy & Belle in Fashion”, säger designern själv. “Det känns väldigt roligt att få ställa ut bredvid namn som Rodarte, Isabel Marant, Karl Lagerfeld och Diane von Furstenberg!”

Märta Larsson
Vacker den som vackert gör. Designern bland sina skapelser.

Vad beror då framgångarna på? ”Det har varit rätt mycket minimalistiskt ett tag och kanske är det så att den trenden håller på att svänga mot mer stora, extravaganta smycken”, funderar Märta. ”Sedan gör jag ju väldigt mycket det jag själv tycker om. Kanske skiner det igenom någon form av uppriktighet eller kärlek i detta”.

Märta Larsson Not a pearl necklace XXXL Art Edition
Not a pearl necklace XXXL Art Edition. Guld och guldpläterat silver med svart turmalin.

Inför 2015 avslöjar Märta att det är en hel del nya stenar som kommer in i kollektionen; bland annat rosenkvarts, labrodite och fler varianter av lapis. Dessutom kommer Märta Larsson Jewellery att börja expandera internationellt, vilket det tidigare inte riktigt funnits utrymme för. Drömuppdraget vore att göra ett bondage pendant till rockikonen Patti Smith, som, även hon, designade smycken, tillsammans med sin pojkvän Robert Mapplethorpe, innan hon började skriva poesi och göra musik.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *