Grand Hôtel i Stockholm öppnar nyrenoverade våning 4

grand hôtel våning 4

Som ett led i en omfattande renovering av sina lokaler öppnade denna vecka Grand Hôtel i Stockholm den nyligen iordninggjorda våning 4. Målet har varit att åstadkomma en modern och uppdaterad inredning, som ändå tar vara på originaldetaljer och –material. Rummen är inredda i en eklektisk stil, vilken knyter an till hotellets byggår, 1874.

Grand Hôtel är en egen liten destination i Stockholm, som hela tiden ska kännas relevant och samtida. Jag tycker att vi har lyckats fånga upp det lokala och samtidigt ge en internationell karaktär.

Det känns bra inför öppningen. Resultatet av renoveringen blev jättelyckat, säger hotellchef Madeleine Barck och berättar vidare att man denna gång har valt att ta ut svängarna lite mer, vad det gäller färg och form. Orsaken är den kundfeedback hotellet har fått efter tidigare renoveringar, där gästerna välkomnar modigare färgval och detaljer. Inredningsarkitekt Sanna Nathanson, som varit med i flera omgångar och inrett Grand Hôtels rum, förklarar att man ville skapa internationell standard och dito uttryck, men ändå behålla känslan för det typiskt svenska. ”Vi tänkte oss en internationell resenär, som reser över hela världen. Och vi ville att denna gäst ska känna att hon befinner sig just i Stockholm då hon vaknar upp på morgonen”.

Grand Hôtel Stockholm 4 floor Single Room
Rumstyp ett: smaragdgrön tapet, med Chinoiserier, och accenter i rött.

Stilmässigt har man eftersträvat en stilig känsla, utan alltför tydliga genomgående trender – ”så att det inte blir kitch eller pastisch”. Inredningen ska kännas modern och funktionell och man har varit noga med att inkludera typiskt svenska material och detaljer, såsom ekparkett, för att ge rummen själ och charm. Det ska vara ett personligt hotell, säger Madeleine Barck, och berättar att man på Grand Hôtel alltid är väldigt mån om att ta vara på det man har, i form av material och inredning, och bevara detta vid renovering. En detalj som Madeleine är särskilt nöjd med är det faktum att hotellet har ljuskronor i alla sina rum, vilket onekligen ger en extra känsla av lyx och exklusivitet.

Grand Hôtel Stockholm 4 floor Superior Dbl
Rumstyp två: ljusgrön tapet med Chinoiserier matchas med nyanser av sand och crème.

Det finns tre rumstyper på Grand Hôtels våning 4; och färgskalan utgår från gröna toner. Den första rumstypen har en smaragdgrön chinoiserietapet. Mönstret är speciellt framtaget för Grand Hôtel  och man har till exempel valt svenska fågelarter för illustrationen. Rummet har sedan fått accenter av rött, i form av kuddar och lampor, och kan sägas vara den ”modigaste” rumstypen på våning 4. Rumstyp två har ljusgrön tapet, i samma stil som rumstyp ett. Smaragdgröna kuddar bryter av mot det ljusa; och i övrigt går färgskalan i blekgrönt, sand och crème, vilket känns typiskt svalt skandinaviskt. Den tredje rumstypen (översta bilden) har fått benämningen ”Cognacsrum”, vilket syftar på färgen på stolarna, och är tänkt att vara en mer maskulin motpart till de blom- och fågelprydda tapeterna i de andra rummen. Cognacsrummets väggar är målade i beige och gröna toner, och inredningen har fått accenter i guld, grått och rött. Här har man också lagt in historiska anspelningar, som knyter an till Sverige och Frankrike och de båda ländernas gemensamma historia. En spegel i form av solen representerar Frankrike, medan stjärnformade detaljer i stuckatur och sideboards syftar på Nordstjärnan – Sverige.

Grand Hôtel Stockholm 4 floor Superior Suite bedroom
Hörnsviten: inredning i grått och guld, med grönblåa kontrastfärger.
Grand Hôtel Stockholm 4 floor Superior Suite parlour
Hörnsvitens vardagsrum.

Det finns även en svit på våning 4, belägen i ett hörn av byggnaden, med utsikt mot slottet och Kungliga Operan. Sviten går i grått, med gulddetaljer, och har textilier i aquatoner – en blandning av typiskt svensk palett och mer internationella kontrastfärger. En fin detalj är ett inramat foto från en bankett i spegelsalen, där man ser hur inredningsdetaljerna i fotot går igen i sviten själv.

Angående framtiden, svarar Madeleine Barck att man nu närmast planerar att uppdatera lobbyn – ett något mindre projekt än de otroligt omfattande renoveringar av hela våningsplan, som man har genomfört över de senaste åren.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

En kommentar till “Grand Hôtel i Stockholm öppnar nyrenoverade våning 4”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *