Belgrad – ett mini-Berlin som aldrig sover

Belgrad

Serbien etablerar sig allt starkare på Europakartan som en mångfacetterad, trendig och överraskande destination, där resenärer kan njuta av fascinerande kultur, vacker natur, god mat, inhemskt vin, spännande shopping samt ett fantastiskt nattliv. Huvudstaden Belgrad, med sin rika och dramatiska historia, utgör en eklektisk kulturell smältdegel – och mötesplats, vilket illustreras på ett synnerligen vackert sätt av denna minimetropols läge, just där de två floderna Sava och Donau möts. Staden i sig kan nog beskrivas som charmig, snarare än bildskön, med sin pittoreska blandning av slitna fasader och blomstrande innergårdar; och sitt unika och varierade utbud av  mat, shopping och uteliv. Följ med på min resa till några av Belgrads guldkorn – att avnjuta i egen takt och efter tycke och smak, precis som stadens alltid lika vänliga och välkomnande invånare skulle ha gjort.

Belgrad Branko Jovancovic
Floden Sava (till vänster i bild) möter Donau (från höger).

Shopping

Glöm fast fashion och stereotypt butiksutbud! I Belgrad är shoppingen långt ifrån mainstream. Här finns fusion stores och undangömda konceptbutiker, som säljer unik design från regionen. På charmiga Čumićevo-gatan i Belgrade Design District kan du hitta unika, handsydda kläder och exklusiva inredningsdetaljer av lovande lokala designers. I närheten ligger även butiken All Nut, som säljer naturliga hudvårdsprodukter och underbara kallpressade matlagningsoljor, allt baserat på nötter, kärnor och frön. Missa inte de vackra och härligt doftande tvålarna, som även finns med peeling-effekt och detoxande kol!

Belgrad_vägkorsning
“Belgrade is the city of crossroads” “Belgrad är vägskälens (eller kanske mötenas) stad”, säger Srdjan Ristic från Explore Belgrade.

Coola Mikser House började som en musikfestival, och har nu sin bas i en ombyggd industrilokal i den trendiga stadsdelen Savamala, nere vid floden Sava. Här hålls olika kulturella evenemang, för att främja Balkans kreativa talang, och man kan även shoppa bland annat design, mode och lokala delikatesser från noggrant utvalda, regionala tillverkare. Det finns också ett café, där man kan vila benen och titta på folk, medan man njuter av en fräsch juice eller gott kaffe. En kul detalj är att hela möblemanget är flyttbart, för att tillåta en snabb ombyggnad till teaterscen eller konsertlokal.

Belgrade is the city of crossroads. – Srdjan Ristic, VD och grundare Explore Belgrade

Supermarket är en sorts multipel koncept store och kulturellt centrum, inhyst i en tidigare stormarknad, vilket alltså har gett lokalen sitt namn. Här finner man utvald design, ett eklektiskt modesortiment, restaurang, vinbutik och spa. I lokalen hålls även diverse event och utställningar och man har öppet dag som kväll. Inredningen är skapad av ett systerföretag till Mikser (se ovan) och har en industriellt rå och avskalad känsla. Här möts etablerat och lokalt, med design och personlighet som gemensam nämnare. En kort promenad härifrån ligger för övrigt fina Cream of Scandinavia, som erbjuder ett noga utvalt sortiment av skandinavisk design, främst mode.

Belgrad city centre
Nytt möter gammalt i den charmiga stadskärnan.

Mat och Dryck

I Serbien står mat och dryck i högsta grad i centrum och det finns en uppsjö av fantastiska krogar, med såväl lokala rätter som internationell cuisine. Servicen är genomgående mycket vänlig och uppmärksam, och prisbilden långt under det vi är vana vid! Beställ gärna inhemskt vin (eller öl) till maten, då Serbien har flera högklassiga producenter, som inte nödvändigtvis finns tillgängliga utanför landets gränser.

I Serbien står mat och dryck i högsta grad i centrum.

Restaurang Homa ligger nere vid hamnkvarteren, i ett område som ibland benämns Belgrads Meatpacking District. I skarp kontrast till den skumma gatan bjuds man här på en avancerad meny av exklusiv fusion food, tillagad på högklassiga, regionala råvaror. Inredningen är modern och stilren, stämningen välkomnande! Ett stenkast från Homa, på parallellgatan Dobračina, ligger Przionica, Serbiens första mikrorosteri och kanske coolaste kaffe-bar. Respekt för råvaran och gediget kunnande ger här en riktigt lyxig fikaupplevelse för kaffekonnässören. Avskalat mysig interiör och trendigt klientel.

Belgrad by night
På natten blommar Belgrad ut lite extra och det är fullt av liv nere vid floderna.

I en helt annan del av staden – utmed Donau – och med ett helt annat koncept, ligger Reka. Här njuter man av det traditionella serbiska köket i kombination med livemusik och dans på bord och stolar (yep!). Om du avslöjar att du är svensk kör de nog en ABBA-låt som välkomsthälsning. Missa inte att beställa in äkta Ajvar när du är här – den ikoniska paprikaröran smakar så mycket bättre när den äts i sitt rätta sammanhang.

I Belgrad möts man av en avspänd mentalitet och ett levnadstempo som ligger hälsosamt under den typiska storstadshetsen.

Ett av de senaste tillskotten till Belgrads chic dining scene är Dijagonala 2.0, en sorts lillasyster till, i Belgrad, legendariska Zaplet. Stilren och minimalistisk inredning, med oväntade kontroversiella detaljer, matchas perfekt av en meny som innehåller såväl internationella som inhemska rätter. Bordsreservation är att rekommendera. Missa inte baren en trappa upp, med mysig hemma hos-känsla. Här stöter du garanterat på representanter från Belgrads kultur- och designscen.

Uteliv

Belgrads nattliv utsågs år 2009 till världens bästa av Lonely Planet och står onekligen i en klass för sig! Här finns oräkneliga nattklubbar och barer, vilka sällan stänger innan gryningen, och urvalet sträcker sig från det lyxigt dekadenta till mer folkliga vattenhål och hål i väggen (bokstavligen). Utgång sker allra tidigast vid ettiden och man håller sedan med fördel igång tills solen går upp. Drinkarna är billiga och stämningen god – till mycket god.

Belgrad kafé Donau

Belgrad tycks faktiskt ha så många uteställen att de inte längre ryms på torra land, vilket gör att Savas och Donaus stränder är kantade av otaliga partypråmar, av synnerligen skiftande karaktär. Missa inte ett besök på till exempel Dragstor Play. Härligt rymlig lokal med lång bar och schyssta bartenders. Här röjer du tillsammans med en uppsluppen crowd av lagom uppklädda, unga, snygga människor till en blandning av dansmusik, house, electro och EDM.

Belgrads nattliv utsågs år 2009 till världens bästa av Lonely Planet.

Bakom ett par anonyma plåtdörrar på den lokaltäta gatan Dobračina, praktiskt taget bredvid kaffe-baren Przionica (se ovan), ligger klubben Radionica. Hög stämning och full fart på dansgolvet. No standing, please! I en annan del av staden, på bekvämt avstånd från de mysiga barerna längs Karardordeva, återfinns hippa innestället Klub Teatro, som bjuder på en unik mix av serbisk folkpop, techno och house, vilken är värd ett besök bara den. Så mycket plats att dansa finns kanske inte, men du kommer att befinna dig i händelsernas centrum! För lite hardcore, underground clubbing rekommenderas annars till exempel Mladost och Ludos, vilka är inhysta i en härligt sliten byggnad i trendiga Savamala. Dörrvakten är stenhård och golvutrymmet minimalt. Här hänger du garanterat med cool and the gang.

Belgrad_Kalamegdan
På sommaren är den vackra Kalamegdan-parken, vid Belgrads fort, en populär destination dag som natt.

Avkoppling och retreat

I Belgrad möts man av en avspänd mentalitet och ett levnadstempo som ligger hälsosamt under den typiska storstadshetsen. För ytterligare avkoppling, kanske efter att ha prövat på stadens nattliv, rekommenderar vi en liten avstickare till centralt belägna City Spa Retreat, som erbjuder en bred spa-meny med bland annat avkopplande massage och lyxig pedikyr.

Belgrad Ada Cigalija
Action och avkoppling vid Ada Cigalija.

Vill man komma bort från stadskärnan ett par timmar, få lite frisk luft och en lagom dos naturupplevelse, så ligger den konstgjorda sjön Ada Cigalija bara 4 km utanför centrala Belgrad. Här finns cykeluthyrning, promenadstråk och mängder med caféer och restauranger, bland annat trevliga Sunset. På sommaren ligger vattentemperaturen runt 24oC och sjöns 5 kilometer strand är proppfull med soldyrkare och partysugna. Billig öl och fest dygnet runt!

Ströva runt och upptäck

Belgrad Skadarlija
Kullersten och blomsterprakt i bohemkvarteren, Skadarlija.

Ju mer man ser av Belgrad, desto mer vill man lära känna staden. Ett tips är att ta med sig en karta och flanera i långsam takt, för att riktigt insupa den avspänt quasi-kontinentala atmosfären. Besök det pittoreska bohemkvarteret Skadarlija, med sina kullerstensgator och sitt charmiga myller av mindre kaféer och matställen. Ett stenkast härifrån hittar du även en lokal marknad, där man säljer närodlad frukt, grönt och blommor. Eller upptäck området kring den lilla gatan Njegoseva, som bland annat rymmer en hel rad av barer, kaféer, restauranger samt en ekologisk delikatessbutik.

Tre hotell att gilla

Belgrad 88 Rooms
Stilren komfort hos 88 Rooms.

Fyrstjärniga och centralt belägna 88 Rooms är stilrent och modernt inrett med alla tänkbara bekvämligheter för såväl privat- som businessresenären. Frukostbuffén är fräsch och varierad och hotellet har även restaurang och rooftop bar på översta våningen, med fantastisk utsikt över staden. Allt detta till ett mycket gynnsamt pris.

Lite lyxigare ändå har du det på Metropol Palace, som med sina fem stjärnor erbjuder spa-service, à la carte-restaurang samt ett fantastiskt läge, rätt i anslutning till många av Belgrads kulturella sevärdheter, såsom den otroligt vackra St Sava-katedralen.

Om det är trestjärnigt du letar efter så rekommenderas mysiga Le Petit Piaf, beläget i bohemiska Skadarlija i den äldre delen av Belgrad. Vänligt, charmigt och med en underbar trädgård, som utgör en liten oas mitt i stadskärnan.

Belgrad_St Sava-katedralen.
Den imponerande St Sava-katedralen med sin magiska nattbelysning.

Ta sig hit

Air SerbiaNorwegian och Wizzair flyger alla direkt till Belgrad. Beroende på vilket bolag man väljer kan man flyga från bland annat Stockholm, Göteborg, Köpenhamn eller London.

Foto: Tourist Organization of Belgrade och Hotel 88 Rooms

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

5 reaktioner till “Belgrad – ett mini-Berlin som aldrig sover”

  1. Belgrad är fantastisk stad, främst för att det är kontrasternas stad, vilket gör den till det perfekta resmålet för korta spännande upplevelse-resor. Belgrad, stadens som måste upplevas flera gånger om året!

  2. Hej Mishel,
    du fångar verkligen Belgrads essens i din kommentar.
    Ha en fin helg!

  3. Hej! Ett mini Berlin tror jag inte att Belgrad är. Berlin är inte mycket större än Belgrad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *